Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman vyjádřil „plnou podporu“ Ištvánovi. Dle Kalouska se přiznal

Zeman vyjádřil „plnou podporu“ Ištvánovi. Dle Kalouska se přiznal

25.07.2013 15:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Miloš Zeman dnes vyjádřil plnou podporu práci olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, kterého přijal na Pražském hradě. Ištvan spolu s kolegou z olomouckého vrchního státního zastupitelství Rostislavem Bajgerem stojí za ostře sledovanou kauzou spojenou se třemi bývalými poslanci ODS a blízkou spolupracovnicí a partnerkou expremiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nagyovou. Nečasova vláda kvůli kauze padla.

"Vyjádřil mu plnou podporu v jeho práci a v úsilí odhalit klientelistickou síť spojující politickou sféru s ekonomickou kriminalitou," uvedla mluvčí prezidenta Hana Burianová. Expremiér Nečas v souvislosti s vyšetřováním hlasitě hovoří o šikaně ze strany státních zástupců, kteří se podle něj snaží Česko proměnit v "prokurátorskou republiku".

Dle exministra financí místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska dnešním přijetím olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana prezident Miloš Zeman otevřeně přiznal přímou souvislost policejního zásahu před šesti týdny, který vedl k pádu Nečasovy vlády, s politickými změnami, o které Zeman usiluje. "Domnívám se, že je to v přímém rozporu s nestranným výkonem působnosti státního zastupitelství," uvedl Kalousek.

"Já tento názor absolutně nesdílím, nemyslím si, že nám hrozí prokurátorská republika. Některým politikům, jejichž nervozita úměrně tomu narůstá, samozřejmě hrozí vyšetřování za některé minulé kauzy a v takovém případě obvyklá rétorika těchto politiků, já tomu říkám rétorika potrefených hus, zní tak, že nám hrozí například policejní stát," řekl prezident o kauze ve středečním rozhovoru pro ČTK.

Politolog Jan Outlý nemá krok prezidenta za standardní a není důvod, proč by měl prezident vyjadřovat podporu justičnímu orgánu, stojícímu mimo zákonodárnou moc. Na věci však nevidí něco zcela škodlivého. "Nejsem si vědom toho, že by se kdy hlava státu scházela se státním zástupcem," poznamenal. Státní zástupce musí být podle jeho názoru vybaven na to, aby uměl čelit různým tlakům a vlivům. Nemyslí si, že v případě konkrétně Iva Ištvana by návštěva u prezidenta či mediální výroky jiných politiků měly jeho vyšetřování ovlivnit. Zeman podle politologa setkáním nejspíš sleduje svůj vlastní mediální obraz.

Tři exposlance ODS viní orgány činné v trestním řízení z korupčního jednání, když podle policie odešli ze Sněmovny výměnou za pozice ve vedení státních firem. Poté co Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že na poslance se v této věci vztahuje imunita, byli lidé spojeni s případem propuštěni z vazby. Ištvan předpokládá, že Nejvyšší státní zastupitelství nyní stíhání zruší. Plánuje však, že se skutky pokusí přeformulovat tak, aby v souladu s výrokem NS mohli být stíháni.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v pátek oznámí, jak rozhodl o stížnostech aktérů kauzy "trafik" pro tři bývalé poslance ODS a údajného zneužití vojenského zpravodajství. Stížnosti směřují proti zahájení trestního stíhání.

(Zdroj: čtk, ČT)


Čtěte více:

Nový MF Fischer se chce zaměřit na podporu ekonomiky. Od Kalouska dostal varování
10.07.2013 17:16
Nový ministr financí Jan Fischer v úřadu nechystá žádné velké personál...
The Economist píše o Zemanově uchopení moci, European Voice o vládě loutek
11.07.2013 15:14
Miloš Zeman se snažil prakticky od nástupu do úřadu rozšířit prezident...
Poslanci řekli „Ne“ rozpuštění Sněmovny a předčasným volbám. Kalousek mluvil o střetu s mocichtivým prezidentem
17.07.2013 15:03
Sněmovna dnes vůbec poprvé jednala o návrhu na své rozpuštění. Návrh s...
Novým šéfem Úřadu vlády bude místopředseda SPOZ Augustin
24.07.2013 12:45
Novým šéfem Úřadu vlády bude místopředseda Strany práv občanů - zemano...
Průzkum: Volby by vyhrála ČSSD. KSČM a TOP 09 předstihly ODS
25.07.2013 15:44
Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrála by je ČS...

