Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OMT a neomezené QE - rok poté

OMT a neomezené QE - rok poté

10.09.2013 13:19
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Je tomu už rok, co dvě hlavní centrální banky světa přišly se zásadními opatřeními, která značně zlepšila situaci na finančních trzích a především skrze ně pak pomohla i ekonomikám. První svou akci oznámila ECB. Spustila OMT, program neomezených nákupů dluhopisů na sekundárním trhu, podmíněný dohledem EU nad fiskální politikou dané země. O takové možnosti banka hovořila už dřív, ale k formálnímu spuštění došlo 6. září. O týden později pak americký Fed ohlásil třetí vlnu kvantitativního uvolňování. Tentokrát však nebyl stanoven celkový objem a nákupy aktiv s cílem zlepšit situaci na trhu práce měly pokračovat, dokud bude nutné.

Oba programy vedly k výraznému zlepšení na finančních trzích a nejde pouze o dluhopisy, na které byly primárně zaměřeny. Oba také nepřímo umožnily posílení ekonomik. V případě Fedu pomohla vyšší hodnota nemovitostí a akcií, která vedla k většímu pocitu bohatství a podpořila domácí spotřebu. V případě ECB šlo o stabilizaci dluhopisových trhů, která umožnila vládám zvolnit fiskální konsolidaci a méně tak ekonomiku dusit.

V obou případech se centrální banky pustily do hodně nestandardních akcí a musely odrážet kritiku. U Fedu kvůli neúčinnosti na reálnou ekonomiku, riziku inflace a bublin. U ECB kvůli možnému nelegálnímu financování vlád nebo narušení důvěryhodnosti. Evropská centrální banka je svým mandátem svázána více než Fed a musela ho tak patřičně široce vyložit - šla na to přes nápravu transmisních mechanismů.

Pokud budeme pokračovat do dalších detailů, bude už naopak narůstat počet rozdílů a vyplynou i důvody, proč program Fedu zřejmě bude postupně končit, zatímco ECB se o žádné změně ani náznakem nezmínila.

Evropská centrální banka se nakonec obešla bez faktického nákupu jediného dluhopisu pod novým programem. Dokonce má nyní na knihách o něco méně dluhopisů než před rokem. Není ničím tlačena, aby OMT měnila. Vedle tohoto programu v nedávné době podnikla i jiné věci - snížení úrokových sazeb a poskytnutí výhledu, že zůstanou nízko delší dobu.

Fed dluhopisy reálně nakupuje, takže při zotavení ekonomiky by výhledově bylo riziko pro inflaci reálné. Díky nákupům má Fed také výrazný vliv na globální trhy skrze uvolňování levné likvidity. ECB nikoli - dluhopisy nenakupuje a i kdyby, nákupy by sterilizovala. Vzhledem k tomu je tu i větší vliv zámořské měnové politiky na tu v eurozóně, než je tomu opačným směrem. Nejde samozřejmě o přímé ovlivňování. Spuštění třetího kola QE ale pomohlo ECB zklidnit trhy a naopak nyní jeho blížící se útlum tlačí výnosy vzhůru. ECB tím méně bude chtít svou politiku v blízké době zpřísňovat, byť by šlo o fakticky nepoužívaný program. Svou roli ve větším vlivu směrem z USA do Evropy má i předstih, který má americká ekonomika před tou evropskou.

Americký Fed tedy o něco dříve čelí problému, který je pro obě banky společný. Jde o návrat do normálního stavu bez mimořádných programů. Jeho správné provedení bude stejně důležité jako spuštění a udržování a bude od centrálních bank zřejmě vyžadovat ještě větší odvahu. Fed čelí problému závislosti finančních trhů a ekonomiky na měnovém stimulu, který může exit zpomalovat. Ještě větší výzva ale zřejmě čeká na ECB. Při omezení či odložení fiskální konsolidace v mnoha zemích eurozóny a po skončení přílivu levných peněz na trhy z USA může být zrušení OMT značným rizikem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m