Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Všimli jste si toho neobvyklého klidu na trzích?

Všimli jste si toho neobvyklého klidu na trzích?

09.06.2014 18:17

Určitě jste si také všimli toho klidu. Ne toho vyvolaného spalujícím vedrem, ale klidu na trzích odrážejícího se i v indexu volatility VIX. Připomeňme si, že to byla právě volatilita, tedy neklid, co vyhnalo dlouhou řadu investorů z trhu během krize a v pokrizových letech. Je to volatilita, riziko a nejistota, co zvedá náklad kapitálu a požadované návratnosti investorů – a tedy snižuje hodnoty a ceny akcií. Z těchto i dalších důvodů bychom nad hodnocením současného poklesu volatility nemuseli dlouho bádat. Jak ale asi čtenář tuší, kvůli tomu bychom toto téma zde asi neotevírali.

Podívejme se nejdříve na to, o čem se konkrétně bavíme. Index VIX je v grafu oranžově, kolegy mu dělají výnosy US desetiletých vládních dluhopisů (tmavě modře) a rizikové prémie BBB dluhopisů (světle modře). Mechanika funguje 95 % času spolehlivě a intuitivně: Nízká volatilita jde ruku v ruce s nízkými rizikovými prémiemi (což prospívá i akciím) a relativně vyššími výnosy vládních dluhopisů. Menší riziko se totiž obvykle pojí s lepším růstovým výhledem. Pokud naopak riziko (VIX) roste, zvyšují se i rizikové prémie a zhoršuje se růstový výhled (roste poptávka po vládních dluhopisech a jejich výnosy klesají).

Co na obrázku tak úplně nesedí je to, že v současné době jsou VIX i rizikové spready nedaleko předkrizového standardu. Ale výnosy vládních dluhopisů do něj mají stále dost daleko. A od roku 2014 se navíc zaběhlý řád mění na „neřád“ tím, že vše míří dolů – klesá riziko a prémie (což sedí), ale i výnosy vládních dluhopisů (což nesedí):

10y_treasury_US

Buď se tedy nějaký trh mýlí, nebo se změnila vnitřní mechanika fungování celého mechanismu. V minulých článcích jsme trochu rozebírali možnost, že „světová ekonomika vplouvá do nového normálu“. Je dost dobře možné, že popsané neobvyklé nastavení trhů je jeho předzvěstí – nízký, ale stabilní růst by byl doprovázen nízkou volatilitou a prémiemi, ale také znatelně nižšími výnosy vládních dluhopisů. Z pohledu akciového investora by tedy platily ony dvě zprávy, o kterých jsme už psali.

Dlouhé roky před krizí jsme mohli hovořit a také hovořili o takzvaném Velkém uklidnění. S hezkým růstem šla tehdy ruku v ruce malá volatilita hlavních makroekonomických proměnných, prostředí to ideální pro trhy. Nový neutrál je jako Velké uklidnění, jen bez tak vysokého růstu. Čistě proto, že už není tolik možností jak využívat transferu poptávky od jedněch k druhým (záměrně nepíšu někdy trochu zavádějící „život na dluh“).

A pokud jste si všimli onoho klidu, možná vás podobně jako kolegy na FT napadlo, zda to není přílišný klid. Tedy zda nejsme v situaci, kdy přestaneme být ostražití a začneme si opět hrát s bublifuky. Tato úvaha o klidech před bouří je zajímavá a dokonce by mohla implikovat, že existuje optimální volatilita, kterou ale není volatilita minimální. Jinak řečeno, musíme možná cítit určitý bič nad hlavou, jinak začneme dělat koniny. V souvislosti s tím si možná vzpomenete na nedávné úvahy o tom, že čínská centrální banka záměrně vyvolala oslabení měny, aby investorům ukázala, že renminbi nešlape pouze jednosměrnou cestou. Jinak řečeno, chtěla jim prásknout bičem nad hlavou. Je i nyní třeba na čas zvednout volatilitu aby se investoři vystrašili?

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti. 