Váš názor
  •  
    28.07.2013 0:33

    http://www.youtube.com/watch?v=E8F39cy_Nxw
    mša
  • Zdravím
    27.07.2013 14:48

    vespolek...je vidět že i když je horko jak cyp Vy máte energie za davy...já jsem dokosil zahradu, jsem jak koule potu a du si dát pivo...hezký víkend všem!!!
    el mrcoch
    • Re: Zdravím
      27.07.2013 15:14

      Zdarec. Já už hodil na gril kuřata a na večer tam mám hovězí..o)) V baráku je o 15 stupńů méně..
      Velkamedvědice
  • člověk při smyslech
    27.07.2013 11:57

    sedí v dnešním pařáku buď ve sklepě a nebo doma u complu ve stínu, pouští si větráky a klimu, ochlazuje vnitřní trubky a nevystavuje své tělo vražednému slunečnímu záření :-))
    Jesse
    • Re: člověk při smyslech
      27.07.2013 12:04

      :-) přesně tak...
      Kalka.
      •  
        27.07.2013 12:54

        no nic, jdu loupat hrášek. Mám tu dva vrchovaté koše čerstvě natrhaného a baby jsou líné si ničit nehtíky... že by je prý bolely z loupání kuliček prstíky :-))) Co všechno ještě budu muset v životě absolvovat, hrůza !:-)) Miluji hrášek, dušený na cibulce a na másle, čerstvý, přílohu ke všemu :-))
        Jesse
        • výroba bioplynu
          27.07.2013 12:57

          Ty zase budeš prdět.
          Velkamedvědice
          • Re: výroba bioplynu
            27.07.2013 13:01

            Zdravím, ty naměklá figurko... ;-)
            Kalka.
  • simple true
    27.07.2013 11:30

    ...aneb Sophiina volba: Sobotka nebo Zeman ?...... Zeman ožrala. Sobotka je jenom hromada slizu, Zeman aspoň nějaká osobnost.
    db
    • Re: simple true
      27.07.2013 11:55

      Jakože Zemáka nemusím a nemám ho rád coby lempla z prognosťáku za Husáka... a beru ho pouze jako vynikající zdroj zábavy, tak není nikde napsáno, že by ani jako ožrala nemusel být k neprospěchu společnosti... což sleduji jako pravičák s uspokojením, když na stará kolena prosazuje účelovými kroky majetková přiznání. V současné kryptokomunistické době, kdy hajzlové všeho druhu rozebírají stát na vlastní konta, je tento "protipravicový zákon" nadmíru účelový a má smysl. I Zemákův "boj" proti klientelizmu a ekonomické mafii napojené na vlády za posledních 10 let má smysl. Klobouk dolů, jestli se mu to podaří dotáhnout do cíle, i kdyby ruphej s VM remcali jak chtěli :-)))
      Jesse
      • Jesse
        27.07.2013 12:04

        Zeman proti korupci bojuje tak maximálně hubou, žádná přiznání on nemá jak prosadit, to si mu opět skočil na špek. Věci se začali vyšetřovat až za vlády Nečase, i když ho to paradoxně smetlo.
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          27.07.2013 12:51

          To je jedno jestli bojuje hubou nebo pérem. Důležité je zjištění, že hajzlům z ODS se to vůbec nelíbí... a to už je pro mne jistá indicie, chňápeš vůbec něco?:-)))
          Jesse
          •  
            27.07.2013 13:02

            Co se líbí nebo nelíbí nějakým hajzlům ne mi jedno, zřetelně vidím, že korupčníci zasaženi nebyli a kromě obveselení davu se nic v rozkrádání rozpočtu nezměnilo.
            Velkamedvědice
      •  
        27.07.2013 12:02

        Hm, až na to, že Zeman v Prognosťáku za Husáka nepracoval. (Jestli to nebude trochu korigovat to lemplovství ;-)
        Kalka.
        •  
          27.07.2013 12:47

          No já nevím, podrobněji se o jeho profesní život nemíním zajímat, páč to považuji za totální mrhání času..., ale pamatuju, jak ho po listopadu Klaus peskoval, že jeho výsledky práce z této instituce byly mizerné... takže usuzuji, že spolu chodili do jedné žumpy :-))
          Jesse
        •  
          27.07.2013 12:08

          o)) Tykle detaily Džesie velkoryse přrehlíží...
          Velkamedvědice
  • hlavně,že se kouří z dvouhlavně
    26.07.2013 22:02

    pravé i levé.
    střelec_
  • AMOLADOS
    26.07.2013 16:35

    Skvělá dedukce (pozn.: ironie)! Gauck má čas se učit plynně česky a navíc se zabývat českou politickou scénou? Fakt v těch pitomostech vedeš.
    Kalka.
    • Re: AMOLADOS
      26.07.2013 17:10

