Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Honba za jakýmkoliv výnosem znovu nastartována

Honba za jakýmkoliv výnosem znovu nastartována

26.08.2013 11:18
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Rozpuštění francouzské vlády a významný propad německého indexu Ifo podnikatelské nálady oslavily akciové a dluhopisové trhy na západ od nás významnými zisky, když klíčový akciový index S&P500 dokonce překonal magickou hranici 2000 bodů. Poněkud paradoxní chování globální trhů na počátku tohoto týdne lze vysvětlit jedině spekulací nové - tentokrát eurové likvidity, kterou tak trochu přislíbil minulý pátek prezident ECB Mario Draghi. Nikde sice není psáno, že ECB opravdu přistoupí k masivnímu nákupu dluhopisů v eurozóně a investoři již dnes kalkulují s tím, že se jim mohou dostat do rukou dodatečné miliardy eur a tak skupují vše, co nese nebo by teoreticky mohl nést nějaký výnos.

To se přitom týká nejenom eurozóny, ale třeba i střední Evropy a ještě konkrétněji Maďarska, kde výnosy vládních dluhopisů nesou (při nulové inflaci) stále relativně atraktivní 3-4 % ročně. I proto může být dnes zajímavé zasedání maďarské centrální banky, která nastavuje základní úrokové sazby.Ty se sice tentokrát měnit nebudou, nicméně pokud guvernér MNB Matolcsy zvolí vhodnou formu komunikace, pak může ceny maďarských vládních dluhopisů v době všeobecné honby za (jakýmkoliv) výnosem žádoucím směrem podpořit a Maďarsko na tom vydělá, neboť stát si bude moci snížit náklady na dluhovou službu.

Konec konců stejný příběh se může odehrát i v sousedním Polsku, kde jsou výnosy dluhopisů na podobné úrovni jako v Maďarsku, ovšem rizikovost dotyčné ekonomiky je nižší. Pokud bychom pak v této souvislosti zauvažovali o českých dluhopisech, tak zde je na honbu za atraktivním výnosem trochu pozdě, neboť úrokové sazby již dávno dokonvergovaly k nule, což se dá dnes říct nejenom o těch krátkodobých sazbách, ale v podstatě i o těch dlouhých.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů