Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajina podepsala asociační dohodu s EU, Rusko zuří

Ukrajina podepsala asociační dohodu s EU, Rusko zuří

27.06.2014 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Představitelé Evropské unie a členských států dnes na summitu v Bruselu podepsali ekonomickou část asociační dohody s Ukrajinou. Asociační smlouvy s EU podepsaly také Gruzie a Moldavsko. Prezident EU Herman Van Rompuy je označil za milníky pro celou Evropu, ukrajinský prezident Petro Porošenko dnešek považuje za možná nejdůležitější den pro jeho zemi od vyhlášení nezávislosti Ukrajiny. Rusko reagovalo varovným komentářem, vysoký ruský diplomat upozornil na "vážné následky" ukrajinského sblížení s Evropou. Ukrajinský akciový index UX ráno posílil o 1,5 % a aktuálně se obchoduje na zelené nule. Jedním z faktorů pro ranní růst mohl být právě podpis asociační dohody s EU - viz graf.

ux 

"Nejsou to ledajaké smlouvy, ale milníky v historii našich vztahů a pro Evropu jako celek," prohlásil Van Rompuy předtím, než Porošenko, gruzínský premiér Irakli Garibašvili a jeho moldavský kolega Iurie Leanca dokumenty podepsali. Silnější politické a ekonomické vazby s EU podle Van Rompuye přinesou větší stabilitu a prosperitu nejen trojici východoevropských zemí, ale celému evropskému kontinentu. "V Kyjevě i jinde lidé položili životy za toto užší spojení s Evropskou unií. To nikdy nezapomeneme," zdůraznil Van Rompuy.

Hlavní pozornost se soustředila právě na podpis ekonomické části asociační dohody s Ukrajinou, neboť asociační smlouva s EU stála na počátku hluboké politické krize v této zemi. Stvrzení ekonomické části umožní odstranění naprosté většiny dovozních cel; EU ze své strany podmínky smlouvy jako výraz podpory Ukrajině už dočasně plní. Postupně se také budou sbližovat ukrajinské a unijní normy a zjednoduší se přístup ukrajinského zboží na evropský trh.

Rusko vzápětí po podpisu varovalo před následky smlouvy mezi EU a Ukrajinou a vyhradilo si právo přijmout blíže nespecifikované odvetné kroky. Unie s Moskvou o dopadech dohody jedná zatím na expertní úrovni, příští měsíc by se měla odehrát také politická jednání.

"Jaký úžasný den," prohlásil před podpisem dohody Porošenko. "Možná nejdůležitější den pro moji zemi po vyhlášení nezávislosti." Jako silný důvod, proč k dokumentu připojil svůj podpis, uvedl vnější agresi, které Ukrajina čelí. "Ukrajina v uplynulých měsících zaplatila nejvyšší možnou cenu za to, aby se její evropský sen stal skutečností. Nesmí zůstat neodměněna," zdůraznil Porošenko a zopakoval, že jeho země chce vstoupit do EU, až na to bude připravena. Slíbil zároveň, že je odhodlána realizovat bolestné reformy, které sbližování s unií vyžaduje. Politickou část asociační smlouvy mezi EU a Ukrajinou podepsal už na konci března za Kyjev premiér Arsenij Jaceňuk.

Smlouva předpokládá sbližování a počítá s prohlubováním spolupráce mezi blokem a Kyjevem ve 28 klíčových oblastech od dopravy přes vědu, zdraví, zemědělství po bezpečnostní či zahraniční a regionální politiku. Dokument má celkem přes 1200 stránek a například 43 příloh.

Český premiér Bohuslav Sobotka při příjezdu na dnešní jednání v Bruselu označil rozhodnutí všech tří východoevropských zemí prohloubit spolupráci s unií za správné. "Je to příležitost těmto zemím pomoci rozvíjet jejich demokratické systémy, podporovat lepší právní stát a lepší zacházení s investory," řekl českým novinářům.

Asociační smlouvy podle něj také přinesou větší možnosti pro české podnikatele v těchto zemích a pro vzájemný obchod. Ve čtvrtek zveřejnila česká vláda analýzu, podle níž zrušení celních bariér na Ukrajině výrazně sníží náklady českých exportérů. Český vývoz by díky tomu měl vzrůst o miliardu korun za rok a česká ekonomika si dlouhodobě přijde na dvě miliardy korun ročně, tvrdí studie.

