Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maloobchod v červnu: Negativní vliv povodní

Maloobchod v červnu: Negativní vliv povodní

05.08.2013 9:08, aktualizováno: 5.8. 9:47
Autor: David Marek

Aktualizováno

Cesta domácí poptávky z recese je hrbolatá. Nadějné výsledky střídají negativní data. Maloobchodní tržby v červnu klesly o 1,5 procenta ve srovnání s předchozím měsícem (po sezónním očištění), meziročně obrat v obchodech klesl o 2,7 procenta. Letošní červen měl o jeden pracovní den méně než stejný měsíc předchozího roku, nebýt této skutečnosti, klesly by tržby meziročně jen o 1,1 procenta.

Situace v domácí ekonomice se zvolna stabilizuje, naznačují některé ekonomické ukazatele. Výsledky šetření ukazují, že skepse domácností již nedosahuje takových hodnot jako před rokem. Míra úspor domácností v letošním roce mírně klesla. Růst maloobchodu v dubnu a květnu přinesl záblesk obratu k lepšímu i v této oblasti. Červen je ovšem opět v červených číslech.

Jedním z důvodů jsou patrně povodně. Pohled na historická data odhaluje, že prakticky vždy, když českou ekonomiku postihly rozsáhlé záplavy, byl dopad na maloobchodní tržby krátkodobě negativní. Lidé v postižených oblastech mají jiné starosti, než trávit víkendová odpoledne v nákupních centrech, a nakupování nepřejí ani komplikace v dopravě. Možná právě proto byl pokles napříč prodejem různého zboží relativně rovnoměrný.

Tržby z prodeje potravin v červnu meziročně klesly o 4,5 procenta. Prodej pohonných hmot klesl o 4,8 procenta. Obrat hobbymarketů a jiných obchodů prodávajících výrobky pro domácnost se snížil o 5,3 procenta. Maloobchod s nábytkem a elektronikou klesl o 4,7 procenta. Jediným překvapením je poměrně mírný poklesl tržeb z prodeje a oprav automobilů, který dosáhl jen 1,6 procenta, ačkoli statistika registrací nových i ojetých vozidel naznačovala podstatně horší výsledky.

Vezmeme-li do úvahy krátkodobý negativní vliv povodní, nejsou červnová data z maloobchodu špatným výsledkem a dohromady s údaji z předchozích měsíců potvrzují, že se česká ekonomika začíná zotavovat z rok a půl trvající recese.


Graf: Vývoj tuzemských maloobchodních tržeb:
Graf-Maloobchodní tržby


Váš názor
  • Dobrý den pošlete nám peníze
    05.08.2013 14:30

    dobrý den pošlete nám peníze na setbu,,,, ,,,,dobrý den zaseli jsme, úroda bude dobrá, pošlete nám peníze na hnojivo,,,, dobrý den pohnojili jsme, úroda bude vynikající,pošlete nám peníze na sklizeň,,,,,,, ,,,,,,dobrý den úroda byla vynikající, ale přišli kroupy a úrodu zničili, pošlete nám peníze na orbu a přípravu půdy,,,,, Dobrý den, zorali jsme pošlete peníze na setbu,,,, dobrý den zaseli jsme, úroda bude dobrá, pošlete peníze na hnojivo,,,,,,,, dobrý den, pohnojili jsme, úroda bude vynikající, pošlete peníze na sklizeň, úroda byla vynikající, ale velké sucho jí zničilo, pošlete peníze na orbu
    oradapoisson
    • Re: Dobrý den pošlete nám peníze
      05.08.2013 15:34

      Vazeny pane Marku dalsi clanek, ktery poukazuje na fakt ze na miste hlavniho ekonoma Patrie je samsula co neumi pocitat a dokonce ani gramatiku chyby jako " prodej a PRAV jakych prav snad OPRAV automobilu , lide nenakupuji O Obchodech ale V Obchodech etc.Pane Marku vase zablesky zlepseni a obrat v recesi jsou jen ve Vasi hlave na CT24 vy a ja v debate tak vas tak zesmesnim ze Vas zamestnaji leda v Mongolsku. Opravy aut v cervnu hmm ze by se lidi chystali na dovcu a nechaji proverit sva auta hmmm a kdyz je povoden to jako nemusime zrat ty sracky z Hypacu ??? Pane Marku kolikznate lidicek co berou 10-15 000 hrubyho mesicne zkuste se jich zeptat jak se jim zije zkuste se zeptat jak se super dojizdi z vesnic do mest za praci prestante si hrat na ekonomavesticiho z kristalove koule a bezte neco delat krumpac do ruky a hybaj opravovat Di one (D1). Tak pravil legendarni investor a ted uz i legendarni ekonom (co predpovedel recesi ve tvaru W) slavny Martik z Greenlandu..... Pane Marku Vas si kdykoliv a kdekoliv namazu na chleba vy jste obycejny nedouk a tluchuba jak Sedlacek, Hatlapatka,Prochazka a jini "experti" muuuuhehehe V cervenci bude opet minus muuuuuheeeehehe
      martík
  • marné čekání na růst..
    05.08.2013 11:23

    ..a v červenci bude zase negativní vliv sucha, v srpnu negativní vliv bouří a neúroda,... A proč by tržby vůbec měly stále růst? Ti co mají ještě nějaké peníze navíc, tak si přece spoří na důchod (tak si to přál p.Kalousek) a také proč platit státu stále vyšší DPH, že? (jak si to jen myslel p. Kalousek)
    Karl von Bahnhof
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data