Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Armáda ukončila vládu Mursího v Egyptě a nastolila novou. Riziko prospívá zlatu a posouvá ropu na 14měsíční strop

Armáda ukončila vládu Mursího v Egyptě a nastolila novou. Riziko prospívá zlatu a posouvá ropu na 14měsíční strop

04.07.2013 8:25, aktualizováno: 4.7. 11:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Egyptská armáda ukončila roční vládu islamistů, která destabilizovala zemi a vyvolávala stále silnější odpor opozice. Akciové trhy velkou reakci nepředvedly, zatímco na komoditním trhu je živo. Ministr obrany Abdal Fatah Sisi ve večerním projevu oznámil, že prezident Muhammad Mursí nenaplnil očekávání národa a byl zbaven funkce, platnost ústavy se pozastavuje a funkce hlavy státu přechází na ústavní soud. Exekutivní pravomoci převezme prozatímní vláda. 

Bývalý předseda egyptského ústavního soudu Adlí Mansúr, kterého do na nejvyšší soudní post jmenoval sám Mursí před pouhými dvěma dny, již dnes dopoledne složil prezidentskou přísahu, a stal se tak prozatímní hlavou státu. Mansúr krátce před převzetím prezidentských pravomocí musel formálně složit soudcovskou přísahu.
 
Pád Mursího nadšeně přivítaly statisíce lidí, kteří proti režimu Muslimského bratrstva v posledních čtyřech dnech protestovali v ulicích velkých egyptských měst. Ministr Sisi davům v provolání oznámil, že armáda sestavila politický plán, který by měl co nejrychleji zemi přivést k parlamentním a prezidentským volbám. 
 
Znění egyptské ústavy bude podrobeno revizi znalců, k národnímu usmíření by měl přispět zvláštní výbor se zastoupením protestně naladěné mládeže. Generál uvedl, že politický program podpořily klíčové politické síly a nejvyšší duchovní autority egyptských sunnitů a Koptů.

Vyhlášení plánu včera předcházel razantní zákrok egyptské armády, který stoupenci nyní už odstraněného prezidenta Mursího označili za puč. Sám prezident byl podle televize CNN uvržen do domácího vězení, dva další členové vedení Muslimského bratrstva Muhammad Badí a jeho zástupce Chajrát Šatir nesmějí vycestovat ze země. List Al-Ahrám už večer oznámil, že prezident z rozhodnutí armády přišel o svůj úřad a byl převezen na "bezpečné místo".

Mursí včera pracoval v objektu republikánské gardy, kolem nějž vojáci večer začali rozmísťovat ostnatý drát a obrněná auta, aby zabránili Mursího stoupencům vydat se za prezidentem. Od rána armáda posilovala ostrahu institucí a muničních skladů, obsadila také budovu státní televize. 

Budou další volby?

Před jedním z Mursího paláců večer defilovaly stovky vojáků a obrněná auta. Mursího poradce řekl, že jde o puč, protože Mursí a Muslimské bratrstvo jsou u moci díky 14 kolům voleb, jež se konaly od roku 2011. Připomenul, že se od té doby konala také dvě referenda.

Mursí a bratrstvo od začátku krize trvají na tom, že se k moci dostali legitimní cestou. Mursí v projevu v noci na středu řekl, že je připraven za obhajobu této legitimnosti i položit život. Jediný způsob, jak může být nahrazen, jsou podle něj příští volby. Je prý ochoten jmenovat novou vládní koalici, výbor, který změní ústavu, a pracovat na přípravě nových voleb.

 

Armáda ale už v úterý předem informovala, že připravuje plán pro případ, že se znesvářené strany nedohodnou. Al-Ahrám včera dopoledne napsal, že je vojsko připraveno Mursího sesadit, pokud sám neodstoupí.

Analytici připomínají, že prezident a armáda jsou soupeři od revoluce, která v roce 2011 svrhla režim minulého prezidenta Husního Mubaraka. Egyptu po jeho rezignaci asi pět měsíců vládlo vojsko, ale Mursí ho po volbách přinutil vrátit se do kasáren a zbavil ho moci.

