Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Plynovod South Stream nebude

Plynovod South Stream nebude

02.12.2014 8:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Rusko dnes oznámilo konec plánované výstavby plynovodu South Stream, který měl od příštího roku dopravovat ruský plyn do střední Evropy, a vyhnout se přitom území Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin během návštěvy v Turecku řekl, že Moskva není s to bez bulharského souhlasu výstavbu realizovat. Podle šéfa ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexeje Millera je projekt za 40 miliard dolarů mrtev.

Putin na tiskové konferenci v Ankaře uvedl, že projekt nemůže pokračovat bez souhlasu Bulharska. Bulharská vláda už počátkem června na žádost Evropské komise pozastavila přípravné práce na plynovodu v reakci na březnové připojení ukrajinského Krymu k Rusku.

Brusel tehdy také poukázal na rozpor s nařízením, které zakazuje, aby dodavatelé plynu měli kontrolu nad plynovody. Unii se nelíbí představa, že by plynovod měl patřit Rusku, jehož důvěryhodnost u západních partnerů výrazně klesla.

"Vzhledem k tomu, že jsme dosud neobdrželi souhlas z Bulharska, máme za to, že Rusko v těchto podmínkách nemůže v realizaci projektu pokračovat," řekl ruský prezident. "Pokud Evropa nechce pokračovat s plynovodem South Stream, pak (projekt) pokračovat nebude," řekl Putin.

Jeho slova potvrdil šéf Gazpromu Miller, který Putina na cestě do Turecka doprovází. "Konec, projekt je uzavřen," řekl Miller novinářům v komentáři k prohlášení ruského prezidenta.

South Stream měl ruský plyn dovést do střední Evropy přes Černé moře a Balkán, aniž by procházel přes ukrajinské území. Maďarsko, Rakousko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímaly jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu, což už Evropa zažila před osmi lety a znovu před pěti lety. Plyn z ruského projektu by navíc uspokojil skoro 15 procent evropské poptávky.

Putin dnes Bulharsku doporučil, aby požadovalo na Evropské unii náhradu škod způsobených stornováním výstavby. "Pokud bylo Bulharsko zbaveno možnosti chovat se jako svrchovaný stát, ať aspoň žádají na Evropské komisi peníze za ušlý zisk. Jen přímé výnosy z tranzitu by bulharské státní pokladně přinesly ročně nejméně 400 milionů eur," uvedl Putin.

Miller oznámil, že Rusko se dohodlo s Tureckem na výstavbě podmořského plynovodu s kapacitou 63 miliard krychlových metrů ročně, tedy stejnou, pro jakou byl projektován plynovod South Stream. Memorandum o výstavbě plynovodu, který povede přes Černé moře směrem k Turecku, podepsal dnes Gazprom s tureckou partnerskou společností Botas.

Šéf Gazpromu rovněž uvedl, že ruský monopolní vývozce snižuje cenu plynu pro tureckého odběratele od ledna příštího roku o šest procent. Ankara tak prý bude za ruský plyn platit cenu srovnatelnou s Německem. Turecké ministerstvo energetiky ale dnes oznámilo, že bude usilovat o slevu patnáctiprocentní.

Zdroj: ČTK, RTRS


Čtěte více:

Směrem ke kapitalismu bez lidské tváře?
01.12.2014 17:45
Příjmová nerovnost se zvyšuje a hodně lidí to vnímá negativně. Většina...

Váš názor
  • Jáj, sviniar Putinko to zasa zkúša
    04.12.2014 0:20

    Jáj, Bruselko sa musí mať neustále na pozore, aby stihol zareagúvat. Jáj, nie je to v tom Bruselku ľahká robota, veru nie. Dobre ja tuna stále hovorím. http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/rusko-chce-zapojit-vybrane-staty-eu-do-nahradniho-plynovodu-1142555#utm_source=zpravy&utm_medium=selfpromo&utm_campaign=e15rss
    Šaňo
    • Re: Jáj, sviniar Putinko to zasa zkúša
      04.12.2014 8:24

