Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sobotka povede jednání o vládě a chce odchod „pučistů“. Moody’s varuje před novými volbami

Sobotka povede jednání o vládě a chce odchod „pučistů“. Moody’s varuje před novými volbami

31.10.2013 9:57, aktualizováno: 31.10. 12:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Předseda a nově i šéf vyjednávacího týmu sociální demokracie Bohuslav Sobotka chce, aby "pučisté", včetně statutárního místopředsedy Michala Haška, odstoupili z vedení strany, kterou soustavně poškozují. Když tak neučiní, padne podle něj nepochybně výzva k jejich rezignaci na listopadovém zasedání ústředního výkonného výboru. Hnutí ANO již včera zahájilo jednání s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury. Dnes dále pokračovala povolební vyjednávání setkáním hnutí ANO a KDU-ČSL. Od agentury Moody’s přišlo varování, že by Čechy mohly napřesrok čekat další předčasné volby.

"Bohužel se ukazuje, že přátelé Tejc, Hašek, Škromach a další sociální demokracii v posledních dnech poškozují soustavně," uvedl Bohuslav Sobotka, který jejich chování označil za velkou ostudu. "Myslím si, že ti, co lhali, ti, co se snažili změnit vedení strany nedemokratickým způsobem, by měli ze svých funkcí odstoupit," řekl při příchodu na ranní jednání grémia ČSSD Sobotka.

Předseda ČSSD šel na dnešní jednání grémia strany s tím, že navrhne nový - čtyř až pětičlenný - vyjednávací tým. Před polednem již přišla zpráva, že Bohuslav Sobotka z rozhodnutí strany stane v jeho čele. Grémium nesestavilo vyjednávací tým, schválen by měl být až po zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV) strany, které proběhne 10. listopadu. Hlasování o pověření Sobotky bylo podle informací ČTK jednomyslné. Obě strany sporu jsou údajně připraveny přijmout rozhodnutí ÚVV.

První volební tým ČSSD se včera rozpadl poté, co předsednictvo strany nejprve krátce po volbách nahradilo v čele týmu šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku místopředsedou Michalem Haškem, který ale nakonec ustoupil protestům veřejnosti a části ČSSD na podporu Sobotky.

Rozbuškou uvnitř ČSSD se stala povolební utajovaná schůzka pětice sociálních demokratů s prezidentem Milošem Zemanem, kterou čtyři z nich několik dní zapírali, a za druhé na nedělní hlasování předsednictva, které Sobotku dvěma třetinami hlasů vyzvalo k rezignaci.

"Těžko může sociální demokracie působit věrohodně, pokud za ni na veřejnosti budou vystupovat lidé, kteří byli takto explicitně přistiženi při lži a dokonce opakované lži," uvedl také Sobotka, kterého dnes před Lidovým domem uvítala skupinka příznivců. Opakovaně o schůzce u prezidenta médiím lhal především Hašek, který se včera omluvil s tím, že jeho cílem "rozhodně nebylo klamat veřejnost". 

Rakouský občan českého původu Philipp Janýr dnes dokonce podal trestní oznámení pro údajnou vlastizradu ve spojení se sabotáží na několik lidí včetně prezidenta Miloše Zemana, místopředsedů ČSSD Michala Haška a Zdeňka Škromacha, šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce, hradního kancléře Vratislava Mynáře, místopředsedy SPOZ Martina Nejedlého a dalších lidí. Podle Janýra je důvodné podezření, že tato skupina přinejmenším od doby prezidentské kampaně postupně jednala v úmyslu poškodit ústavní zřízení ČR a to ve spojení s Ruskem.

ANO jednalo s Úsvitem i s lidovci

Hnutí ANO, které bylo druhou nejúspěšnější stranou ve volbách, včera zahájilo povolební diskuse jednáním s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury. Obě hnutí, která jsou sněmovními nováčky, se shodnou například na ekonomických prioritách a prosazení zákona o obecném referendu.

"Nenarazili jsme na zásadní neshodu v našich programech," řekla ČTK místopředsedkyně ANO Věra Jourová. Podle ní Úsvit souhlasí s prioritou ANO nezvyšovat daně. "Zástupci ANO projevili zájem se dále potkávat a konzultovat naše programové priority," doplnil šéf Úsvitu Okamura. Hlavním bodem programu Úsvitu je prosazení prvků přímé demokracie, především zákona o obecném referendu. Ten má podle Jourové v programu i ANO.

Hnutí se podle Jourové shodla také na tom, že by zavedení většinového systému při volbách do Sněmovny mohlo pomoci politickým patům. V současnosti se volí podle poměrného volebního systému, kdy jsou mandáty na úrovni volebního obvodu rozdělovány poměrně. Do Sněmovny se pak dostane více politických stran.