Váš názor
  •  
    10.06.2014 18:57

    Keby tu bolo mozne kliknut v ankete, kam si myslim, ze pojdu bondy, tak kliknem "dolu". Ale potom sa zamyslim a zacnem uvazovat nad tym, co vsetko este dokaze Fed okecat. A ako dlho to este dokaze takto drzat. A potom si poviem, ze ved predsa hore uz moc nemaju kam, a na veky to tu takto snad nezostane. A na zaver si spomeniem na inflaciu, ktoru asi ani Fed neukeca. A tak vlastne skoncim s otazkou, kedy pride inflacia..
    Eco
  • VIX, že by ???
    10.06.2014 15:24

    leden 1994 - 10.63...............Leden 2007 - 10.42........ 6.6. 2014 - 10.73 ......................:-(((
    AMN
    • Re: VIX, že by ???
      10.06.2014 17:48

      a co se stalo na burze v lednu 2007? naprosto nic, koukal jsem na grafy, šlo to do brutální korekce až v říjnu 2007
      František Koudelka
      • Nyk
        10.06.2014 18:05

        Tak nejsou to hodinky, ale obecně když je VIX kolem deseti, klidněji být snad nemůže a čeká se tedy volatilita a obráceně, pokud je kolem rozlítaný kolem 40, dřívěe či později přijde zklidnění..Trhy jsou sice technicky v býku, ale vem v potaz odliv z akcií do dluhopisů a fakt, že jsou duhopisy i akcie na maximu, což u téhle poměrně vzácné situace v minulosti dluhopisy vyhrávali..
        Velkamedvědice
    • Re: VIX, že by ???
      10.06.2014 15:35

      zeptám se hodně blbě. Ty to čekáš ? Bude hup dolů ?
      Jezdec.
      •  
        10.06.2014 16:19

        Neptáš se "blbě" :-)). Jsem velmi ovlivněna cykly - dle "koučů", kteří mě uváděli do světa akciových dramat i komedií v minulém století ...........btw. zkus se mě příště dotázat jinak a jinde.................:-))))
        AMN
  • Bubli bubli
    10.06.2014 9:24

    Ty výnosy vládních dluhopisů jsou nízko pořád proto, protože bylo a stále je do finančního systému pumpováno poměrně dost velký množství likvidity, takže rostou jak riziková aktiva, tak ty bezpečná. Je jenom otázkou času, než investoři o bezpečná aktiva ztratí nadobro zájem, všichni se zblázní a riziková aktiva vystřelí prudce vzhůru. Mimochodem, tahle fáze podle mě už nastala a dále bude nabírat na obrátkách...setrvá to maximálně +-2 roky. Samozřejmě sem tam přijde nějaká ta korekce a volatilita se určitě bude zvyšovat, a myslím si, že tahle akciová bublina bude dost velká...srovnatelná s rokem 2000.
    Nyk Lísn
  •  
    09.06.2014 23:36

    Propadne to.
    Zdravý rozum
  •  
    09.06.2014 19:12

    Trhy jsou klidné z jednoho důvodu. Nikdo neprodává, všichni sedí na svých akciích. Tenhle trh půjde jen nahoru a nahoru.
    Dan
    •  
      09.06.2014 22:02

      TOHLE MA ALE JEDEN PROBLEM, NIKDO NEVYDELA. Zisk vznikne az prodejem akcie, ale jakmile to budou chtit prodat, tak to zuchne prudce down. Nevim co to znamena, ze trh se dostal do takoveho modu.
      Situs
      •  
        10.06.2014 14:27

        Ne každý vstupuje na trhy aby primárně vydělal na kurzovém růstu. Když pominu dividendové investory, existuje množství významných držitelů akcií, kteří chtějí pouze umístit volné peníze aby uchovali jejich hodnotu či o ně nemuseli jinak pečovat a kurzový růst je pro ně jen příjemný bonus. A to jak jednotlivci, tak fondy. Pro část investorů je navíc držení akcií způsob jak být zapojený v určité firmě, oboru nebo i zajištění proti riziku v jiné činnosti a opět nepotřebují nutně vydělat na růstu kurzu.
        Dan.Brno
      •  
        09.06.2014 22:22

        Trhy se nachází těsně před bodem varu. Už to dlouho trvat nebude.
        Jesse
        • Down
          10.06.2014 9:20

          Srpen 2014 jako dvojce srpna 2008????
          Medium
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data