Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké břidlice nás mohou zlikvidovat, varuje saúdský princ

Americké břidlice nás mohou zlikvidovat, varuje saúdský princ

30.07.2013 16:45
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Tváří v tvář rostoucí produkci z amerických břidlic, která by mohla nahradit část blízkovýchodní těžby, se Saúdská Arábie musí zbavit závislosti na ropě a diverzifikovat zdroje příjmů, myslí si saúdský princ Alwalíd bin Talál.

Miliardářský člen početné saúdské královské rodiny své varování sepsal v otevřeném dopise ropnému ministrovi Alímu al-Naímímu. Poptávka po ropě těžené kartelem OPEC, jehož je Saúdská Arábie vedoucím členem, podle prince „setrvale klesá“ a těžká závislost na černém zlatě je pro království „pravdou, která se pro mnohé stala skutečným zdrojem obav.“ Řešením mají být „rázná opatření“ k diverzifikaci ekonomiky.

Princ Alwalíd je s přihlédnutím k jeho postavení neobvykle upřímný. Starosti ohledně nástupu nových technologií těžby, které podle některých odhadů umožní Spojeným státům a Kanadě do několika let dosáhnout energetické soběstačnosti, ale v soukromí sdílí mnoho dalších prominentních saúdských podnikatelů. Podle některých analytiků by růst těžby z nekonvenčních ložisek mohl razantně stlačit ceny ropy a vytlačit z trhu některé tradiční hráče.

Americká ropná těžba se pohybuje na dvacetiletém maximu. Podle odhadu Mezinárodní energetické agentury (IEA) by do pěti let měla produkce v USA a Kanadě vzrůst o 21 %. Ze strany největšího spotřebitele černého zlata se jedná o historický a neočekávaný obrat. Americká těžba dosáhla vrcholu v roce 1970 a poté neustále klesala.

Rozvoj americké těžby z břidlic OPEC zaskočil. V roce 2010 organizace odhadovala, že americká a kanadská produkce bude v roce 2014 činit 11,8 mil. barelů denně. Loni už prognóza OPECu pro stejný rok udávala 14,5 mil. barelů denně. Dříve se předpokládalo, že dostávat ropu z kapes v horninových formacích s pomocí hydraulického štěpení a horizontálního vrtání není kvůli vysokým nákladům těchto technik ekonomicky výhodné. Jenže vysoké ceny ropy v posledních třech letech a zdokonalování technologií podmínky na trhu radikálně změnily.

OPEC, který se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou, nedávno poprvé připustil, že ztrácí podíl na trhu a že hlavním důvodem je nárůst těžby z břidličných formací, především ve Spojených státech. Navzdory celosvětovému růstu poptávky by tak tržní podíl zemí OPEC měl v příštím roce klesnout.

Z americké břidlicové revoluce mají strach zejména země jako Alžírsko či Nigérie, jejichž ropa má podobné složení jako břidlicový druh těžený v USA. Nigerijská ministryně ropného sektoru Diezami Alison Madeukeová prohlásila, že ji růst nekonvenční těžby ve Spojených státech „vážně znepokojuje“. Na země Perského zálivu, zejména Saúdskou Arábii, která těží těžší ropu s větším obsahem síry, břidlicový boom zatím příliš velký dopad nemá. Export z Nigérie, Alžírska a Angoly do USA loni meziročně klesl o 41 %. Saúdský export do USA naproti tomu loni vzrostl o 14 %, i díky stavbě či modernizaci amerických rafinerií specializujících se na saúdskou ropu.

Princův otevřený dopis nicméně naznačuje, že obavy se šíří i mezi jádrovými členy OPECu v Perském zálivu. Saúdové v posledních letech začali podnikat kroky k rozvoji jiných sektorů ekonomiky. Uvolnili regulaci v letectví a rozjeli program půjček pro začínající firmy v sektoru IT a služeb.

Ropný ministr Naímí na květnové schůzce OPECu prohlásil, že ho americké břidlice neznepokojují. Princ Alwalíd v dopise uvedl, že s jeho názorem nesouhlasí. „92 procent letošního rozpočtu závisí na ropě,“ připomněl princ. Dodal, že země by měla snížit domácí spotřebu ropy a zaměřit se na jadernou a solární energii. Ještě před vypuknutím krize Saúdové plánovali zvýšit maximální kapacitu těžby z 12,5 mil. barelů denně na 15 mil. barelů denně. Kvůli schválenému stropu kartelu ale dnes těží jen 9,5 mil. barelů denně a plány na expanzi byly odloženy.

(Zdroje: Reuters, WSJ, EIA, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data