      Bože, neshazuj se pořád. Německého prezidenta pochopitelně zajímá dění v sousední zemi a má na to lidi. Ty si jak čerstvě narozená. Ty si opravdu tak naivní, že tvrdíš, že neměckému prezidentu píší projevy čeští novináři? Až tak si zmatená? Ano, vláda Zemanových noslehdů je pozorována ahodnocena.
      Velkamedvědice
      • Rere: AMOLADOS
        26.07.2013 20:41

        Bože, guříku, evidentně jsi tak naivní, že si myslíš, že ti, co píší Gauckovi projevy, jezdí do Česka a sami se svou plynnou češtinou analyzují zdejší dění. No jo, moloděc světem médií netknutý... ;-))
        Kalka.
        • Re: Rere: AMOLADOS
          26.07.2013 21:33

          přestań používat oblíbené komunistické praktiky a podsouvat mi neustále, co jsem nepsal. Někdy působíš chytřeji. Tvrdit, že německý prezident neví, co se děje, či ví to jen od českých novinářů nje prostě kravina, kdyby ses uguříkovala babko.
          Velkamedvědice
          • VM
            26.07.2013 22:32

            Tak od koho to ví, ty znalče komunistřických praktik?
            Kalka.
  • z Rakouska, o této zemi naši hajzli asi nikdy neslyšeli
    26.07.2013 16:02

    Jeden tamní europoslanec, předtím ministr vnitra za lidovce Ernst Strasser taky vykonával svobodně svůj mandát. Zcela v souladu se svým přesvědčením slíbil v roce 2010 domnělým lobbistům, že za roční paušál 100.000 Eur bude tlačit jejich pozměňovací návrhy, napsal na Facebooku Jan Moláček. Jenže z lobbistů se vyklubali reportéři The Sunday Times a všechno měli na videu. V Česku by to nebyl problém, však se schůzky odehrávaly na parlamentní půdě, takže co. V nedemokratickém Rakousku ovšem dostal Strasser letos v lednu čtyři roky natvrdo. Ještě se čeká, jak dopadne odvolání. (P.S. Jeho obhájce je asi tak blbej, že ho vůbec nenapadlo vytáhnout imunitu).
    Jesse
  • V zemích, které neovládají kriminálníci, se korupce v parlamentě trestá
    26.07.2013 16:00

    Za demokratický princip lze považovat čl. 2 Ústavy ČR, že lid je zdrojem politické moci. U nás je tato lidová moc vykonávána nepřímo, tedy i poslanci Tluchořem, Fuksou a Šnajdrem. Ti svůj poslanecký mandát získali ve volbách a na půdě Sněmovny se tedy mohou pohybovat a provozovat politiku jenom proto, že jim občané cosi dali – dali jim moc, aby jednali v jejich zájmu. Poslanecký mandát je tedy demokratický statek. Je složen ze závazků vůči občanům, kteří politikům dali důvěru ve volbách, aby hájili jejich zájmy. Poslanecký mandát není žádný soukromý statek, se kterým by se dalo obchodovat. Pokud jej někdo zobchoduje, tak podkopává základy demokracie. Když tedy někdo takový obchod považuje za demokratickou politickou činnost, neví, co říká.
    Jesse
  • není co dodat
    26.07.2013 15:09

    http://www.stopcechum.cz/p/clanky.html
    Jesse
  • Vždy´t je to "hezké"
    26.07.2013 11:17

    jak se všichni vztekají a on si to užívá, a pak poslušně přicupitají i z ověřenými podpisy. Zeman si s nima hraje jak kočka s myší.
    Tom55
    • Re: Vždy´t je to "hezké"
      26.07.2013 15:15

      Tos trefil. Ti tupí maloměšťáci v posrané sněmovně by klidně vylízali ze Zemákových polobotek i psí lejno, kdyby jim to uchovalo koryto a nebo penězovod ze státní kasy. Když si vzpomenu na jejich kdysi pronesené volební programy, mám chuť je do jednoho žalovat za podvod na stát a národ. Tento společenský odpad přece nemůže být vzorek společnosti, jak oni ustavičně presentují přes média. To by muselo 100% obyvatelstva včetně kojenců krást a podvádět každý den.:-)
      Jesse
    • Re: Vždy´t je to "hezké"
      26.07.2013 11:25

      Tak, tak. Kalousek (stejně jako jeho maskot) nemá předvídavosti ani co by se za nehet vešlo. Tu zřejmě jako finmin nepotřeboval ;-) Tak mu nezbývá než se špulit... A těch řečí všude - všichni "obránci českého národa" evidentně zapomněli, že Zeman celou dobu říkal, že bude kandidovat na prezidenta pouze v případě přímé volby...
      Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university