Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Technologické tituly předhánějí zbytek trhu. Náznak trvalého oživení?

Technologické tituly předhánějí zbytek trhu. Náznak trvalého oživení?

03.07.2013 7:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Akcie technologických společností míří vzhůru. Podle analytiků investoři sází na růst kapitálových výdajů na informační a komunikační technologie, který by měl doprovázet oživení hospodářského růstu, v souladu s posledními prognózami americké centrální banky.

Technologické tituly mají za sebou 10 nejlepších týdnů relativního výkonu od roku 2009. Indexová akcie (ETF) Guggenheim Standard & Poor´s 500 Equal-Weight Technology v tomto období předhonila index S&P 500 o 4,8 %. Rally značí, že investoři začínají vstupovat do odvětví, kterému by se mohlo dařit obzvlášť dobře v dalších fázích hospodářského cyklu, myslí si Brian Jacobsen, který spravuje obří fond banky Wells Fargo (41,42 USD, 0,13%) v hodnotě 220 mld. USD.

„Pokud si Fed věří natolik, že začíná ekonomiku stavět na vlastní nohy, mělo by to prospět technologickým titulům,“ tvrdí Jacobsen a sektor doporučuje k nákupu s hodnocením overweight. Výdaje na nové servery, kancelářské aplikace či analytický software by podle něj měly růst se stabilizací ekonomického růstu.

Solidní vyhlídky sektoru jsou patrné i z indexu Tech Pulse sestavovaného kalifornským Fedem. Ukazatel v posledních měsících vykazuje zlepšení v oblasti investic, spotřeby, zaměstnanosti, průmyslové výroby a objednávek. V květnu se hodnota indexu vyšplhala na 98,96 bodu, nejvyšší úroveň od roku 2008.

Technologický Guggenheim ETF začal vést nad zbytkem trhu krátce předtím, než Fed začal investory připravovat na postupné odstavení stimulačních nákupů státních a hypotéčních dluhopisů. Fed před dvěma týdny předpověděl, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,3 až 2,6 procenta, v příštím roce pak očekává zrychlení na 3,0 až 3,5 procenta. Míra nezaměstnanosti se podle Fedu v závěru příštího roku bude pohybovat od 6,5 do 6,8 procenta. Letos v květnu byla nezaměstnanost v USA na 7,6 procenta.

 
Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už v letošním roce omezovat nákupy dluhopisů a do poloviny příštího roku je zcela zastaví, prohlásil po poslední schůzce amerických centrálních bankéřů šéf Fedu Ben Bernanke. Fed drží od konce roku 2008 základní úrok téměř na nule a nehodlá jej zvyšovat, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta. Podle 44 % ekonomů oslovených agenturou Bloomberg omezí Fed rozsah měsíčních stimulačních nákupů z 85 mld. USD na 65 mld. USD už na zářijovém zasedání.

Náznaky růstu udržitelného bez masivní podpory Fedu pomáhají technologickým společnostem, jelikož jejich zisky jsou do velké míry ovlivňovány cyklickými výkyvy a pozitivně reagují na zrychlení ekonomického růstu. „Během následujících 12 měsíců budou tyto tituly dobrým místem na investování,“ tvrdí David Katz z newyorské firmy Matrix Asset Advisors. Připomíná, že prostředí rostoucích úrokových sazeb technologickým společnostem díky zpravidla nižšímu zadlužení tolik nevadí.

Na lepší poptávce podle něj vydělají společnosti jako Cisco (24,53 USD, 0,82%), Microsoft (34,16 USD, -0,58%), Hewlett-Packard (25,07 USD, 0,56%) či TE Connectivity. Erick Maronak z Victory Capital Management mezi svými favority zmiňuje poskytovatele cloudových služeb Workday (65,19 USD, 1,65%), výrobce softwaru pro datový management Splunk či jeho konkurenta Tableau Software (22,96 EUR, 0,15%). Poslední jmenovaný od svého březnového vstupu na Nasdaq posílil od 16 %. Splunk od začátku roku připsal 60 %.

Technologické tituly se staly preferovaným nákupním cílem největší americké banky JPMorgan (53,22 USD, 1,39%) Chase, jelikož nabízí atraktivní fundamenty, tvrdí Thomas Lee, hlavní stratég banky pro americké akciové burzy. Investoři podle něj z této skupiny tak nadšení nejsou, avšak nálada se zlepšuje a určité přeskupení pozic probíhá. Lee připomíná, že tituly v sektoru mají vyšší ukazatel beta, a tedy rostou (klesají) prudčeji než trh jako celek.

Sektor je atraktivní i z pohledu valuací. V současnosti se obchoduje za 13násobek budoucího očekávaného ročního zisku, tedy podobně jako celý index S&P 500. Historický průměr odvětví přitom činí 17násobek.

(Zdroje: Bloomberg, WSJ)


Čtěte více:

Insideři z IT firem ve velkém prodávají akcie. Větří smrt PC?
12.04.2013 12:20
Končí éra osobních počítačů, jak je známe z posledních 15 let? Z chová...
Jak trhy (ne)fungují
21.06.2013 12:09
Pravicoví politici se často domnívají, že svobodné trhy představují ře...
Největší medvěd Marc Faber čeká krátkodobý růst akcií, Goldmani jim věří dlouhodobě
25.06.2013 18:11
Globální akciové trhy konečně prošly dlouho očekávanou ozdravnou korek...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m