Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skotská bitva o nezávislost – pětice nevyřešených rizik

Skotská bitva o nezávislost – pětice nevyřešených rizik

10.09.2014 11:06
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Víkendový výzkum veřejného mínění ukázal, že zastánci odtržení Skotska od Velké Británie poprvé získali těsnou většinu (51 %). Libra, stejně jako britské akcie, zažila výprodeje a okamžitě se tak na přetřes dostaly otázky, jaká nebezpečí případným rozpadem tři století trvajícího spojení hrozí.

1. Měnové nejistota
Libra v úvodu stávajícího týdne klesla proti dolaru na své desetiměsíční minimum. Britskou měnu totiž obestírá v případě odtržení mlha nejistota. Zastánci skotské nezávislosti vesměs počítají s ponecháním libry jakožto národní měny. Varianta A počítá se vzájemným sdílením, což ovšem ostře odmítá britská strana. A v případě, že by přece jen na návrh přistoupila, Bank of England by pravděpodobně vyžadovala ze strany Skotska přísné dodržování rozpočtových pravidel, což by výrazně zkomplikovalo usazení země v hospodářském světě. Skotská varianta B tak kalkuluje s možností ponechat si libru, a to bez souhlasu britské protistrany, což je ovšem technicky poměrně náročná procedura. Třetí variantou, kterou doposud zastánci nezávislosti odmítají, je vytvoření zcela nové měnové jednotky.

2. Dluhové břemeno
V případě odtržení na Skotsko přejde poměrná část současného britského zadlužení. Ta by měla činit zhruba 10 %, nebo-li ekvivalent 130 mld. GBP. Zastánci nezávislosti jsou sice odhodláni závazky vyrovnat a věří, že nenastanou výraznější potíže se splácením, avšak ratingová agentura Standard & Poor již dříve upozornila, že Skotské hospodářství by mohly snadno postihnout masivní ekonomické šoky. I díky tomu by pak mohla mít nezávislá skotská vláda komplikovaný přístup k dodatečnému kapitálu na finančních trzích.

3. Ropná závislost

Velká Británie je největším producentem ropy v EU. Takřka 90 % její produkce pak přichází z oblastí, které by měly spadat pod autonomii nezávislého Skotska. Jeho protagonisti odhadují, že celková hodnota ropných zásob dosahuje 1,5 bil. GBP. Jenže britská strana tvrdí, že je hodnota zdrojů pouhou desetinou jejich odhadu. Navíc si s ohledem na investované prostředky v minulých dekádách nárokuje částečný podíl. Bohatství ropy, které je jedním z klíčových parametrů pro hospodářský úspěch nezávislého Skotska, tak může být ve výsledku výrazně menší, než se zastánci odtržení domnívají.

4. Finanční giganti
Podle odhadů by v případě odtržení britský finanční sektor dvanáctinásobně překonal hodnotu celé ekonomiky. Případná finanční krize by tak byla takřka neřešitelným problémem. Co víc, skotské finanční giganty v čele s Royal Bank of Scotland a Lloyds by případné odtržení mohlo stát spoustu výdělečných projektů, a také by vedlo k růstu kreditního rizika, tedy ke zvyšování nákladů.

5. EU: Ano, či ne?
Propagátoři skotské nezávislosti svorně podporují setrvání Skotska v EU. Jenže právě odtržením by země získala status nového státu a nejspíš by tak musela požádat o členství. Všech 28 členů by pak muselo schválit přijetí. Zdánlivá formalita by však mohla rozpoutat separatistické tlaky v ostatních státech, což by samotné země jen nerady připustily. Proto by hlasování nemuselo skončit výsledkem, se kterým Skotové ve svých předpokladech kalkulují.

Zdroj: CNNMoney


Čtěte více:

Libře by nepomohl ani William Wallace
08.09.2014 11:33
Boj o nezávislost Skotska, který již v 13. století odstartoval slavný ...

Váš názor
  • Splnil se mi sen - malý ale přeci.
    10.09.2014 19:09

    Už to jeden komunista přečet'. Ted' ještě těch zbývajícich 12 co jsou tady každý den.
    MN
  • Tohle by si měli přečíst místní komouši
    10.09.2014 18:27

    je to názorná ukázka jak se děljí věci v Rusku a na západě. Žádný blbý kecy o co jak nebo proč atd. atd. Lidé se svobodně rozhodnou ke komu chtějí nebo nechtějí patřit. Bez sepratistů, tanků, tisíců mrtvých a blbejch řečech o dobrovolnících vojácích na dovolené. Proč to neudělá Putin na Ukrajině taky tak. Protože ví jak by to dopadlo. Tak se musí blbým mužíkům nakecat, že ta zlá Amerika chce přepadnout tu jejich Rodinu a oblbovat oblbovat a oblbovat. To také ukazuje mentalitu a úroven' celého národa a každý si může udělat sám vlastní úsudek do kterého tabora chce patřit. Jen ruská demokracie potřebuje ke svému prosazení tanky a děla a blbý řeči. Pak kdo chce válku. Děkuju Rusáky tady už nechci.
    Já povídám
    • Re: Tohle by si měli přečíst místní komouši
      10.09.2014 18:37

      taky se divas jednym smerem multinicku....tak treba arabske staty poutivaji k obchodovani dolar pokud nechteji jsou k tomu donuceny a to je v poradku dale staty jizni ameriky meli a jine slabsi staty museji vyuzivat politiku usa pokud nechteji jsou obvineni z komunismu a odstraneni,tahle politika se ti libi??? takze jsi terorista
      velkaamdvedice
      • Naopak porovnávám dva stejné přístupy
        10.09.2014 22:22

        to že se to komunista jako ty snaží okecat a odbočuje mě nepřekvapuje a jen dokazuje že nemáš vlastní názor. Já jen chtěl ukázat na konkretním příkladě rozdíl mezi normálnimi lidmi a komunisty. A to neokecáš at' se snažíš jak chceš. Nejhorší je lhát sám sobě. To už pak nemáš šanci. No ty tvoje blbý řeči hodně vysvětlují. Jak na farmě zvířat od Orwella - přečti si to. Možná se i zamyslíš, jestli do vůbec dokážeš se svým vymytým mozečkem. Já mezi své nemohl,protože mě nepustili, ale ty můžeš za těmi co myslí stejně jako ty můžeš, abys byl spokojený.
        MN
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university