Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - americký trh práce v plné síle

Rozbřesk - americký trh práce v plné síle

04.07.2014 9:11
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Americký trh práce ukazuje dál svojí sílu. Přírůstek pracovních sil v červnu patřil k jedněm z nejvyšších za poslední tři roky a půlroční průměr je nejvýše od roku 2006. Současně dál poklesla míra nezaměstnanosti. A nutno dodat, že ze správných důvodů - ne proto, že by z trhu práce mizeli frustrovaní pracovníci, kteří rezignovali na hledání pracovního místa, ale jednoduše proto, že si lidé úspěšně hledají práci. Míra participace (podíl ekonomicky aktivních na celé populaci) je v USA letos zásadě stabilní. Míra nezaměstnanosti přitom dál vytrvale klesá a na 6,1% se již dostala do vod, kde ji Fed očekává na konci tohoto roku.

I když produktivita práce v tuto chvíli v USA v nejlepším případě neroste a v horším lehce klesá, rychlé přírůstky pracovních míst jsou velice dobrou zprávou pro růst americké ekonomiky ve druhém kvartále.
I přesto, že nezaměstnanost rychle klesá, tak zatím nevidíme žádné výraznější zrychlení mezd. Ty si v posledních dvou letech udržují poměrně opatrnou 2%-ní dynamiku. Ta je vzhledem k předkrizovým průměrům relativně pomalá, a to i když bychom vzali v úvahu současnou nižší inflaci. Věříme proto, že holubice v americkém Fedu přes rychlejší propad nezaměstnanosti nakonec nebudou mít moc chuti uspíšit exit z měnové expanze. Nic na nastaveném kurzu ostatně nechce z kapitánského můstku ECB měnit ani Mario Draghi. V eurozóně je ale na rozdíl od USA první růst sazeb zatím v dalekém nedohlednu. To by měla být časem voda na mlýn americkému dolaru.

Region
Kombinace silných amerických payrolls za červen a holubičí ECB se včera pozitivně projevovala na kurzech forintu a zlotého. Zejména forint alespoň částečně korigoval předchozí citelné oslabení a posílil zpět k EUR/HUF 310. Na mírně silnějších úrovních zakončil včerejší seanci i polský zlotý, zatímco kurz koruny vůči euru se tradičně příliš neměnil.
Dnešek není z hlediska globálních makroekonomických událostí příliš zajímavý. V regionu sice budou zveřejněna čísla z maloobchodu za květen (ČR) a z maďarského průmyslu (rovněž za květen), nicméně ta by sama o sobě neměla představovat impuls pro obchodování. Důležitější budou dozvuky včerejšího zasedání ECB a silných amerických čísel, jejichž vliv by v souhrnu mohl být z pohledu forintu a zlotého mírně pozitivní.

Eurodolar

Americký dolar posílil s tím, jak americký trh práce sílí (viz úvodník). Euru naopak neprospělo, že Mario Draghi po zasedání ECB potvrdil stávající holubičí kurz a naznačil urychlení prací umožňujících přímé skupování ABS z trhu. Podobně jako Janet Yellenová ve středu se i Mario Draghi včera ohradil proti výtkám z BIS (Bank for International Settlements), že by měnová politika měla brát více v potaz i nerovnováhy na trzích aktiv. Plnou podporu měnové expanzi současně vyjádřili i jeho německý a francouzský kolega - Jens Weidmann a Benoit Coeure.
Eurodolar v posledních dnech definitivně rezignoval na útok na 200-denní průměr, což je samo o sobě pro dolar pozitivní zpráva. V příštím týdnu tak nelze vyloučit další posun směrem k 1,347-1,350 EUR/USD (letošní minima).

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m