      Jáj šaňko mój a máš ty někedy svój názor, alebo len opisuješ novinárske bláboly a píšeš štiplavý komentár?:-))) Opýtam sa ťa: 1/ je to technický "pseudoproblém"... 2/ je to snaha kokota z Kremlu rozeštvat vzájemně proti sobě státy EU... 3/ je to pouze další diplomatický krok Kremlu vedoucí k neprůhlednosti vztahů EU a Kremlu... 4/je to prohra Kremlu, protože neprodá plánovanou produkci... 5/ Putin intrikuje, aby se jevil ve světle mocipána? :-))) Tvoje názory mi schází, páč pouze komentuješ a rýpeš. Naposledy jsem se tě ptal, co je špatného na tom, že souhlasím jen s dílčímy kroky a slovy(Farage, Le Penová, Okamura...) politiků... Nedočkal jsem se odpovědi. Pokus se o vyšší dávku intelektu bez toho, aniž by sis zaznamenával názory lidí do deníčku, tak jak to mají ve zvyku StBáci, děkuji :-)))
      Jesse
      •  
        04.12.2014 9:56

        Jáj, Jasejko, tak to prepáč, že som ti neodpovedal, keď si sa ma pýtal. Právdepodobne si nemal za vetou otáznik a tak som ju považoval za rečnickú, veru hej. Jáj, a čo sa týka mojho zaznamenania tvojho príspevku ako si pochvaluješ výkon znárodnenej ekonomiky za vlády Klementa Gottwalda, to musíš uznať, že za zaznamenanie stálo, však. Čo povieš? Upozornil som ťa na to vopred, že som si tento tvoj názor zaznamenal a iného bohužiaľ nemám. Chcel by som mať ešte iba len jeden, ako ma Medvedica udal Patrii, no nezaznamenal som si. Jáj, neurobil som ja dobre, veru nie. V čom ja vidím škodlivosť tvojho obdivu Lepenkovej a Farádžka? Sú to priateľkovia/sympatizanti Kremlu. Ty si písal, že takýchto politikov, ako sú oni, by si priaľ aj Českej republike a praješ im víťazstvo vo volbách. Ešte si sa so mnú hádal, že Lepenková nie je podľa teba prekremelská, veru hej. No pokiaľ oni zvíťazia a získajú rozhodujúci vpliv, bude s EU koniec a Putinko bude slaviť veľké víťazstvo vďaka voličom takýchto politikov. V poslednej dobe zdôrazňuješ, že súhlasíš s iba len niektorými ich názormi. Dobre, napíš, že súhlasíš s iba len niektorými ich názormi (naisto antimultikulturalismus), ale preto, že sa pelešia s Putinkom, naplul by si na nich. Čo sa South Streamu týka, samozrejme žiaden takýto plynovod nemajú štáty EU s Ruskom realizovať. Južné krídlo Európy majú zásobovať Arabovia z Alžírska a Kataru, lebo aj dobrý obchod pomáha Európe pri multikulturalizácii, ktorú tak súrne potrebuje, veru hej.
        Šaňo
        • Šaňo
          04.12.2014 10:25

          Tak včera jsem se zasmál Tvému vtipu, někdy je s Tebou sranda. Jindy se chováš jako chudák. To udání bys mě do očí neřekl. Před pár lety jsem konstatoval, že v našem dialogu mažou mé reakce a nechávají Tvé, tak to působí zvláštně. Parkrát jsme to probrali. Ty si takový ublížený chudáček tak si musíš plivnout? Zřejmě ti vyhovuje privilegium mít názor a nechávat si smazávat rekce. Ulev si. Virtuálně to nic nestojí.
          Velkamedvědice
          • Re: Šaňo
            04.12.2014 11:04

            Jáj, Medvedica, ty si sa rozpomenul, ako si dával za každý môj príspevok odkaz na dajakého orlíka a Patria ti tieto príspevky začala mazať? Vtedy si Patrii v príspevku napísal, dačo také, že vo svojich odkazoch nenachádzaš nič, za čo by ťa mala Patria mazať a upozornil si, že Šaňo uráža prezidenta (vtedy už bývalého) a to Patrii nevadí. Na to Patria zmazala aj moje príspevky. Medvedica, čo som terazky napísal, je to právda?
            Šaňo
            •  
              04.12.2014 11:14

