Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měnové tradery čeká kvůli skandálům vyhynutí. Nahradí je počítače

Měnové tradery čeká kvůli skandálům vyhynutí. Nahradí je počítače

26.02.2014 18:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Obchodníci zajišťující transakce na měnovém trhu v posledních letech nemají na růžích ustláno. Odvětví čelí tlaku na snížení nákladů, nepřebernému množství vyšetřování, a hlavně trendu computerizace.

Konzultantská firma Aite Group zevrubně prozkoumala data Banky pro mezinárodní platby v Basileji a přišla se závěrem, podle něhož 66 % všech měnových obchodů v loňském roce proběhlo prostřednictvím programů řízených sofistikovaným softwarem. V roce 2001 tento podíl dosahoval jen 20 %. Analytici Aite odhadují, že nastoupená tendence bude zesilovat, přičemž do roku 2018 by mělo 81 % všeho spotového obchodování (s okamžitým vypořádáním) s měnami probíhat elektronicky.

„Měnoví tradeři se hodně podobají traderům na parketu akciových burz – jde o rychle vymírající druh,“ tvrdí Charles Geisst, profesor financí na newyorské Manhattan College. Dodává, že jakmile si banky uvědomí, kolik je tyto pozice stojí, rychle je budou rušit.

Příležitost k osekávání personálu by zejména bankám mohlo dát obvinění z manipulace s měnovým trhem, které se proti traderům začala rojit loni v létě na základě upozornění agentury Bloomberg a které nyní vyšetřuje víc než deset regulačních úřadů. Pokud by se jim nekalé praktiky podařilo prokázat, mělo by to na trh, na němž se denně protočí 5,3 bilionu USD, výrazný dopad. Vlnu propouštění zažily už jiné segmenty finančních trhů.

Jednoduchost přesunu na elektronickou platformu, na který z důvodu větší transparentnosti tlačí mnozí klienti, mezitím stlačuje marže traderů i bank.

Měnoví tradeři z masa a kostí si na rozdíl od kolegů od akcií či dluhopisů udrželi pozice díky tomu, že většina obchodů se odehrává mimo burzy. To znamená, že klienti nemají k dispozici centrální databázi se záznamy realizovaných transakcí, což je nutí, aby si obrázek o situaci na trhu a směřování kurzů poskládali z informací od traderů, kteří mají přehled o dalších příkazech. Navíc první elektronické obchodní platformy nebyly spolehlivé a nezvládaly zpracovávat větší transakce.

„Řada algoritmů v dřívějších verzích měnových obchodních platforem byla velmi, velmi primitivní, něco na způsob budíků na vaření vajec,“ prohlašuje Chris Purves z divize elektronického obchodování švýcarské banky UBS. Ve světě akcií šel vývoj kupředu daleko rychleji, což teď měnové trhy dohání.

Právě UBS podle průzkumu časopisu Euromoney patří spolu s Deutsche Bank, Citigroup a Barclays mezi největší hráče v oboru. Vyšetřování údajné manipulace s trhem v těchto bankách stálo místo řadu traderů, jejichž pozice poté zůstaly neobsazeny. Přímo v souvislosti s šetřením bylo propuštěno či dočasně vyřazeno z práce 21 obchodníků. Banky také svým obchodníkům zakázaly účast v chatovacích místnostech, kde se daly vyměňovat cenné informace.

„Hrstka traderů v několika bankách má obrovskou informační převahu, která se dá přetavit do zisku. Oni mají přehled o proudu objednávek a výzkum ukazuje, že ten patří mezi jedny z mála slušných indicií cenového vývoje na trhu. Pokračující vyšetřování a následná restrukturalizace trhu by tuto informační výhodu mohly zlikvidovat. To odstraní příležitosti k dosahování relativně snadného zisku,“ říká Andre Spicer, který přednáší na Cass Business School v Londýně.

Příjem bank z obchodování s měnami už tak v posledních letech klesá, hlavně kvůli nižší volatilitě, jež je klíčovým tahounem profitability operací. Souvisí to s poklesem obav o rozpad eurozóny a finančními injekcemi centrálních bank na stabilizaci finančního systému.

Přechod na elektronické platformy pod dohledem burz protlačují i regulátoři. Banka pro mezinárodní platby nedávno zavedla poplatky za měnové deriváty, u nichž vypořádání neprobíhá přes burzu. Podobný požadavek na větší transparentnost zazněl i od německého finančního regulátora.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university