Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK přitvrzuje vůči čínským solárním výrobcům. Na panely hodlá uvalit 40% clo

EK přitvrzuje vůči čínským solárním výrobcům. Na panely hodlá uvalit 40% clo

06.05.2013 18:18
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Evropská komise (EK) v čele s komisařem pro obchodní vztahy chce uvalit dočasné antidumpingové clo ve výši 40 % na čínské solární panely. Odvetné opatření proti dotované čínské produkci, prosazované komisařem Karlem De Guchtem, by mohlo zvýšit napětí mezi Bruselem a Pekingem. Jednotný názor na něj nemají ani evropské firmy. Nelíbí se hlavně těm, které instalace levných panelů živí.

De Gucht usiluje o zavedení 40% sazby v reakci na zjištění, že čínští výrobci dostávají od své vlády nepovolenou státní podporu a svoji produkci poté do EU vyvážejí za cenu pod výrobními náklady (dumping). Zprávu přinesl deník Financial Times.

Jelikož Čína do Evropy od roku 2011 vyvezla fotovoltaický hardware za 21 mld. EUR, jedná se o největší případ, který kdy Evropská komise vyšetřovala. Spory mezi západními a čínskými výrobci trvají už několik let. Skupině evropských výrobců v čele se společností SolarWorld vadí hlavně to, že čínští konkurenti jako Yingli, SunTech, Trina nebo Canadian Solar získávají od státních bank levné úvěry, díky nimž pak mohou panely nabízet za velmi výhodných podmínek. Na nejrůznějších dotacích prý Peking v roce 2010 svým firmám rozdal 30 mld. USD. Čína není signatářem dohody OECD, která omezuje rozsah úvěrů státních bank na podporu vývozu.

Dovoz panelů z Číny srazil ceny a zdecimoval evropské výrobce; řada jich byla nucena vyhlásit bankrot. Exportní expanzi poháněly levné úvěry od čínských bank. Za hradbou antidumpingových cel už se skryly Spojené státy. Pokud by je EU následovala, mohlo by to německému SolarWorldu poskytnout jistou úlevu. Společnost, která je hlavním iniciátorem šetření EK, loni prodělala 500 mil. EUR. Minulý týden jednala s věřiteli o restrukturalizaci svých dluhů. Podle managementu společnosti si Číňané díky státním dotacím a levným úvěrům v Evropě zajistili 80% podíl na trhu. Tomu patří v celosvětovém srovnání první příčka.

Plán na zavedení antidumpingových cel však narazil na zuřivý odpor té části solární lobby, které nízké ceny fotovoltaické produkce vyhovují. Mnoho menších firem, které panely montují na střechy domů a továren, varuje, že vyšší celní sazby poškodí celé odvětví a zlikvidují víc pracovních míst, než zachrání. Mezi odpůrce cel patří i společnost Wacker Chemical, klíčový dodavatel polysilikonu, který je nezbytný pro výrobu panelů.

„Pokud by v důsledku zavedení odvetných cel došlo k umělému růstu cen, evropský solární trh by jednoduše ustrnul, což by se katastrofálně odrazilo na pracovních místech v zeleném odvětví,“ tvrdí Wouter Vermeersch, výkonný ředitel belgické firmy Cleantec Trade.

De Guchtův plán, v jehož důsledku by někteří čínští producenti čelili celkovému clu ve výši 60 %, musí ještě schválit Evropská komise. Někteří její členové mají vůči tvrdému zákroku výhrady. Zdroje Financial Times však neočekávají, že bude zablokován či výrazně pozměněn. Pokud dojde k uvalení antidumpingových cel, zůstanou v platnosti do konce vyšetřování, což by mohlo trvat několik měsíců.

Bojovný komisař je ale prý připraven s Číňany jednat a najít řešení přijatelné pro obě strany. Jedním z nich by mohla být tzv. cenová záruka (price-undertaking), v jejímž rámci by se producenti zavázali k minimální ceně, pod kterou by v Evropě nešli. Pokud by producenti došli k závěru, že prohibitivní cla jsou nevyhnutelná, raději přistoupí na zvýšení cen, které jim navíc pomůže, než aby platili pokuty. Obchodní právníci varují, že vyjednat řešení s nepřehledným množstvím čínských firem by mohlo být obtížné.

De Gucht vede s Čínou obchodní válku na několika frontách – od oceli přes hliníkové folie po kuchyňské náčiní. Nyní hrozí další velký spor s výrobci telekomunikační techniky. Evropská komise usiluje o rozšíření svých pravomocí v oblasti vnějších obchodních vztahů, aby své společnosti mohla lépe chránit před neférovými praktikami zahraniční konkurence. Krok je vnímám jako snaha o posílení pozice v souboji s čínskou exportní mašinerií. Peking zvažuje odvetná opatření, hlavně proti evropským výrobcům polysilikonu.

Podle návrhu by EK mohla zvýšit strop pro dovozní cla vůči zahraničním společnostem, u nichž se zjistí nedovolená podpora mateřských vlád. Další nárůst pravomocí se potenciálně týká procesu vyšetřování podpásových praktik. Dosud si na ně totiž musel některý z evropských producentů stěžovat a až poté mohlo být šetření zahájeno. Jelikož se ale společnosti rostoucí měrou bojí ozvat kvůli strachu ze msty zahraničních vlád, měla by EK dostat možnost zahájit šetření sama, bez vnějšího podnětu.

(Zdroje: FT, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data