Rusko dnes reagovalo varovným komentářem na podpis ekonomické části asociační smlouvy Ukrajiny s Evropskou unií. Vysoký ruský diplomat upozornil na "vážné následky" ukrajinského sblížení s Evropou, kremelský mluvčí zdůraznil právo Moskvy přijmout "příslušná opatření", bude-li mít asociační smlouva negativní dopady na ruskou ekonomiku. Asociační smlouva s EU, kterou odmítl podepsat bývalý ukrajinský prezident, odstartovala vlnu násilností, které na Ukrajině trvají dodnes.

Zdroj: ČTK, Bloomberg


Čtěte více:

Ahold může koupit prodejny Interspar, Albert se stane jedničkou trhu
27.06.2014 10:24
Antimonopolní úřad povolil nizozemské společnosti Ahold, který provozu...
Nike v 4Q13: růst zisku a potenciál fotbalového šampionátu
27.06.2014 11:15
Největší světový výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (79,13 USD,...
Proč maďarská nezaměstnanost klesá tak rapidním tempem? Efektivní plán nebo jen hra s čísly?
27.06.2014 10:33
Maďarská nezaměstnanost klesla v květnu na úroveň 8 % z předcházejícíc...
Spojené státy se stanou Čínou budoucnosti
27.06.2014 11:07
Hlavní ekonom banky Natixis v jedné ze svých posledních analýz přemítá...

Váš názor
  • Zuzka a bývalí komunisti
    29.06.2014 23:47

    A Zuzka asi není ještě dost stará, aby taky znala nebo si ověřila na vlastní kůži výrok známého filozofa, který víceméně prohlásil, ze být za mlada idealista a komunista je běžné, ale zůstat komunistou ve stáří může jen blbec nebo člověk mdlého rozumu, který se za celý život nepoučil.
    Saturnin
    • Re: Zuzka a bývalí komunisti
      30.06.2014 0:09

      no nadechoval ses dlouho ..ale tady je vyšší level..zkus to příště....samozřejmě pravdu v zásadě máš, ale nemáš co říci.
      db
      •  
        30.06.2014 10:01

        ale co když Zuzka není už mladá a zůstala na stará kolena komunistkou? Její vztah ke grázlovi Putinovi může lecos napovědět :-)
        Jesse
  • Tak se nám Zuzanka dala na politiku. To je hustý.
    29.06.2014 19:12

    A zjevně je to vyznavačka pravicových hodnot a ideálů. Akorát si nějak nepovšimla, že ruskou anexi a rejdy podporuje na Západě extrémní pravice až pravice fašizující.
    ☺lolek☺
  • to Jerevan (ze sociálních sítí)
    28.06.2014 16:35

    Facebookovští demokraté. Těm, co pokládají otázky, proč USA a EU podporují současnou vládu na Ukrajině se dostává nejčastější odpovědi, že tazatel je putinovec, rusofil, levičák a leckdy i komunista. Přitom : * v čele USA stojí nejlevicovější levičák, který se kdy stal prezidentem USA; * předsedou Evropské komise je José Manuel Barroso, ex-předseda Portugalské komunistické strany pracujících; * předsedou Evropského parlamentu je Martin Schulz, socialista a autor výroku : "Když padl Sovětský svaz, neznamená to, že kapitalismus zvítězil. Když necháme kapitalismus rozhodovat nadále, budou miliony obětí". * ministryní zahraničí EU je Catherine Ashton, bývalá členka organizace "Kampaň za jaderné odzbrojení", což byla odnož Komunistické strany Velké Británie a organizace financovaná ze Sovětského svazu; * komisařem za Estonsko je Siim Kallas, bývalý člen Komunistické strany Sovětského svazu a perlička, i Nejvyššího Sovětu SSSR; * komisařem za Lotyšsko je Andris Piebalgs, bývalý člen Komunistické strany Sovětského svazu; * komisařem za Českou republiku je Štefan Füle, bývalý člen KSČ; * komisařem za Slovenskou republiku Maroš Šefcovič, bývalý člen KSČ; * komisařem za Řecko Maria Damanaki, bývalá členka Komunistické strany Řecka; * komisařem za Slovinsko Janez Potocnik je bývalým členem Komunistické strany Jugoslávie. Drží-li většinu nejvyšších funkcí v EU komunisté, pak se nabízí otázka, zda režim, který reprezentují, je, či není komunistický. Co se týče Baracka Husseina Obamy, který se zhlédl v evropském sociálním systému, dosadil na místo CIA muslima a podává si ruku s Raúlem Castrem, tak o tomto člověku můžeme objektivně říci, že je zřejmě nejmenším komunistou ze všech zde uvedených. V každém případě tito lidé a jejich postoje nemohou být pro každého demokraticky smýšlejícího člověka zárukou demokratického vývoje. A nemohou-li být takovou zárukou, pak mi nejde na rozum, proč mne někteří lidé za to, že se ptám, proč USA a EU podporují současnou ukrajinskou vládu, která bombarduje těžkými zbraněmi svá města, nazývají rusofilem, putinovcem, levičákem a komunistou. Totiž to, že nedůvěřuji této komunistické eskalaci ve strukturách EU, jen znamená, že nejsem zaručeně komunista. A kdo jsou tedy ti, kteří mne komunistou nazývají ? Dobře !!
    ZUZKA
    • Re: to Jerevan (ze sociálních sítí)
      28.06.2014 18:47

