Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klesá americká nezaměstnanost ze špatného důvodu a má problém Fed i trhy?

Klesá americká nezaměstnanost ze špatného důvodu a má problém Fed i trhy?

12.09.2013 21:34, aktualizováno: 12.9. 22:31
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v americké ekonomice klesá. Dobrá zpráva může být špatnou pro Fed, pokud se podle ní má rozhodovat o utlumení stimulace měnové politiky. Jde o důvod poklesu.

Americká nezaměstnanost v srpnu klesla na úroveň 7,3 %, nejníž od prosince roku 2008. Bylo by to hezké číslo, nebýt doprovozeno slabou tvorbou nových míst. Je asi stejně vypovídající, jako čerstvě publikovaná výrazně lepší čísla o žádostech v nezaměstnanosti, jejichž část pozdržela obměna výpočetního zázemí? Za poklesem celkové míry nezaměstnanosti v USA nestojí více pracovních míst, ale pokles celkové pracovní síly. A to je pro americkou ekonomiku zpráva špatná.

„Fed má pořádný problém. Nezaměstnanost klesá rychleji, než původně očekával, důvod poklesu je ale nežádoucí,“ uvádí Roberto Perli, bývalý představitel americké měnové autority a dnes partner Cornerstone ve Washingtonu. Šéf Fedu Ben Bernanke dříve vyslovil, že Fed přistoupí k ukončení programu odkupu aktiv v momentě, kdy míra nezaměstnanosti klesne k 7 % a že to očekává zhruba v polovině roku 2014. Pokud se neprojeví inflační tlaky, hodlá pak Fed pokračovat v politice velmi nízkých úrokových sazeb (tedy nepřikročí k jejich zvýšení), dokud míra nezaměstnanosti neklesne k 6,5 %. Klíčovou otázkou ale nyní je, kolik z klesající míry nezaměstnanosti je strukturální a tedy dlouhodobé povahy a kolik naopak cyklické a tedy dočasné povahy…a jak tedy má reagovat Fed i trhy.

Pokud je pokles míry nezaměstnanosti tažen demografickými faktory, zejména stárnutím generací silných ročníků, takzvaných „babyboomers“, pak můžeme přiznat reálný obraz vývoje trhu práce. Jestli ale za poklesem míry nezaměstnanosti stojí lidé dlouhodobě odrazení od snahy dále práci hledat, pak nemáme správný obraz trhu práce a číslo o poklesu nezaměstnanosti je ďáblovo. Každá z alternativ má své implikace pro investory do dluhopisů a skrze dluhopisový trh i na akcie.

Rychlejší obrat Fedu od stimulace k utaženější politice vyžene výnosy amerických Treasuries výše. Hlavní stratég pro Spojené státy v Mitsubishi UFJ John Herrmann například předpovídá, že se zesilováním amerického trhu práce výnos na 10letém americkém dluhopisu do konce roku vzroste k 3,25 %. Nyní se pohybuje kolem úrovně 2,90-2,93 %.

Výnos na americkém 10letém dluhopisu - posledních 5 let (%):
US_10Y_yield_5Y

Podrobnější pohled na data amerického ministerstva práce ale ukazuje, že z poklesu americké míry nezaměstnanosti o 2,7 procenta z jejího maxima na 10 procentech v říjnu roku 2009 jde 1,8 %, tedy plné dvě třetiny, s poklesem míry zapojení do pracovního procesu k 63,2 %.

Viceprezident Fedu v Bostonu Geoffrey Tootell přiznává: „Mezi zástupci systému (Fedu) panují silné rozpory o to, kolik z poklesu je strukturální povahy a tedy se neobrátí zpět“. Výzkumný materiál, připravený v červenci 2013 ekonomy bostonského Fedu Michelle Barnesovou, Fabia Gumbau-Brisa a Giovannim Oliveirem dochází k závěru, že většina z poklesu nezaměstnanosti od počátku recese plyne z demografie a dalšího trendového vývoje a přetrvá. Názor kontrastuje se studií Julie Hotschkiss s Fedu v Atlantě. V materiálu společně sepsaném s Fernando Rios-Avilou pod hlavičkou Georgia State University se tvrdí, že „většina z významných faktorů pro pokles míry nezaměstnanosti plyne ze ztenčování pracovní síly cyklické povahy“.

Tato studie dochází k závěru, že aby Fed dosáhl cíle poklesu míry nezaměstnanosti k 7 % při měsíčním přírůstu pracovních míst v rozsahu 425 tisíc! Pokud ale míra participace zůstane na nynější úrovni, je zapotřebí 142 tisíc míst měsíčně. Vykázaný průměr od počátku letošního roku je 180 250 míst měsíčně. Podle Mary Daly, viceprezidentky Fedu v San Francisku, jde 60 % z poklesu participace od roku 2008 na vrub strukturálním vlivům, včetně stárnutí populace. Dříve hovořila o 50 %. Podle jejího názoru skokově narostl počet lidí, kteří trvale mizí z amerického trhu práce.

Měrou participace zaútočil v září kongresman Kevin Brady na prezidenta Obamu a vývoj ekonomiky pod jeho funkčním obdobím. „Míra participace klesla k 63,2 procenta, což jsme neviděli od prezidentského období Jimmy Cartera,“ uvedl texaský republikán. „Selhání politik prezidenta Obamy je průzračnější den ode dne,“ uvedl. Jason Furman, šéf ekonomických poradců Bílého domu, argumentuje 42 měsíci v řadě zlepšování míst v soukromém sektoru. „Je velmi složité zodpovědně říci, co je cyklus a co trend. Jakoukoli studii vezmete do ruky, musíte počítat s rizikem nejistoty, pokud jde o správné nastavení odhadů,“ dodává Olivei z bostonského Fedu.

Jak se Fed rozhodl, se dozvíme po skončení zářijového jednání jeho měnového výboru FOMC. To je na pořadu dne ve dnech 17. a 18. září. Konsensuáně se očekává, že Fed v září začne s ústupem ze svého QE.

(Zdroj: Fed Atlanta, Fed San Francisco, Mitsubishi UFJ, Bloomberg, Georgia State University)


Čtěte více:

Americký trh práce zklamal slabou tvorbou nových míst
06.09.2013 14:49
Informace, které přinesla dnešní zpráva ministerstva práce, nejsou dob...
OMT a neomezené QE - rok poté
10.09.2013 13:19
Je tomu už rok, co dvě hlavní centrální banky světa přišly se zásadním...
Dallaský Fed: Finanční krize stála Ameriku až 14 bilionů USD. Záchrana bank byla nespravedlivou daní
11.09.2013 15:11
Finanční krize, od jejíhož vypuknutí si svět v těchto dnech připomíná ...
Žádostí o dávky v USA dál strmě ubývá, ale zasáhly mimořádné faktory
12.09.2013 14:49
Počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti se v USA za minulý týde...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university