Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Afrika: kontinent největších příležitostí (část 1. - bankovnictví)

Afrika: kontinent největších příležitostí (část 1. - bankovnictví)

20.01.2014 14:09
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Bývalý šéf britské banky Barclays Bob Diamond si po dlouhé a úspěšné kariéře ve financích mohl jako místo comebacku vybrat prakticky jakoukoli instituci: prestižní investiční banku, dravý hedgeový fond či některého z rychle rostoucích čínských obrů. Místo toho si americký bankéř zvolil subsaharskou Afriku, investičním mainstreamem dlouho opomíjený region, který po zpomalení Asie i Latinské Ameriky přitahuje stále větší pozornost.

Populace subsaharské Ariky, do níž spadají všechny africké státy krom severního arabského pásma (Egypt, Libye, Tunis, Alžírsko, Maroko), v současnosti dosahuje jedné miliardy lidí a podle mnoha odhadů by se do třiceti let měla zdvojnásobit. Zatímco dřív takové prognózy vyvolávaly jednu jedinou asociaci, a to přelidnění, dnes se investorům spíš protáčí očima dolarové symboly. Diamondovo rozhodnutí symbolizuje obnovu zájmu o kontinent, který nabízí obrovské příležitosti. V první části několikadílného seriálu o nejperspektivnějším kontinentu příští dekády se podíváme na bankovnictví.

Finančním ústavům v Africe nahrávají dva silné trendy: hospodářský růst a rozšiřování penetrace trhu. Konzultantská společnost McKinsey odhaduje, že bankovní účet nemají tři Afričané ze čtyř. Kreditní či debetní kartu vlastní pouhých 5 % populace. Afrika je tedy pole bankami dosud téměř neorané.

„Subsaharský finanční a bankovní systém je zatím nedostatečně vyvinutý,“ napsal Pim van Ballekom v loňské zprávě Evropské investiční banky. Relativně stabilní makroekonomické a finanční prostředí spolu s reformním zápalem a očekávaným bouřlivým růstem v řadě zemí podle Ballekoma věští bankám světlou budoucnost.

Regionu dominuje hrstka ústavů v čele se silnou čtyřkou z Jihoafrické republiky. Standard Bank je s velkým náskokem největší hráč s aktivy hodnotě 182 mld. USD. Následují FirstRand se stomiliardovou rozvahou a Barclays Absa s 95 mld. USD a Nedbank s 80 mld. USD. Poslední dvě jmenované ovládá skupina Old Mutual, kotovaná v Londýně.

Banky ze zemí mimo JAR jsou mnohem menší. Ecobank z Toga s pobočkami po celém kontinentu je s aktivy v hodnotě 20 mld. USD největší. Za ní následují nigerijské ústavy First Bank a Zenith a pak také United Bank for Africa, taktéž nigerijská banka, která se ale soustředí na několik největších trhů.

Standard Bank sektoru vévodí také podle zisku. V roce 2012 před zdaněním vydělala zhruba tolik, co deset subsaharských rivalů mimo JAR dohromady. Velké ziskovosti dosahují také FirstRand, Barclays a Nedbank.

Na kontinent míří velké nadnárodní skupiny. Přítomnost v celé řadě zemí expandují Standard Chartered, Citigroup, Société Générale a HSBC. Aktivnější se pokouší být i investiční banky, včetně JPMorgan, Deutsche Bank, Goldman Sachs a Credit Suisse. Pomáhají vládám s emisemi dluhopisů a firmám s fúzemi a akvizicemi. Zatímco před deseti lety činil objem státních emisí 1 mld. USD, loni to bylo desetkrát tolik.

Příliv zahraničních bank a expanze domácích přichází v době největšího rozkvětu Afriky za poslední desetiletí, která dává zapomenout na stagnaci 80. a 90. let minulého století. Podle prognózy Mezinárodního měnového fondu letos ekonomika subsaharské Afriky vzroste o 6 %, což zhruba odpovídá tempům předchozích deseti let a téměř dvojnásobně přesahuje očekávání celosvětového průměru. Rychleji by měla letět vpřed jen rozvojová část Asie (6,5 %). „Jsme na začátku něčeho,“ tvrdí výkonná ředitelka Barclays Africa Maria Ramosová s odkazem na vylepšující se makroprostředí a finanční systém.

Prozatím se pozornost většiny bankéřů soustředí na několik nejslibnějších trhů: JAR, Nigérii, Keňu, Tanzánii, Mozambik, Ghanu, Angolu a Zambii. Políčeno mají i na průnik do Etiopie, ale tamní bankovní sektor zůstává do velké míry uzavřený.

Manažeři bank i vládní představitelé věří v moc pozitivního čarovného kruhu, který by místo chudoby měl tentokrát přinést rozvoj a zvyšování životní úrovně. Přístup obyčejných lidí k základním bankovním službám a rozmáhající se střední vrstvy k sofistikovanějším finančním produktům má vést k vyšším spotřebitelským výdajům, podpořit nabídku a vytvořit víc pracovních míst.

Kapitálová návratnost afrických bank se často pohybuje v rozmezí 20-30 %, výrazně nad 10-15 %, na něž je zvyklý investor z vyspělých či vyzrálejších rozvíjejících se ekonomik. Překotný vývoj s sebou ovšem nese rizika přehřátí, o čemž svědčí tvrdá bankovní krize, která zachvátila Nigérii v letech 2008-2009. Regulace, obzvlášť bank přítomných ve více zemích, je teprve v plenkách.

Problematické jsou také vysoké provozní náklady a nedostatečná infrastruktura. Hodně pomáhá bankovnictví přes mobily, které je na kontinentu vyvinutější než leckde v Evropě, nicméně nedostatek poboček znemožňuje otevřít konto řadě lidí se slušnými příjmy. V některých případech banky tento nedostatek obchází s pomocí partnerství s lokálními obchody, které slouží jako minipobočky.

V mobilním bankovnictví patří Africe jednoznačný primát. Zprostředkovatel mobilních plateb M-Pesa, kterého vlastní keňský Safaricom, má podle odhadů na globálním trhu 50% podíl. Ačkoliv drtivá většina Afričanů nemá bankovní konto, 70 % dospělých má možnost přes mobil převádět peníze. Ještě před pár lety to bylo 7 %.

(Zdroje: FT, CNBC, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m