Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sobotka vzdal boj s Babišem o ministra financí. Daně se zatím moc nezmění. Ondráčka z Transparency International na vnitru?

Sobotka vzdal boj s Babišem o ministra financí. Daně se zatím moc nezmění. Ondráčka z Transparency International na vnitru?

25.11.2013 9:52, aktualizováno: 25.11. 11:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

ANO si s ČSSD o víkendu vyjednalo získání pozice ministra financí, Andrej Babiš by se chtěl stát vicepremiérem pro ekonomiku. Vyjednavači ČSSD a hnutí ANO dnes seznámí lidovce s dosavadními výsledky svého jednání o podobě možné vlády a jejího programu. V sobotu šéfové ČSSD a ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš oznámili, že se jejich vyjednávací týmy výrazně sblížily v otázkách daní.

"Těch otázek, kde zatím není jednoznačná shoda, dramatickým způsobem ubylo," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který pouze naznačil, že neprosazují "daňovou revoluci" na poslední chvíli. 

Co se týče úprav daní v dalších letech, panovaly mezi stranami rozdílné názory na daňovou progresi u fyzických osob, zvyšování daní právnických osob i změny u sazeb DPH. "Nechceme opakovat chyby minulých vlád, nechceme dělat dělat zbrklé daňové změny, daňové revoluce na poslední chvíli nebo dokonce permanentní daňové revoluce," uvedl Sobotka, který hovořil o zklidnění a koncepční politice. Babiš rovněž zopakoval, že ANO vidí hluboké rezervy ve vybírání daní a správném hospodaření státu. Velkým problémem je podle něj nezaměstnanost.

Bohuslav Sobotka se sice minulý týden ozval, že chce mít ve vládě ministry financí i vnitra v dresu ČSSD. Po víkendovém jednání s Babišem je ale vše jinak. Hnutí ANO si s ČSSD o víkendu vyjednalo získání pozice ministra financí, naopak sociální demokraté uhájili předsedu Sněmovny. Babiš sám by se chtěl stát vicepremiérem pro ekonomiku, pozici ministra financí by prý přenechal odborníkovi nominovanému ANO. Na vnitru by se Babišovi zamlouval ředitel české pobočky protikorupční neziskové organizace Transparency International David Ondráčka.

Podle Sobotky ministry řídí premiér. Babiš by jako vicepremiér pro ekonomiku měl nejvíc komunikovat s ekonomickými resorty, které budou rozděleny mezi více stran, a měl by koordinovat přípravu nové hospodářské politiky vlády. "Pro mě je priorita vicepremiér pro ekonomiku, protože je to podobné, jak řídím Agrofert. Že to řídím skrz lidi, kteří jsou odpovědní za jednotlivé sektory. Pro mě by to určitě bylo lepší než být ministrem financí," uvedl Babiš, který původně stál o pozici ministra financí. 

Babišovo angažmá ve vládě ale bude záležet i na postoji prezidenta Miloše Zemana. Ten prohlásil, že do vlády jmenuje jen ministry s čistým lustračním osvědčením, které by měl asi Babiš problém před verdiktem soudu získat kvůli údajné spolupráci se Státní bezpečností. Tu Babiš odmítá.

ČSSD o víkendu také ANO předložila k posouzení dva dokumenty, týkají se opatření k hospodářskému růstu a zvýšení zaměstnanosti. ČSSD v nich navrhuje například pobídky firmám, zlepšení čerpání fondů EU, zlepšení dialogu mezi vládou, zaměstnanci a zaměstnavateli, podporu zateplování budov, výstavbu 50.000 sociálních bytů, budování páteřní sítě dálnic včetně R35. ČSSD chce také takzvaný kurzarbeit, postupné navýšení minimální mzdy či navýšení podílu českých potravin na spotřebě na 80 až 90 procent.

Vyjednavači ČSSD a hnutí ANO dnes s KDU-ČSL, možným třetím koaličním partnerem, zasednou poprvé, a to ve Sněmovně po skončení zasedání nových poslanců. U lidovců by mohly ČSSD a ANO narazit se záměrem pokusit se snížit finanční náhrady v celkové výši 59 miliard pro církve v rámci restitucí. KDU-ČSL i církve vyjednané podmínky a změnu restitučního zákona odmítají.

(Zdroj: ČTK, LN, ČT)


Čtěte více:

Babiš: Do vlády s ČSSD a Lidovci půjdu, premiérem ale musí být Sobotka
01.11.2013 9:20
Andrej Babiš se začíná smiřovat s tím, že jeho hnutí ANO bude muset vs...
Hrad bude podle Zemana žádat od ministrů lustrace. Bude Babiš ministrem financí Sobotkovy vlády?
04.11.2013 8:59
Zájemci o ministerská křesla budou muset mít lustrační osvědčení. Prez...
Prezident pověřil Sobotku jednáním o vládě. Ten ji chce do konce roku
21.11.2013 17:43
Prezident Miloš Zeman podle očekávání pověřil předsedu vítězné ČSSD Bo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m