Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rakousko straší nálepka vratkých bank. Erste a další nechtějí řešit pád Hypo Alpe Adria

Rakousko straší nálepka vratkých bank. Erste a další nechtějí řešit pád Hypo Alpe Adria

19.06.2013 10:02, aktualizováno: 19.6. 13:22
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

V Rakousku stoupá napětí kolem způsobu řešení padlé banky Hypo Alpe Adria. Jde o účast Erste a dalších bank na krytí celkových závazků, odhadovaných na až třetinu rakouského HDP a v každé z variant o největší bankovní pád v Rakousku od úvodu finanční krize, dopad do růstu státního zadlužení a možnou hrozbu pro rating. O pověst rakouského finančního sektoru a celé země.

Rakousko musí do konce června odpovědět Evropské komisi, jakým způsobem vyřeší znárodněnou banku Hypo Alpe Adria (HAA), které zatím musela finančně pomoci v rozsahu 2,2 miliardy eur. Eurokomisař Almunia v březnu Rakousku vzkázal, že dosavadní restrukturalizace banky nebyla dostatečná k ospravedlnění této pomoci a země dostala čas do konce června k vyřešení budoucnosti, či spíše způsobu uzavření banky a pokrytí jejích závazků. Jinak EK hrozí verdiktem o okamžitém splacení pomoci. Kroky k nacionalizaci potkaly také ústavy Kommunalkredit Austria AG, Oesterreichische Volksbanken AG či KA Finanz AG.

Tým vedený bývalým centrálním bankéřem Klausem Liebscherem musí dopracovat plán, ve kterém hlavní roli hrají nemovitostní úvěry a kolaterál vůči špatnému dluhu v rozsahu 11,7 miliardy eur. Rakousko se snaží odvrátit zejména variantu nuceného rychlého prodeje banky, což by vyvolalo otevřenou insolvenci banky a aktivaci garancí v rozsahu 16 miliard eur. Chce pozvolné prodeje profitabilních částí a pak vyřešení zbytku. „Hlavním cílem je řešení silné ekonomicky a prioritně v zájmu rakouského daňového poplatníka,“ uvedl Liebscher. „Máme více možností: s či bez bankovní licence, s či bez účasti privátního sektoru. Hodnotíme je,“ dodal.

Rakousko loni ztratilo nejvyšší „AAA“ rating od Standard & Poor’s a obdrželo negativní výhled ratingu od Moody’s právě kvůli bankovnímu sektoru. Dluh země dosahoval k loňsku 227,4 mld. eur, 73 % HDP a tedy byl pod průměrem EU. U Rakouska jsou ale důležité podmíněné závazky (například garance), dosud směrované do železnic a nemovitostí a také právě do bankovního sektoru. „Závazky tohoto typu, vyplývající z našich zátěžových testů bank, u kterých předpokládáme, že by je Rakousko muselo platit, dosahují zhruba 30 % HDP,“ uvádí Alois Strasser, analytik S&P pro Rakousko. U Malty, Kypru, Irska či Portugalska tuto úroveň přesahují. Vlastní kalkulace HAA pak ukazují, že banka by jen letos potřebovala dalších 2,5 miliardy eur, což by jistě vyhnalo rakouský rozpočtový schodek nad 3 % HDP. Ratingové agentury v takovém případě připustily dopad na rating.

Mnohem šetrnější variantou k rakouským státním financím a rozložení dopadu do dluhu a zprostředkovaně rozpočtového schodku je založení špatné banky. Ta by umožnila umořování závazků po dobu 10 či 15 let a byla modelována po vzoru německé FMS Wertmanagement AoeR či irské National Asset Management Agency (NAMA). Co do způsobu řešení HAA je pod tlakem zejména rakouský kancléř Werner Faymann a jeho koaliční vláda. EU tlačí na uzavření HAA a tedy nejvyšší z možných nákladů v situaci, kdy rakouské politiky 29. září čekají parlamentní volby. Proti variantě špatné banky nicméně stojí například ministryně financí Maria Fekterová a nejen to její konzervativce v podzimních volbách staví proti sociálním demokratům Faymanna.

Moody’s se domnívá, že na okamžité uzavření banky nedojde a dojde naopak na špatnou banku. Zde ale hrozí tlak na Erste, Raiffeisen, UniCredit a další banky, aby se na jejím financování podílely. Šéf Erste Treichl opakovaně uvedl, že „Erste dosud o pomoc v tomto směru požádána nebyla a opravdu doufá, že se tak nestane“. Podle Treichla Erste již nyní Rakousku platí nejvyšší bankovní daň a touto cestou jednak spolufinancuje záchranu svých rivalů a jednak přispívá již dosti k finanční stabilitě (rakouského bankovního sektoru) a nehodlá přispívat více. Rakouský kancléř Werner Faymann totiž prohlásil, že národní daň, uvalená na banky, by měla být dále navýšena právě proto, aby ostatní banky pomohly profinancovat padlou a znárodněnou Hypo Alpe Adria.

Ostrý byl také šéf rakouské UniCredit a rakouské bankovní asociace v jedné osobě Cernko. „Zavalení rakouských bank ještě vyšší než nyní již tak vysokou bankovní daní kvůli Hypo poškodí rakouskou ekonomiku, pokřiví přirozené konkurenční vztahy mezi bankami a dopadne na subjekty, které s potížemi Hypo nemají nic společného,“ reagoval nedávno šéf UniCredit Bank Austria Cernko. „Jestli kdokoli strčí nos do kasina a prohraje tam veškerý svůj majetek, nemůže pak očekávat, že to za něj sousedé zatáhnou,“ reagoval pro rakouskou ORF šéf rakouské bankovní asociace.

(Zdroj: Bloomberg, Standard, ORF, Erste, UniCredit, ÖNB)


Čtěte více:

S&P: Rakouské banky může zlepšení kapitálu donutit k emisím akcií i prodejům aktiv
18.04.2013 12:27
Ziskovost rakouských bank je slabá nato, aby vlastními zdroji zlepšily...
Treichl (Erste): Splacení státní pomoci nepůjde na úkor dividendy. Akviziční chuť brzdí ceny
16.05.2013 15:27
Skupina Erste je připravena kdykoli splatit státní finanční pomoc a kr...
Rakouské banky ostře odmítly růst bankovní daně: Kasino nikomu financovat nebudeme
27.05.2013 10:53
S ostrou reakcí rakouských bank se setkala víkendová slova rakouského ...
Maďarsko opět uvalí vyšší daně na banky i telekomunikace. Je to návykové…
18.06.2013 18:12
Maďarská vláda před parlamentními volbami v příštím roce řeší, jak zap...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m