Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - volatilita a nejistota vyhánějí investory do přístavů relativního bezpečí

Rozbřesk - volatilita a nejistota vyhánějí investory do přístavů relativního bezpečí

13.10.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Volný pád akciových a komoditních trhů pokračuje, tedy přesněji řečeno pokračoval v pátek odpoledne a dnes ráno částečně na asijských trzích. Volatilita, která byla dlouhé týdny a měsíce uměle stlačena centrálními bankami, je tedy zpět, což samozřejmě vede k útěku do bezpečí - jinými slovy zájem o bezpečné dluhopisy stoupá a tím pádem jejich výnosy klesají.

Důvodů, proč se zbavit rizikových aktiv a utéct do bezpečí hotovosti či bezpečných státních dluhopisů, je přitom více než dost. Předně, vyhlídky globální ekonomiky vypadají nehledě na vynikající výsledky anglo-saských ekonomik přinejmenším smíšeně a to s ohledem na trápící se eurozónu a jen málo povzbudivé zprávy z Asie. V tomto kontextu samozřejmě nepomáhá, že Fed právě končí s podáváním monetárních steroidů v podobě kvantitativního uvolňování (neboli skupování dluhopisů). Ovšem ani další zprávy obecně nejsou povzbudivé - islámští radikálové v Sýrii a Iráku se vysmívají leteckým úderům a získávají na síle, přičemž zákeřný virus ebola již není jen exkluzivní záležitostí Afriky. Ojedinělé případy této choroby ve Španělsku a v Texasu jsou přitom nebezpečné především tím, že vyspělé země na sever (od Afriky) zásadně omezí letecký kontakt s černošským kontinentem a budou se snažit od něj co nejvíce izolovat.

Silný americký dolar a oslabující komoditní trhy jsou samozřejmě velmi špatným mixem zpráv pro rychle se rozvíjející trhy. Těžko se například divit tomu, že ruský rubl dál padá, ačkoliv ruská centrální banka intervenuje na jeho pomoc (za poslední tři seance to bylo 1,5 mld. dolarů). Zajímavé přitom je, že střední Evropa (s výjimkou akcií) se prozatím drží, respektive měny jsou víceméně stabilní a dluhopisy dokonce posilují. Pokud však globální trhy usoudí, že oživení je opravdu ohroženo významnější propadem poptávky, i region si zažije své slabší chvilky, přičemž minimálně kurzy středoevropských měn se mohou dostat po tlak vynuceným očekáváním slabší zahraniční poptávky, které přinese zhoršení růstu.

Forex
Zatímco forint v pátek i přes nečekaně nízkou inflaci v září lehce posiloval, tak zlotý a koruna asi o 0,2 % oslabily. Zajímavé komentáře přišly v pátek a o víkendu z polské centrální banky (NBP), která razantním snížením sazeb překvapila trh. Guvernér Belka uvedl, že NBP by měla požadované změny sazeb dokončit v letošním roce, což nás podporuje v očekávání jejich snížení i na příštím zasedání (ve hře je tedy kromě snížení o 25 bps patrně i další pokles o 50 bps). Pod tlakem, který však zřejmě vyplýval i z posilování USD na všech frontách, zůstal v pátek i rubl. Ten vůči dolaru oslabil o 0,6 % i přesto, že centrální banka během posledních dní nakoupila rubl za více než 1 miliardu USD (rublu jistě neprospívá prudký pokles cen ropy).

Nadcházející týden bude bohatý zejména na data z Polska, která mohou naznačit výši případné změny sazeb na listopadovém zasedání NBP. Možná ještě důležitější než čísla o inflaci budou z tohoto pohledu data o průmyslové produkci, která budou zveřejněna v pátek.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 

 


Čtěte více:

5 světových megatrendů, které by měl znát každý investor
09.10.2014 17:50
Jedna z investičních pouček říká, že „trend is friend“ a jít proti nas...
J. Stiglitz: Zdraví světové ekonomiky je znepokojující
10.10.2014 10:30
Eurozónu obestírá riziko možné recese a tempo oživení hospodářství ve ...
Posledních 50 let trhy žijí na steroidech jménem
10.10.2014 12:15
Když se podíváme na události posledních dní na amerických trzích. Co k...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m