Špatná zpráva pro ekonomiku

Prohloubení politické krize v Egyptě podle analytiků téměř jistě způsobí odklad mezinárodní zahraniční pomoci v objemu několika miliard dolarů a povede k mnohem bolestivější hospodářské krizi. Hrozí nedostatek pohonných hmot a zřejmě porostou ceny základního zboží.

Po dlouhých jednáních, která se táhla více než rok, se Egypt dostal blízko k zajištění důležité finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu v objemu 4,8 miliardy USD. Po zásahu armády, ale nikdo zatím neví, jak to bude dále se zaváděním úsporných opatření, která jsou nutná pro získání úvěru od MMF. Otázkou také je, co bude se slíbenou vojenskou a ekonomickou pomocí 1,5 miliardy USD od Spojených států.

Podle analytiků by v Egyptě mohl nastat i nejhorší ekonomický scénář. V tomto případě zemi hrozí nedostatek pohonných hmot a výpadky elektřiny, náhlá a prudká devalvace měny, která způsobí prudké zdražení všeho, a vyčerpání devizových rezerv, což by pro zemi představovalo problémy při dovozu ropy a potravin.

Egypt zatím závisí na půjčkách od bohatých zemí z Perského zálivu, jako je Katar a Libye. Tyto peníze využívá pro platby za dovoz a podporu své domácí měny. Podle propočtů AP od pádu Mubaraka si Egypt zajistil nebo jedná o finanční pomoci v celkovém objemu 30 miliard USD. Podle Freundové si Egypt těmito penězi může koupit více času. Nakonec však zřejmě zemi přinesou více škody než užitku, protože Egypt nevyužívá tento koupený čas k posílení a nápravě svého hospodářství.

Egypt a trhy

Zatímco včera byly v průběhu dne na akciovém trhu cítit negativní tlaky vyvolané nejistou situací v Egyptě, které navíc podpořil i možný rozpad vlády v Portugalsko, Wall Street nakonec dokázala uzavřít se zisky a asijské trhy dnes také další významné ztráty nenabírají.

Samotný egyptský trh ale reaguje na zprávu o konci vlády Mursiho pozitivně, když v půl jedenácté hlavní index tamního trhu EGX 30 rostl přes 6 procent - nejvíce od června 2012. V čele růstu přitom stály akcie Orascom Telecom a Commercial International Bank, jejíž zisky přesáhly 10 procent. Obchodování v rámci širšího indexu EGX 100 bylo dokonce na 30 minut pozastaveno kvůli růstu přes 5% limit. Výnosy vládních dluhopisů splatných v roce 2020 propadly o 28 bazických bodů, tedy nejvíce od 10. dubna, na 10,49 procenta.

Vývoj v Egyptě nenechal bez odezvy trh s komoditami. Cena americké lehké ropy WTI je dnes na 14měsíčním vrcholu nad hladinou 101 dolarů za barel v obavách, že nepokoje v zemi naruší dodávky ropy ze Středního východu.

Bez reakce nezůstává ani zlato. Cena žlutého kovu roste již druhým dnem v řadě a dostává se až ke hladině 1260 dolarů za troyskou unci. „Investoři si kvůli poslednímu dění v Egyptě a Portugalsku uvědomili, že na světě zůstává ještě nemálo rizik,“ uvedl Xiang Nan, analytik at CITIC Securities Futures. Důležité pro další vývoj komodit bude podle něho především vyznění dat z amerického trhu práce, která budou oznámena až po dnešních oslavách Dne nezávislosti, zítra ve 14:30.

(Zdroj: AP, Bloomberg, ČTK, Reuters)


Čtěte více:

Tisk: Egyptský prezident odstoupí, nebo jej sesadí armáda. Už střeží instituce, munici a zavírá banky
03.07.2013 13:48
Egyptský prezident Muhammad Mursí dnes odstoupí, nebo ho armáda podle ...
Egyptský prezident odmítá odstoupit, krizi chce řešit ustavením nové vládní koalice
03.07.2013 18:08
Egyptský prezident Muhammad Mursí v době, kdy dnes odpoledne vypršelo ...
Pegas, egyptská linka a konec vlády Mursího (komentář)
04.07.2013 9:11
Egyptská armáda ukončila vládu prezidenta Mohammada Mursího, který byl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university