Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Argentina shání investory v energetice. Zahraniční těžaře láká na daňové úlevy

Argentina shání investory v energetice. Zahraniční těžaře láká na daňové úlevy

17.07.2013 10:01
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Po vlně znárodňování a nerostného nacionalismu se argentinská vláda snaží do energetiky nalákat zoufale potřebný zahraniční kapitál. Těžařům ochotným v zemi investovat alespoň 1 mld. USD v průběhu 5 let nabízí možnost exportovat 20 % vytěžené ropy a plynu bezcelně.

Dekret obsahující nové podmínky v přísně regulovaném těžařském sektoru byl vydán krátce před očekávaným ohlášením vzniku společného podniku mezi znárodněným ropným šampionem YPF a koncernem Chevron. Americko-argentinský tandem hodlá prozkoumat a otevřít bohatá ložiska v břidlicové formaci Vaca Muerta.

Chevron by měl do podniku přispět částkou 1,5 mld. USD a i když další podrobnosti nejsou známy, analytici tvrdí, že nové investiční pobídky by mohly odpovídat výhodám, které chce Argentina poskytnout americkému partnerovi.

Vláda tvrdí, že pobídkový režim má zemi pomoci dosáhnout energetické soběstačnosti. Jelikož domácí těžba po letech zanedbávání investic klesá, musí Argentina věnovat stále víc devizových rezerv na nákladný import surovin ze zahraničí. Podle posledních odhadů letos na dovoz energetických komodit padne 13 mld. USD, příští rok by to mělo být 16 mld. USD.

Někteří pozorovatelé o přitažlivosti pobídek pochybují, hlavně kvůli nulové reputaci vlády. „Nemyslím si, že budou stačit na to, aby to rozptýlilo nedůvěru,“ tvrdí bývalý argentinský ministr energetiky Emilio Apud. Připouští, že podle dekretu by po pěti letech od započetí investice mohly být suroviny vyváženy bez daně, avšak pouze tehdy, pokud nebudou potřebné doma. V takovém případě budou ušlé zisky z exportu kompenzovány přes zvláštní mechanismus, avšak vypláceny budou v pesech, bez ohledu na inflaci a budou směnitelné za oficiální kurz, který je dvakrát nižší než skutečný kurz na černém trhu.

Argentina disponuje rozsáhlými zásobami plynu a ropy v břidlicových formacích, avšak snahy o jejich využití podkopává nespolehlivá a neustále se měnící politika vlády, setrvale vysoká inflace (zhruba 24 %) a nedůvěryhodná statistická data z ekonomiky. „Důležité je, že vláda není schopná investovat potřebné sumy. Je to podle mě zoufalý krok a nebude fungovat,“ tvrdí nejmenovaný expert z oboru.

Spolupráci s Chevronem se vláda snaží využít jako důkazu, že velké mezinárodní koncerny se zkušeností těžby z břidlic Argentině důvěřují. YPF, kterou donedávna vlastnil španělský ropný gigant Repsol, by chtěla podobná partnerství uzavřít s dalšími velkými těžaři.

Argentinská vláda se k vyvlastnění 51 % akcií YPF rozhodla loni v dubnu. Španělskou matku obvinila z toho, že dostatečně neinvestovala do produkce YPF, což v důsledku vedlo k vyšším účtům za dovezenou energii. Od znárodnění vypracoval management YPF pod vedením respektovaného profesionála Miguela Galuccia pětiletý plán investic v celkové hodnotě 37,2 mld. USD.

Před nedávnem se společnosti podařilo zastavit pokles produkce. Ta v květnu meziročně vzrostla o 1,8 % v případě ropy a o 0,8 % u plynu. Předtím klesla v průměru o 7 % za 10 let. Zdroje z odvětví tvrdí, že problémy nemá ani tak YPF, jako spíš další těžaři v zemi.

Repsol na konci června odmítl nabídku Argentiny na odškodné v objemu 5 mld. USD za vyvlastnění YPF s tím, že částka neodpovídá ztrátě ze znárodnění. Repsol dříve uvedl, že hodlá po Argentině požadovat odškodnění přes 10 mld. USD. Spor u Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů (ICSID) při Světové bance se však může vléct dlouhá léta a Argentina může jeho výsledek ignorovat. Minulé pokuty, o nichž rozhodl ICSID, Argentina ignoruje a mezinárodní tlak na ni je ztížený, protože po státním bankrotu před deseti lety je izolovaná od mezinárodních trhů.

Španělsko spolu s EU proti Argentině zavedlo odvetné kroky. Nejprve omezilo dovoz argentinské bionafty a EU loni na konci května podala na Argentinu žalobu u Světové obchodní organizace za omezování dovozů.

(Zdroje: FT, ČTK, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.