Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Afrika: kontinent největších příležitostí (část 3. - pojišťovnictví)

Afrika: kontinent největších příležitostí (část 3. - pojišťovnictví)

31.01.2014 19:06
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Průnik do jihovýchodní Asie před dvěma desetiletími se pojišťovně Prudential bohatě vyplatil. Nyní se britská jednička v oboru podle tržní kapitalizace pokouší s životním pojištěním dobýt Afriku. A není sama. Vyhlídky jsou přinejmenším lákavé. Subsaharskou část černého kontinentu, která nyní čítá zhruba miliardu lidí, čeká do roku 2040 zdvojnásobení populace.

Na konci loňského roku Prudential pohltila africkou pojišťovnu Express Life of Ghana, což měřeno finančně vypadalo, jako když medvěd slupne malinu. Britský gigant vykazuje provozní zisk přes 2,5 mld. GBP ročně a za ghanskou akvizici zaplatil pár desítek milionů. Za několik let by se však transakce ve zpětném pohledu mohla ukázat klíčová. Výkonný ředitel Prudential Tidjane Thiam Africe předpovídá skvělou budoucnost. Možná v tom hraje roli i fakt, že je rodák z Pobřeží slonoviny. 

 
Velcí hráči včetně Prudential se kontinentu dosud obloukem vyhýbali. Zaostávání sektoru za jinými částmi světa je patrné i ve srovnání s hospodářskou výkonností. Pokud pomineme relativně slušně rozvinutý trh Jihoafrické republiky (JAR), subsaharská Afrika se podle údajů zajišťovny Swiss Re na globálním předepsaném pojistném podílí pouhými 0,2 %. Ke světovému HDP přitom přispívá víc než 1 %.

Navzdory slušnému potenciálu většina firem z oboru stále postupuje obezřetně. Kontinent představuje různorodý spletenec trhů, z nichž každý má své problémy, hrozby a příležitosti. „Pokud budete Afriku považovat za jednolitý trh, neuspějete, tvrdí Philip Broadley z pojišťovací skupiny Old Mutual, která figuruje na indexu londýnské burzy FTSE 100. Základnu si vybudovala v JAR, přičemž na expanzi severním směrem má vyhrazeno 550 mil. USD.

Navzdory vysoké diverzitě existuje několik témat společných odvětví na celém kontinentu. Drsný souboj lokálních pojišťoven se postaral o to, že i bez přítomnosti velkých nadnárodních skupin se výše pojistného na mnoha trzích pohybuje nízko. Mezi bariéry vstupu do odvětví patří zejména nedokonalá infrastruktura a ošemetné regulatorní prostředí. Problémem není ani tak byrokracie, jako spíš nepřehledná či zcela chybějící legislativa.

V rozvíjejících se zemích zpravidla rychlost růstu předepsaného pojistného převyšuje hospodářský růst. V subsaharské Africe tempo expanze v obou případech vychází nastejno. Data Swiss Re ukazují, že v letech 2000-2011 předpis v segmentu neživotního pojištění rostl v průměru o 7 % ročně, v případě životních pojistek se jednalo o 7,5 %. Přes dvě třetiny vybraných peněz navíc připadalo na neživotní pojistky, což je mnohem větší podíl než v jiných zemích z kategorie emerging markets. Může za to hlavně velká poptávka energetického sektoru v zemích jako Nigérie a Angola, jež patří mezi významné těžaře ropy. Na ropné exportéry připadá polovina HDP regionu.

Segment neživotního pojištění bez započtení energetiky prozatím táhnou zákonem předepsané položky, včetně povinného ručení na velkých trzích typu Keni. Vzhledem k obrovskému počtu lidí žijících pod hranicí chudoby nebo těsně nad ní zůstává segment pojištění osob velmi nevyvinutý.
Bylo by ovšem chybou domnívat se, že se pojišťovny orientují jen na rozrůstající se řady střední třídy. Devět z deseti zákazníků Express Life of Ghana vydělává méně než 10 dolarů denně. Pětina klientely musí dokonce vystačit s méně než 2,5 dolary na den.

Manažeři Prudential zpochybňují často uváděný argument, podle něhož lidé s nízkými příjmy nepoptávají pojištění. „Když jste v takové situaci, nespíte strachy z toho, že ztratíte i to málo, co máte,“ tvrdí zástupce britské pojišťovny. Zákazníci v Ghaně platí za některé nabízené služby v přepočtu pouhých 70 centů měsíčně. Často je lze pořídit přes mobil a zahrnují zdravotní i životní pojištění, pokrytí nákladů na pohřeb nebo spořící produkty.

Výhled do budoucna shrnuje šéf africké a blízkovýchodní divize Swiss Re Frank O´Neill: „Existuje jen málo skutečně panafrických pojišťovacích společností. Do tří až pěti let se to podle mě změní.“

(Zdroje: FT, Reuters, The Mail & Guardian)


Čtěte více:

Afrika: kontinent největších příležitostí (část 1. - bankovnictví)
20.01.2014 14:09
Bývalý šéf britské banky Barclays Bob Diamond si po dlouhé a úspěšné k...
Afrika: kontinent největších příležitostí (část 2. – cestovní ruch)
27.01.2014 18:28
Nejtužší bitva mezi hotelovými řetězci se odehrává v Africe. Zatímco v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university