      Chápeš Zuzko, že ty občanské nepokoje na ukrajině jsou důsledkem anexe Krymu? Putin je musel předpokládat, ale o ukrajinu mu nešlo.
      Velkamedvědice
    • Re: to Jerevan (ze sociálních sítí)
      28.06.2014 17:02

      Zuzko, kabelky Ti slusi podstatne vic nez zvasty.
      hm
    • Re: to Jerevan (ze sociálních sítí)
      28.06.2014 16:44

      oslí můstky - přehled bývalých členů KS je zřejmě faktický a rozhodně mi nedělá radost. Od toho je oslí můstek k "EU je ovládána komunisty" samozřejmě obrovská kravina a demagogie. atd atd toho Obamu radši nekomentovat.....
      db
  • Rusko zuri - nekdo chce zase svobodu.
    28.06.2014 6:03

    Nejdrive se rozpadl ten jejich kolos CCCP, ktery stal na hlinenych nohou, podpirany jejich zotrocenymi staty a ted se rozpada Rusko, stojici na tech samych principech a ovladany stejnymi lidmi se stejnou mentalitou. Zajimave je ze nekteri obcane naroda, ktery byl napaden uprostred noci a po desitky let okupovan a zdiman temi samymi, se tady ohrazuji a ospravedlnuje jeste dnes takove prasarny, s jakymi pred lety manipuloval uz Hitler. Co je na tom spatneho, kdyz si lide vyberou s kym se chteji pratelit a skym ne. I my jsme kdysi museli vykrikovat a chtit s nimi pratelit na vecne casy. Dnes vidime kdo byl nas vnuceny vzor. Fujtajbl.
    Jerevan
    • Re: Rusko zuri - nekdo chce zase svobodu.
      28.06.2014 15:17

      Váš názor je buď zcela naivně jednostranný nebo záměrně demagogický. Stále mlátit Putinovi o hlavu historii Ruska je zhovadilost. Němci měli Hitlera, nadáváte dnes Němcům za něj a za jejich germánskou mentalitu ? A co katolická církev s upalováním nevinných, podpoře nacistům, przněním dětí a vyvražďováním národů ? A co podpora tyranských diktátorských režimů ve světě ze strany USA, vražděním politických odpůrců a organizováním státních převratů (Jižní Amerika, Asie, Afrika, Blízký východ) ? O vyvolávání válečných konfliktů z jejich strany nemluvě. A Vy víte, s kým se chce ukrajinský národ přátelit ? Poslední "normální" volby tam vyhrál proruský Janukovyč. Jinak ještě k tématu článku : http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/prof-krejci-pridruzeni-k-eu-je-pro-obyvatele-ukrajiny-riskantni/
      Peté13
      •  
        29.06.2014 19:18

        Proruskéo Janukovyče Putin nesnášel. Podstatně lépe vycházel z Timošenkovou. Pročež Timošenková skončila ve vězeni.
        ☺lolek☺
      • Pete
        28.06.2014 18:53

        Okupace bolševikem skončila 45 let po Hitlerovi, je logicky bolestnější. Stydět by se měli všichni, co lezou Putinovi z KGB do prdele. To nebyl pěšák a organizátor tyranie. Buran v době civilozovaného německa.
        Velkamedvědice
        • To Velka Medvedice
          29.06.2014 17:48