Povolební vyjednávání dnes pokračovala setkáním hnutí ANO 2011 a KDU-ČSL. Zástupci obou stran ve společném prohlášení, buď půjdou do vlády společně, nebo nepůjde ani jedna strana. Uvažují i o podpoře menšinové vlády ČSSD. Obě strany se na dnešním jednání shodly také na tom, že mají mnoho společných programových priorit

Při vyjednávání o možné vládě jsou podle ANO a lidovců možné tři varianty. Buď obě strany zůstanou v opozici, nebo umožní vznik menšinové vlády ČSSD, nebo obě uskupení vstoupí do koaliční vlády. Ale nepřipouští variantu, že by do vlády šla jen jedna ze stran. Zatím jako o nejpravděpodobnější se hovoří o koalici vítězné ČSSD právě s ANO a lidovci. K dalšímu jednání se týmy ANO a KDU-ČSL sejdou už v příštím týdnu.

Předseda hnutí Andrej Babiš řekl včera novinářům, že s vítěznou ČSSD chce hnutí o možné vládní spolupráci vyjednávat až po 10. listopadu, kdy se sejde kvůli vnitrostranickým sporům ústřední výkonný výbor ČSSD.

Moody’s varuje

Agentura Moody’s v dnešní zprávě prohlásila, že nejasný výsledek předčasných voleb v České republice má podle ní neutrální dopad na rating České republiky. Potvrdila tak svá dřívější slova o malém okamžitém vlivu výsledku voleb na hodnocení závazků českého státu.

Parlamentní volby v Česku neskončily natolik výrazným výsledkem, aby uzavřely měsíce politického patu. Jedna z trojice hlavních ratingových agentur světa nyní čeká složité a dlouhé vyjednávání o nové vládě, která pravděpodobně budou prodlužovat politickou nejistotu ovlivňující ekonomický sentiment již několik měsíců. „Pokud nebude sestavena nová vláda, může situace vyústit v nové volby v roce 2014,“ upozornil světovou investorskou veřejnost Jaime Reusche, analytik Moody’s.

"Věříme ale, že riziko rozpočtových propadů pro rok 2013 je nízké a že hlavní politické strany zůstávají věrné záměru držet ve střednědobém horizontu rozpočtový deficit pod hranicí tří procent HDP," cituje ČTK ze zprávy Moody's. Navzdory dlouhému období politické nestability, jež může zpomalit rodící se ekonomické oživení, zůstává prý úvěrová důvěryhodnost České republiky nedotčena. Tento závěr podle Moody's podporují i "dřívější výrazné projevy rozpočtové zdrženlivosti".

(Zdroj: ČTK, Moody's)


Čtěte více:

Moody’s potvrdila hlavní rating ČR, dílčí pohled zlepšila
22.07.2013 8:38
Mezinárodní ratingová agentura Moody's potvrdila České republice hlavn...
Vyjednávání o koalici mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL komplikuje rozkol v ČSSD. Média mluví o vlivu Zemana
29.10.2013 8:39
Dnes by mohla začít první vyjednávání o případné vládě mezi zástupci v...
Absence levicové většiny prospěje českým firmám, shodují se světová média. Investoři ale chtějí stabilní vládu
29.10.2013 16:40
Výsledek českých parlamentních voleb by mohl prospět českým podnikům, ...
Rozkol v ČSSD zatím nerozhodný. Babiš bude jednat se Sobotkou, Bělobrádek i s pravicí
30.10.2013 10:00
Spor dvou stranických křídel v ČSSD zůstal po úterku nerozhodný. Místo...
Rozkol v ČSSD: Hašek o schůzce se Zemanem lhal. Udělat jasno má zítřejší grémium
30.10.2013 14:17
Sociální demokraté Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří ...

Váš názor
  • Sobotka neSobotka Hašek neHašek
    01.11.2013 8:52

    je to fraška, která by se nikde jinde nemohla uskutečnit, protože normální lidé by tohle svým politikům nedovolili. Češi kteří si o sobě tak rádi myslí že jsou ve všem nejlepší a pupkem světa, jsou neuvěřitelní blbečkové se kterými si jejich politici dělají co chtějí. Jak by asi dopadly volby dneska. Kdyby se volby konaly každý měsíc tak by se nic nezměnio. Jen by jsme měli 12 prezidentů v roce. To ukazuje na úroven' a inteligenci českého voliče, který mění svůj názor ze dne na den, protože se nedokáže zamyslet a neví co chce a volí podle toho co si přečte v bulváru.
    xxx
    • Re: Sobotka neSobotka Hašek neHašek
      01.11.2013 8:54

      i demokracii se clovek uci 100-1000 let...v cesku 2000 let minimalne
      OPTIMISTA
  •  
    31.10.2013 12:59

    kdo si myslí,že zeman něco zvoral,ten se hrubě mýlí.jeho hlavní cíl rozbít nebo podrobit si ČSSD se mu daří,hašek a ti další jsou jen jeho figurky na šachovnici
    bob
    •  
      31.10.2013 13:02

      ještě dodatek...chcete klause???tak se ho nažerte..si určitě miloš řekl po svém debaklu před deseti lety.a splnilo se,soc dem se už pak ani neškrtla.a miloš i Václav byli kámoši a oba byli spokojeni.tedy jestli mi rozumíte
      bob
  • Podrazák křičí: Chyťte podrazáka
    31.10.2013 12:58