              Hádali jsem se kvůli Havlovi. Nebudu s Tebou ztrácet čas. Po nějakém mém vtipu ze mně děláš bachaře nebo jakésiho podivného zaměstnance spravedlnosti a pokud protestuju proti jednostranné cenzuře jsem udavač. Hm. Užij si to sám. Proti cenzuře se ozvu zase. Sbohem. Na detaily si po pěti letech stejně nepamatuji. Jen mě fascunije , kolik se na tom točíš.
              Velkamedvědice
              •  
                04.12.2014 11:23

                Jáj, Medvedica, ja sa na tom vôbec netočím, ja ti predsa vulgárne nenadávam ako ty mne, veru tak. Je dobre, že si sa rozpomenul, že Patria tvoje príspevky vtedy mazala, len keby si ešte povedal prečo. Jáj :))
                Šaňo
                •  
                  04.12.2014 11:30

                  Kdy jsem Ti sportě nadával nadával? Já Tě dost bral. Pak sem si všiml, že umíš být hajzlík. Džesimu mlátíš pořád dokola, nějaké jeho nešťastné prohlášení, Buffovo při každém konfliktu připomínáš ztrátu v NWR. To musí člověka bavit. Tak sorry, že ses to nestačil zaarchivovat. Archivuj, předváděj se , dělej s každé kraviny nezapomenutelnou křivdu. Obecně s Tebou problém nemám, i s tím Havlem máš v lečems pravdu, není černá nebo bílá, ale "udavače" a "bachaře" si řeš sám. Máš prostor, regovat nebudu.
                  Velkamedvědice
                  •  
                    04.12.2014 11:45

                    Jáj, a to je dobre Medvedica, že nebudeš reagúvat, ešte by si ma zasa nadával, nadával, nadával. Keď som ja nedávno právdivo tuna popísal, tú neščasnú históriu s tým udaním, tak si napísal, že som prelhaný pankhart. Jáj, veru tak si ma menoval, Medvedica, dobre ja hovorím.
                    Šaňo
                    •  
                      04.12.2014 11:50

                      o)) A nejseš? Přesně nevím. Ale pokud jsem na nějaké Tvé konkrétní výroky reagoval textem nějaké písně, což dělám často a byl jsem smazán jen já, protestu nazáváš udavačstvím? Reagoval jsem. Nezapomeń mi to vyčíst.
                      Velkamedvědice
                      •  
                        04.12.2014 12:01

                        Ja neviem, či sa jednalo o dajaký text. Ja si len pamätám, že si za každý môj príspevok dával príspevky s odkazom na dajakého orlíka. Tieto príspevky ti Patria zmazala, ty si sa proti tomuto ohradil. Na to Patria reagúvala zdôvodnením, prečo ti tieto príspevky mažú a na to si ma ty udal, že ja podľa teba urážam bývalého prezidentka Havelka a to Patrii nevadí, veru tak to vtedy bolo.
                        Šaňo
                  •  
                    04.12.2014 11:34

                    nadával nadával? nadával nadával? -)) to stačí napsat jednou a ne čtyřikrát :-))))))
                    Jesse
                    •  
                      04.12.2014 11:42

                      Jáj, Jasejko, neopravuj Medvedicu, nemá to rád, to sú chyby z nervov, to nič, to sa o chvílu dá do poriadku.
                      Šaňo
                      •  
                        04.12.2014 11:45

                        Jasně.Ty to přece musíš vědět lépe.
                        Velkamedvědice
                        •  
                          04.12.2014 11:49

                          Jáj, ak to neni sú nervy, len dobre, lebo zlé nervy sú sviňa, veru hej.
                          Šaňo
                    • Džesie
                      04.12.2014 11:36

                      Já na ten mobil moc nevidím a brýle jsem se furt neodhodlal..o)
                      Velkamedvědice
                      • Re: Džesie
                        04.12.2014 12:07

                        Mě prý brýle sluší... tak jsem si nechal udělat troje :-))
                        Jesse
          • Re: Šaňo
            04.12.2014 10:26

            Budu si pamatovat, že si privilegovaná cikorka a nesouhlasné názory se necháš jednostranně mazat...
            Velkamedvědice
        •  
          04.12.2014 10:06

          Asi tak, celkom mi rozumíš... No, jsem přítel strategie, že když je někdo můj nepřítel a pomůže mi proti jinému nepříteli, že jeho službu neodmítnu.:-)) Chápeš? LePenka se mi může jevit z pohledu přátelství s Putinem jako nepohodlná, ovšm pokud přizpěje k rozpadu prohnilé EU, pak její pozici neodsuzuji. Argumentovat, proč je EU pro mne nepřijatelná, zde nebudu, na to nemám tolik času :-)))
          Jesse
          •  
            04.12.2014 10:43

            Už som Jasejko písal, že sa v Európe formuje osa Putinko - Ficko - Orbánko - Zemanko - Lepenko - Farádžko. EU je najlepší spojenec USA, ak sa EU rozpadne, bude v Európe veľmi zle, to je môj názor Jasejko.
            Šaňo
            • Osa
              04.12.2014 11:08

              Osa Lepenko - Farádžko by mi úplně stačila. Ostatní kokoty k nové GB/Fr koalici nepotřebujeme. A rusáky už vůbec ne. Oni by beztak časem zase odpadli... ale za tu dobu by stihli nasrat půl Evropy :-))
              Jesse
          •  
            04.12.2014 10:40

            ...taky putinovi bude na věčnosti připočtena k dobru zásluha na rozpadu nesmyslného byrokratického molochu jménem EU, .....čím dříve, tím lépe.....než evropu jako takovou zlikvidují muslimové....
            keris
            •  
              04.12.2014 11:10

              No, klany v rámci EU se rozštvou časem samy, Putin nehraje zas tak důležitou roli. Tu mu přisuzují jen jeho obdivovatelé... ti zajisté časem přijdou na to, že přátelit se s bolševikem přináší ještě větší komplikace... viz Ukrajina.
              Jesse
            •  
              04.12.2014 10:42

              .....více okamurů a podobně smýšlejících,......už žádní kocábové, stehlíkové, pravdoláskaři a multikulturalisté...
              keris
  • Jáj, idú USA s Opecom na Putinka alebo Opec s Putinkom?
    03.12.2014 16:37

    http://www.novinky.cz/ekonomika/355328-usa-se-ropne-valky-s-opec-neboji.html
    Šaňo
    •  
      03.12.2014 16:53

      Ani jedno, nebud naivni pravdu v tom clanku nehledej, USA se to dotkne minimalne, v mediich ze sebe udelaji obet, ve skutecnosti to budou dal snizovat, protoze Rusko.
      Mezernik
  • Stropnicky
    03.12.2014 15:56

    „Je to škoda v tom, že komunikace už byly vyčištěny a všichni jsme doufali, že dospějeme do toho stadia, kdy se jednotlivé muničáky budou kontrolovat a bude se okamžitě vyhodnocovat stav munice a její schopnost být odvezena,“ *** A jako na potvoru v ten moment vybuchnou dalsi sklady, aby se nemohli zkontrolovat. Na tomhle si nekdo moc chytrej a moc schopnej namastil kapsu, vsechno rozkradeny / rozprodany na prikaz kdovikoho a pekne se zametou stopy. Jojo, hosi v tom umi chodit a cesky obcan nevi, ktera bije ani nikdy vedet nebude - nechce / nepotrebuje / nemuze / nemusi.
    Mezernik
    • Re: Stropnicky
      03.12.2014 16:00

      A co je ti vlastně do toho, že ty sklady byly rozkradený? Byl to snad tvůj sklad?
      ..
      •  
        03.12.2014 16:16

        Me do skladu nic neni, ale je mi neco do bezpecnosti moji osoby. Kdyz soused zacne odpalovat nerizene munici na zahrade, taky mi do toho bude.
        Mezernik
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení