Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dallaský Fed: Finanční krize stála Ameriku až 14 bilionů USD. Záchrana bank byla nespravedlivou daní

Dallaský Fed: Finanční krize stála Ameriku až 14 bilionů USD. Záchrana bank byla nespravedlivou daní

11.09.2013 15:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Finanční krize, od jejíhož vypuknutí si svět v těchto dnech připomíná páté výročí, přišla Spojené státy pěkně draho. Podle analýzy regionální pobočky americké centrální banky v Dallasu se náklady největšího otřesu finančního systému od Velké deprese pohybují mezi 6 a 14 biliony dolarů. A to přitom nemusí být konečné číslo. Do úplného zotavení má největší ekonomika světa ještě daleko, pokud ho vůbec dosáhne.

Události, které 15. září 2008 odstartoval pád banky Lehman Brothers, zanechaly trvalé následky zejména v podobě zvýšené nezaměstnanosti, trvalého poklesu růstové dynamiky i potenciálu, zostřeného propadu cen nemovitostí a radikální restrukturalizace bankovního sektoru. Ten získal od státu 12,6 bilionu dolarů přímé finanční pomoci, která mohla být využita jinde.

„Zhroucení v letech 2007-2009 způsobilo obrovský negativní posun trajektorie hospodářského výstupu, spotřeby a finančního bohatství,“ uvádí se v dokumentu sepsaném trojicí David Luttrell, Tyler Atkinson a Harvey Rosenblum. Mezi další náklady řadí psychologické újmy, zakrnění odborných dovedností v důsledku dlouhodobé nezaměstnanosti a zvýšenou intervenci státu v ekonomice.

Sečteno a podtrženo, Fed náklady krize odhaduje mezi 6 a 14 biliony dolarů. Horní pásmo odhadu přitom odpovídá celoročnímu výstupu americké ekonomiky. Navíc se ve skutečnosti jedná o předběžnou kalkulaci. Pokud by plné oživení trvalo déle, než se předpokládá, vyšplhají se ztráty mnohem výš.

„Pokud by se dopady krize ukázaly být trvalejší, trajektorie spotřeby od roku 2007 by naznačovala, že náklady by mohly být oproti odhadovanému pásmu dvojnásobné,“ stojí v analýze. Dallaský Fed ztráty kalkuloval s pomocí výstupu na osobu a zjistil, že oproti oživením z předchozích 50 let je tento ukazatel o 12 % níž.

Některá z čísel citovaných ve zprávě vypadají neuvěřitelně: 8,7 milionu ztracených míst mimo zemědělství, 14,7 milionu nezaměstnaných v nejostřejší fázi recese, ohromující množství nevyužité pracovní síly, 10,6 milionů lidí s polovičatými úvazky.

Krize a dva roky trvající recese se hluboce promítly do očekávání lidí a spotřebitelské důvěry. Od prosince 2007, kdy začal výstup ekonomiky klesat, se většina lidí domnívá, že jejich budoucí příjmy budou nižší než ty stávající. Tak negativní příjmová očekávání Spojené státy naposledy zaznamenaly v 60. letech minulého století.

Velmi břitce se v Dallasu staví k roli velkých bank, které kvůli své auře nepostradatelnosti shrnuté ve frázi „too big to fail“ od státu získaly gigantické záchranné úvěry, a z velké části tak ušly trestu za příliš velké riziko provázející jejich hypertrofované aktivity na finančních trzích. „Toto zvláštní zacházení bylo v rozporu se základními principy amerického kapitalismu: všichni lidé i instituce zodpovídají za své činy a mohou na jejich základě uspět, nebo také selhat. Svým způsobem záchranné úvěry z let 2008-2009 představují netransparentní a nespravedlivou daň uvalenou na americký lid,“ myslí si autoři analýzy.

Dále sice připouští, že bezprecedentní zásah státu na uklidnění rozrůstající se finanční paniky možná zabránil hospodářské depresi podobné té před 80 lety. Následky intervence však prý nelze přehlížet. Společnost se musí vyrovnat se zvýšeným dluhem federální vlády, obrovsky nafouknutou rozvahou centrální banky a se zintenzivněnou regulací a přetrvávajícími tendencemi k intervencionismu. Navrch autoři přidávají, že ekonomika by nikdy nemusela dosáhnout původní úrovně produktivity.

(Zdroje: CNBC, Federal Reserve Bank of Dallas)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data