Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Írán přistoupil na omezení jaderného programu za zrušení části sankcí. Ropa prudce zlevnila

Írán přistoupil na omezení jaderného programu za zrušení části sankcí. Ropa prudce zlevnila

25.11.2013 8:30, aktualizováno: 25.11. 9:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nedělní dohoda o omezení íránského jaderného programu a zmírnění sankcí zvedla izraelské akcie na nový rekord a také prudce posílila kurz íránské měny ríjálu. Izraelští investoři ignorovali varování domácích politiků, podle nichž dohoda pro Izrael nic neřeší, protože Teheránu ponechává reálnou možnost získat jaderné zbraně.

Ženevská jednání šesti mocností a Íránu vyústila v noci v předběžnou dohodu, podle níž bude možné provádět rozsáhlé inspekce v íránských jaderných zařízeních výměnou za zrušení části sankcí vůči Teheránu. Írán bude moci dál omezeně obohacovat uran, slíbil ale, že dál svůj jaderný program rozvíjet nebude.

Akciový index Tel Aviv 25 vzrostl odpoledne o 0,5 procenta na 1352 bodů a předtím se vyhoupl na nové maximum 1355,38 bodu. Navázal tím na středeční a čtvrteční rekordy, jimiž překonal dosavadní maximum z dubna 2011. Izraelským akciím pomáhá podle analytiků také pokračující růst na americké Wall Street. Růstem navazují v úvodu týdne i evropské trhy a zhruba v 0,3% zisku jsou futures na americké indexy.

"Izraelští investoři v tom navzdory prohlášením politiků vidí nižší riziko konfliktu. Dohoda snižuje pravděpodobnost vojenského střetu," řekl agentuře Reuters analytik Roni Biron z izraelské pobočky švýcarské banky UBS.

Izraelští politici na rozdíl od představitelů většiny ostatních zemí dohodu považují za špatnou a poukazují na to, jakou má Teherán ze smlouvy radost. Premiér Benjamin Netanjahu řekl, že nejde o historickou dohodu, ale o historický omyl, a dodal, že jeho vláda se dohodou nebude cítit vázána. Investoři ale nevěří, že by Izrael na vlastní pěst zaútočil na íránská jaderná zařízení.

Kurz íránského ríjálu dnes proti americkému dolaru vyskočil o tři procenta. Dohoda posílila naděje na to, že sankcemi těžce oslabená ekonomika bude moci začít oživovat. Smlouva zajišťuje Teheránu dočasný přístup k několika miliardám dolarů zablokovaných peněz, než diplomaté sjednají definitivní smlouvu.

Snížení pravděpodobnosti vojenského zásahu proti Íránu a zvýšení vyhlídek na plné zrušení sankcí může podle analytiků zastavit odliv kapitálu ze země a povzbudit domácí investice. To by mohlo tamní vytáhnout ekonomiku z recese, která ji sužovala po větší část minulých dvou let.

Kurz ríjálu (IRR) se na teheránském volném trhu obchodoval během dne kolem 29.000 IRR za dolar proti úrovni 30.000 IRR za dolar před dohodou. Na trhu se dnes podle obchodníků objevila záplava dolarů, neboť spekulanti předpokládají zpomalení odlivu peněz ze země.

Ropa prudce zlevnila

Cena severomořské ropy Brent dnes na asijských trzích po průlomové dohodě zamířila dolů a klesla o tři dolary na barel. Zmírnily se obavy z dodávek suroviny na trhy. Írán má čtvrté největší zásoby ropy na světě. Její vývoz ale v minulosti zasáhly sankce Spojených států a dalších významných ekonomik uvalené na Írán kvůli jeho spornému jadernému programu. Vývoz ropy je přitom jedním z hlavních motorů íránské ekonomiky.

Cena Brentu před 07:45 SEČ klesla zhruba tři dolary na 108,05 USD za barel. Americká lehká ropa WTI oslabovala výrazně zhruba o dolar a půl na 93,48 USD za barel.

Íránský jaderný program na Západě v minulých letech vyvolával podezření, že je zaměřen na výrobu jaderných zbraní, což Teherán popíral. Írán se v rámci dohody, kterou s ním v neděli podepsalo šest velmocí, zavázal k omezení některých částí tohoto programu výměnou za zmírnění určitých sankcí v několika dalších sektorech íránské ekonomiky na počáteční období šesti měsíců. Zvýšit svůj prodej ropy v tomto období Teherán nebude moci, napsal server BBC. Dohoda ale zmírnila napětí na Blízkém východě, který je jedním z nejdůležitějších světových producentů ropy.

"To, co opravdu dělá trhu starosti, je to, co se stane po tomto šestiměsíčním období, kdy by trhy mohlo zaplavit více íránské ropy," uvedl ale podle agentury Reuters analytik Chee Tat Tan ze společnosti Phillip Futures v Singapuru. Sankce vůči Íránu v posledních dvou letech omezily vývoz ropy ze země o více než polovinu. Cena Brentu se ale i přes slabou celosvětovou poptávku, která vytváří tlak na snižování cen, držela nad hranicí 100 dolarů za barel.

Podle Chee Tat Tana by Brent tento týden mohl zlevnit na zhruba 107 dolarů za barel. Jiní ale tvrdí, že takový vývoj je nepravděpodobný, dokud nebudou k dispozici podrobnosti dohody. Trhy přitom ovlivňují i další faktory, jako jsou obavy, kdy Spojené státy omezí svou extrémně uvolněnou měnovou politiku, nebo výpadky dodávek v Libyi.

(Zdroj: čtk, Bloomberg)


Čtěte více:

Írán přiznal propad ropných příjmů o 45 %, USA schválily další sankce
07.01.2013 17:56
Íránská státní kasa přišla kvůli mezinárodním sankcím o téměř polovinu...
Indie utíká od íránské ropy. Výpadek pokryjí Arabové
13.03.2013 13:16
Největší producenti kartelu OPEC jednají s indickými rafineriemi o zvý...
Sankce proti „jadernému“ Íránu zatím fungují, to se ale změní
03.06.2013 14:51
Sankcím proti Íránu je věnována velká pozornost. Týká se zejména toho,...
Íránská tragédie: Navzdory největším zásobám plynu je země čistým dovozcem energie
11.07.2013 17:46
Ambice Íránu využít jedny z největších zásob zemního plynu na světě už...
Írán vábí zpět západní těžaře. Chce nabídnout větší podíl na zisku
29.10.2013 18:54
Íránská vláda chce přesvědčit mezinárodní těžařské koncerny, aby začal...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m