          USA okupuji celiu zapadni evropu do dneska to je 69 let po Hitelrovi. Mate Vy antirusove jen jednu pulku mozku ??
          Katka
          • Re: To Velka Medvedice
            29.06.2014 20:33

            Uz zase ji tady - vyndej si hlavu z prdele a upaluj pryč!
            Jelec Tloušť
          •  
            29.06.2014 19:14

            Milá Katko, chováš se jak drzej fracek.
            ☺lolek☺
  • asi takto
    27.06.2014 13:45

    http://czech.ruvr.ru/news/2014_05_30/Nemci-vypiskali-ukrajinskeho-premiera-3925/ --- http://czech.ruvr.ru/2014_06_23/Evropska-past-na-Ukrajinu-1010/ --- http://czech.ruvr.ru/2014_06_16/Belgicky-politolog-o-tech-kdo-prisli-k-moci-na-Ukrajine-4083/
    Peté13
    • Re: asi takto
      27.06.2014 16:35

      Jak to, že tam máš jen odkazy s koncovkou ru.?
      stan
      •  
        27.06.2014 17:45

        Neměl by jsi se více věnovat obsahu než koncovce www adresy ? A co třeba tyto ? --- http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/4103-sok-pro-ukrajince-pravda-v-primem-prenosu.aspx --- http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/4270-kyjev-a-usa-uverily-vlastni-propagande --- http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/4274-analytik-roberts-americka-vlada-nas-zene-do-svetove-valky-ktera-muze-zpusobit-zanik-zivota --- http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/4283-na-organizatora-nemeckych-protestu-konec-fedu-zautocili-zapalnou-bombou-v-aute
        Peté13
        •  
          29.06.2014 19:21

          Vše co uvádíš, jsou tendenční propagandistické weby. Žvásty a jen žvásty.
          ☺lolek☺
  • Já to vidím tak,
    27.06.2014 13:37

    že evropští jestřabi se rozhodli na americký nátlak zničit Rusko. To nemůže dobře dopadnout. Kdo seje vítr sklízí bouři. Rusko není Irak, nebo Syrie, z toho bude ještě pořádná mela. Možná i válka. Kdo na to doplatí nejvíce - jako vždy, my malí.
    jarom
    • evropští jestřabi se rozhodli na americký nátlak zničit Rusko
      28.06.2014 16:54

      Tak tuhle kravinu si fakt zaramuj.
      hm
      • Re: evropští jestřabi se rozhodli na americký nátlak zničit Rusko
        28.06.2014 16:59

        z jaromových příspěvků čiší tak krystalická hloupost, že mi činí zvláštní masochostické potěšení ho číst ..:-) "my malí"..no to je jouda...)
        db
        • Mysli si
          29.06.2014 18:44

          co chceš. Co je blbost, t.j. jestli se já mýlím nebo se mýlíš ty, ukáže teprve čas. Tímto končím reakce na jakékoli tvé příspěvky. S lidmi, kteří si myslí, že pouze jejich vlastní názor je ten správný a pokud má někdo názor jiný, je apriori blbec, nemá žádný smysl o čemkoli diskutovat. Ať bych zde uvedl jakékoli argumenty k podpoiře svého názoru, tebe prosté není možné přesvědčit. Už máš už svůj správný názor dávno vykrystalizovaný a vše je ti jasné. btw."Quod volumus, facile credimus", neboli "Co našim přáním vyhovuje, tomu se věří předem".
          jarom
          • Re: Mysli si
            29.06.2014 18:52

            jarome chápu tě, nemáš argumenty. Všeobecný názor lidí aspoň trochu napravo od krajní či naivní levice je, že evropské vedení je především holubičí...a ty vytáhneš "jestřábi" po anexi Krymu...hochu nebo dědo ..k většímu respektu ti nepomůžou ani citace z latiny. Jsi prostě trouba. Na rozdíl od novinkovských deprivantů typu peté, xiludo nebo katka sis dosud zasloužil aspoň reakci. To taky končí, aspoň z mé strany.
            db
            • a to pomíjím
              29.06.2014 19:16

              ..tu nekonečnou trapnost s jakou se proruská enkláva snaží hájit svoje neobhajitelné názory i zcela opačným způsobem = evropani jsou komunisti a rusáci jsou vlastně demokrati jak tady krystalickým způsobem předvedl nick "Zuzka"..že se nestydíš, dědo :-)..ty slepice jsou horší než virus...
              db
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data