    Pamatuji se, jak SocDem v přímém přenosu podřízla Zemana při volbě prezidenta - jako podsvinče. Díky tomu se tam dostal Velký Vezír VK a i díky tomu byli socani od roku 2006 v opozici - byť to bylo 100 (soc + komouši):100 (Dalíkova sebranka a kol.). Takže oni by o podrazáctví mohl S PŘEHLEDEM vyprávět i Sobotka - i s Grossem, jeho velkým kámošem....
    sgt.Mike
  •  
    31.10.2013 11:32

    Sobotka má nakročeno k úspěšnému rozbití ČSSD. To není lídr, to je karierista za každou cenu.
    Juniper
  • šašci kam se podiváš
    31.10.2013 10:55

    Hašek jako prolhaná huba by teda rozhodně lepší nebyl...zapřel by vlastní mámu na mučidlech. V tuhle chvíli patů a nejistot je na místě víc diplomat než řezník a lhář. Nejsem, nebyl jsem a nikdy nebudu volič soc.dem, ale jestli bych si měl vybrat mezi lhářem a diplomatem, tak raději diplomata. Sobotka už tehdy dobře věděl, že becherák na hrad nepatří - je to intrikán, podvodník a nezapře komunistický manýry - tehdy se to takhle dělalo, ale nesmělo se o tom psát. Dneska trochu zapomněl, že novináři už nejsou jen štětky na záchod a nebojej se psát. Teď má viróza z vostudy kabát, ze SPOZ je banda šašků, novej parlament starý vládě už nic nepovolí protlačit. Sralbotka nakonec Haška Šaška vypudí a ostatní spacifikuje, na sjezdu bude silnej. Každá jiná varianta vede k předčasnejm volbám.
    marrtt
    • Re: šašci kam se podiváš
      31.10.2013 11:04

      Zeman by nikdy neuspěl u lidí, kteří jsou naprosto nesoudní a myslí si, že by se mohli podrazem dostat až do funkce preniéra. Děs a hrůlzu mi nahání představa, že jeden z největších chvástalů a podrazáků Hašek by byl premiérem. Ten skřet nechá klidně zničit vlastní stranu, jen aby se vydrápal o stupínek výš... ale vůbec tomu polointeligentovi nedochází, že když by smetl socany, že by neměl na post premiéra šanci. Tak velký je to osel.
      Jesse
  •  
    31.10.2013 10:27

    po pravdě řečeno,kdo je zrádce a kdo ne, je jedna věc a kdo kuje pikle, druhá.sobotka a druzí zradili Zemana před desíti lety a zeman jim to vrací jak může.hašek zemana zřejmě nezradil,tedy pokud už tehdy volil,ovšem dostal se hloupě do role pučisty,což je svědectvím jeho blbosti.jinak si myslím,že sobotka je větší dřístala,tedy diplomat tj.kompromisník.hašek jako lídr si myslím by byl lepší.
    bob
    • Mediální hysterie?
      31.10.2013 11:09

      To je kus Hašek lže a je o čem psát. ČSSD dostala ve volbách výprask a většinou média pošklebující se ČSSD jsou najednou advokáti ČSSD. Já si jen zalistoval na netu a hle co tam vypadlo. Kauza OKD, Sobotka, Bakala, Kalousek, že by odtud vítr vál? Ministrem financí v tehdejší koaliční vládě byl nynější předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Šéfem rozpočtového výboru byl za koaliční KDU-ČSL Miroslav Kalousek, nynější první místopředseda TOP 09. O záměru privatizace společnosti OKD formou přímého prodeje majoritnímu akcionáři, koncernu Karbon Invest, vláda rozhodla v březnu 2004.
      medium2
      • Re: Mediální hysterie?
        05.11.2013 23:11

        A nalistoval jsi si taky kdo byl u koryta a zařizoval prodej a machinace s MUS. Jak ani na výzvu Švýcarů nereagovali a nedělali vůbec. Navíc pak prohlašovali, že k pochybení nedošlo, až sami Švýcaři to museli rozseknout. A kdo stále propaguje "prolomení" limitů. Bylo by to zajímavé listování. Zkus to :o).
        ha ha
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data