Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Apple už není lídr; Tim prostě není Steve

Apple už není lídr; Tim prostě není Steve

10.09.2014 13:17
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Apple včera večer našeho času představil na svém eventu v Cupertinu několik svých nových produktů. Kromě již jistého iPhone 6, také nové zařízení Apple Watch a Apple Pay. Pojďme se nejdříve podívat na samotná nová zařízení.

iPhone 6 – povedená evoluce
Společnost představila svoje klíčové zařízení. To narostlo do velikosti ve své základní verzi na 4,7 palce. Už před samotnou událostí se šuškalo o větší verzi a tyto povídačky se staly včera skutečností. Prodeje dosavadního modelu začínaly klesat s tím, jak se blížilo datum uvedení nového modelu.

Statistic: Global <a class=


Společnost také představila iPhone 6 Plus.
Zařízení, které je vzhledově protáhlejší a s obrazovkou o velikosti 5,5 palce. Zdá se, že společnost sází na ještě ne zcela objevený resp. ne zcela vytvořený trh s tzv. phablety. Tedy zařízeními mezi smartphonem a tabletem. Tento krok dává smysl, když si uvědomíme, že společnost čelí konkurenci Samsungu, která taková zařízení chrlí jeden za druhým a nutno podotknou, že jsou celkově oblíbená hlavně na asijských rozvinutých trzích jako Japonsko nebo Jižní Korea. Druhou možnou variantou proč Apple s větší verzí přichází je, že prostě trhu s tablety dochází dech.

Společnost ve čtvrtletí končící na konci června 2014 (2Q14) prodala 13,276 mil. iPadů. V předcházejícím období (1Q14) Apple prodal 16,35 mil. iPadů. To znamená pokles prodejů o 19 %. Ve stejné čtvrtletí minulého roku, tzn. do konce června 2013, prodala firma 14,617 mil. iPadů. Meziročně se tak jedná o pokles cca. 10 %.

apple_ipad

Dalším potenciálním vodítkem může být celkem zřejmé mlčení o tabletech během eventu.

Reálně se nový iPhone začne prodávat 19. září v těchto zemích – USA, Velká Británie, Austrálie, Francie, Německo, Hong Kong, Japonsko Puerto Rico a Singapur. Dostupné verze budou mít tři velkosti paměti a to 16, 64 a 128 GB. S cenovkou 199, 299 a 399 USD s kontraktem.


Apple Watch – doháníme konkurenci

Chytré hodinky z dílny Apple jsou tu. Definitivně rozprášily šuškandu o to, jestli je Apple skutečně uvede nebo se na eventu představí nějaké úplně nové zařízení ze segmentu tzv. „wearables“. Hodinky by měly být k prodej na začátku roku 2015 za 349 USD. Apple bohužel nestihne nejdůležitější prodejní období pro retail a to Vánoce 2014, což je škoda. Zase na druhou stranu zařízení není určeno pro každého. Konvenční hodinky u mladých lidí prostě ztrácely na sex-appealu. To teď Apple mění, uvidíme, jestli se mu a jeho soupeřům sázka vyplatí.

Hodinky od Apple se budou vyrábět ve dvou velikostech a třech kolekcích – standardní, sportovní odolné a tzv. high-end Apple Watch Edition zpracované ve zlatě. Pásek bude v šesti variantách. Displej je dotykový a hodinky pohání zcela nový procesor S1. Největší obavy mezi spotřebiteli i recenzenty je o životnost baterie, která bude muset živit všechny základní i náročné služby. Hodinky v sobě integrují i technologii NFC. To umožní hodinky přetavit na peněženku nebo na klíče od chytrého zámku vašeho bytu či domu.

Své hodinky představil i Samsung, Sony, Motorola nebo třeba LG. Odhaduje se, že trh s wearables má do roku 2018 doslova explodovat a pohltit trh dnešních osobních trenérů, které měří vaší denní aktivitu. To hodinky budou umět taky a mnohem víc než tyto chytré náramky. I velký protivník Apple Google uvolnil verzi Android Wear, což je speciální verze operačního systému právě pro tento trh hodinek a podobných zařízení.

Otázkou pro Apple zůstává, jak je bude chtít prodat. Nejjednodušší to samozřejmě bude u Apple fanatiků a ty si je jistě pořídí už jen z principu. Jak to bude u ostatních, ještě uvidíme. Každopádně už teď se objevují spekulace, že hodinky jsou nedodělané. A Apple je prezentoval jen proto, aby s něčím novým přišel.

Apple Pay
Asi nejzajímavějším okamžikem celého eventu bylo, když Apple představil svůj plán ukousnout si kousek koláčku i z byznysu bank, kartových společností a dalších subjektů zajišťující různé platební metody.


Společnost roky odolávala tlaku přidat do svých zařízení technologii NFC. Nyní obrací a přidává celý platební systém Apple Pay.
Obchodník neuvidí žádné vaše osobní údaje ani údaje o platební kartě a ta se minimalizuje možnost zneužití. Hned na startu je Apple dohodnutý s řadou obchodníků, že budou jejich formu platby akceptovat – např. McDonalds, Whole Food Market. Uber, Panera, Groupon  a další implementují platební metodu, jen co Apple uvolní její API (rozhraní pro komunikaci mezi oběma systémy) – celkově to ale bude asi 220 000 obchodníků. A budou přibývat další.

Jak reagovaly akcie
Akcie včera otevřely na 99,08 USD, aby se během dne vyhouply na denní maximum 103,08 USD. A připisovaly si tak 4 %, aby nakonec zavřely na 97,99 USD. A poklesly tak o 0,4 %. To je standardní scénář, který jsme mohli vidět i při uvádění iPhone 5 v roce 2012 a iPhone 5S v roce 2013.

aple

Tim prostě není Steve
iPhone 6 je v podstatě evoluce s několika novinkami. iPhone 6 Plus může být snaha konkurovat Samsungu a dalším na všech frontách a snaha zalepit díru v tržbách po iPadech. Apple Watch se jeví jako dohánění konkurence. V době uveřejnění tu už jsou čtyři výrobci, které své hodinky prodávají. Apple je bude prodávat až v roce 2015. A Apple Pay je další z plejády platebních metod. Apple má velký market-share na americkém trhu kam je asi hlavně směřovaný, ale uvidíme, jestli v tvrdé konkurenci Googlu, Paypalu a dalších obstojí. 220 000 obchodníků je slušný start, ale jen čas ukáže jak se prosadí u dalších.

Nutno podotknout, že Tim Cook prostě není Steve Jobs. Apple byl vždy vnímán jako opinion leader. A Steve jako královský kuchař, který uměl uvařit normální jídlo, takovým způsobem, že ho zákazníci prostě milovali. Apple byl ten, který udával směr a přicházel s novými netradičními zařízeními. Applu může chybět jasný vizionář a možná to začíná být vidět.

Zdroj: Reuters, Samsung webpage, cnet, Statista


Čtěte více:

10 nejvlivnějších světových bankéřů
10.09.2014 11:05
Společnost Bloomberg pravidelně zveřejňuje seznam nejvlivnějších posta...
Skotská bitva o nezávislost – pětice nevyřešených rizik
10.09.2014 11:06
Víkendový výzkum veřejného mínění ukázal, že zastánci odtržení Skotska...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů