Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak trhy (ne)fungují

Jak trhy (ne)fungují

21.06.2013 12:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Pravicoví politici se často domnívají, že svobodné trhy představují řešení na naprostou většinu problémů. Vždy tomu tak ale není. Je pravdou, že konkurenční trhy znamenají přínos. Na to, aby fungovaly, musí být ale splněna řada podmínek. Pokud splněny nejsou, jejich fungování má do optima daleko. V reálném světě je takových příkladů dost a namístě je pak zvážit vládní intervenci. Příkladem může být následující:

Zajištění lidí v důchodu. Problém zde představuje morální hazard. Někteří lidé si na důchod spořit nebudou, protože se spoléhají na to, že společnost jim v každém případě pomůže. Řešením je donutit všechny, aby si každý měsíc spořili. I když to nemusí plně pokrýt jejich budoucí výdaje, alespoň do systému přispějí.

Zdravotní péče. V této oblasti trhy selhávají na dvou úrovních. První z nich je opět spojena s morálním hazardem. Jestliže se lidé budou domnívat, že se o ně společnost pokaždé postará a mohou vždy přijít k lékaři s tím, že je ošetří, mnoho z nich si zdravotní pojištění platit nebude. Řešením je donutit každého, aby si nějaké pojištění platil a do systému přispíval. Druhý problém souvisí s dostupností informací a nazývá se adverzní selekce. Jestliže lidé vědí o svém zdraví více než jejich zdravotní pojišťovna (což je pravděpodobné), dojde nakonec k tomu, že na trhu zůstanou jen ti, kteří jsou pro pojišťovny ztrátoví. Je tak nutné bránit tomu, aby došlo k třídění lidí na základě pravděpodobnosti jejich onemocnění. U zdravotní péče najdeme ještě další problémy. Lidé například o léčbě obvykle nevědí tolik, aby byli dostatečně informovaným klientem. Většinu těchto problémů řeší státem řízený zdravotní systém, který funguje ve většině vyspělých zemí.

Uhlíkové emise. Tento problém „externality“ je dobře znám a to samé platí i o jeho řešení. Náklady spojené se znečištěním se nepromítají do výsledků firem. Je proto nutné firmám tyto náklady vyvolat mechanismy jako je obchodování s povolenkami či zdaněním.

Problémy s fungováním trhu můžeme často vidět i ve finančním sektoru. Tam hrají rozhodující roli asymetrické informace. Například prodejci složitých finančních produktů o nich vědí většinou více než jejich kupci. Problém s informacemi se projevuje i možným stahováním vkladů z bank v případě, že panuje nejistota ohledně kvality jejich aktiv. The Economist před časem poukazoval na to, že velké globální firmy stále rostou a zvyšuje se i jejich politická moc. Jde o další selhání trhu, které se v některých případech snaží napravit regulátoři. Je ale třeba učinit mnohem více, a to zejména v oblasti finančního sektoru. Nesouhlas s intervencí na trzích většinou pramení z obav o utlumení růstu či vyšší moci vládního sektoru. Vládní intervence nás ale v podobných případech posouvají blíže ideálu konkurenčního trhu. Ti, kteří v něj věří, by je tak měli vítat a ne proti nim protestovat.

(Zdroj: The Fiscal Times)


Váš názor
  •  
    21.06.2013 14:18

    No vzhledem k tomu že to jsou uměle vytvořené zlodějny aby se nasypaly prašule klukům co spolu mluví , tak je logické že to trh nevyřeší, když to trh nevytvořil. Lidstvo existovalo a rozvíjelo se bez tohohle. Ti vypečenější tohle obcházejí tím že pracují ve veřejném sektoru. Jejich příspěvek nula ,ale maximální výhody. Ale dyť to vymysleli ti z veřejného sektoru! To je ale náhoda.
    Ford
    •  
      21.06.2013 16:15

      "Vládní intervence nás ale v podobných případech posouvají blíže ideálu konkurenčního trhu." :-) Ideál konkurenčního trhu znamená, že nedává prostor pro vládní intervence...
      Holot4
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data