Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
TopFiveTech - Apple plánuje postavit vlastní iCar, indície se postupně skládají

TopFiveTech - Apple plánuje postavit vlastní iCar, indície se postupně skládají

20.02.2015 16:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Investoři musí zažívat déja vu, když i tento týden hlavní zpráva přichází od ikonického Applu, zdá se, že jeho produktový mix bude rozšířezen o jednu megapoložku - a to elektrický vůz. Firma zatím nic nepotvrdila, nevyvrátila, ale informace se kupí a obrázek se postupně skládá dohromady. 

  • Šušká se, že Apple (DIP) pracuje na svém vlastním voze, nebo alespoň na softwaru pro vozy CarPlay. Podle některých zdrojů, které sledují velmi, velmi bedlivě jenom Apple se společnost snaží získat odborníky z automobilového průmyslu. Není zatím jisté jestli se snaží Apple pouze vylepšit svůj software CarPlay pro automobily, představený již před nějakou dobou, nebo se skutečně snaží postavit svoje vlastní auto. Poslední informace uvádí, že Apple se zajímá o technologii plně automatizovaných vozů bez řidiče, design a stavbu vozů a elektrické bateriové články. To je dle mého soudu příliš široké spektrum oblastí na to, aby se jednalo pouze o vylepšování soudobé technologie CarPlay. Podle lidí obeznámených s celou věcí je Apple brutálně agresivní v oblasti tvorby nového “dream týmu”, který by měl doručit výsledek, auto chce-li, nejpozději v roce 2020. Ovšem ne za cenu horšího výsledku, pak by vedení společnosti bez potíží celou věc odsunulo na později. V posledních hodinách se objevila zpráva, že jedna z technologických firem dokonce Apple bude žalovat za vábení svých zaměstnanců.
  • Youtube bude prodávat hudbu. V podstatě se jen čekalo, kdy Google (DIP) tuhle informaci oznámí. Byla to volně ložená příležitost, která změní celý byznys kolem prodeje hudby. Podle všech informací se očekává start během několika měsíců a obchodní model bude nastaven na bázi měsíčního předplatného začínajícího na 7,99 USD, za které uživatel dostane odstranění reklamy, sledování videí offline, poslouchání hudby i když ostatní aplikace pracují, playlisty a další služby. Služba se bude jmenovat Google Music Key. Beta verze je již v testování na základě pozvánky pro uživatele (typický způsob spouštění služeb Google). YouTube portál zaznamená více jak miliardu návštěvníků měsíčně, takže to docela jednoduše může překreslit mapu trhu s online hudbou. Youtube příští týden také uvede další službu Youtube Kids, která poběží na telefonech a tabletech a bude se zaměřovat na obsah pro děti. Aplikace bude s velkými tlačítky a minimem scrollování kvůli jednoduchosti a snadné ovladatelnosti.
  • Výsledky SolarCity investory nepotěšily. Ztráta byla větší než očekávaná a akcie tak odepsaly ve včerejším obchodování 8 %. Ani instalovaný výkon investory nepotěšil, když nedosáhl ani odhadu samotné společnosti. Zato tržby vystoupaly o 51 % yoy na 49 mil. USD. Pozitivem zůstává pokles nákladů, závazek získat do roku 2018 na 1 mil. zákazníků a zaměření se na rezidenční klientelu, která si oblíbila program MyPower, který jim pomáhá s financováním instalace solárních panelů.
  • Lenovo po silné kritice přestane defaultně instalovat program do svých produktů, který podle IT komunity je velkým bezpečnostním ohrožením. Program zvaný Superfish byl předinstalováván na počítače Lenovo. Uživatelé začali hlásit první problémy už v červnu minulého roku, ale společnost dala až na americkou výzkumně bezpečností společnost Errata Security, která dokázala, že aplikace přes nezašifrované spojení dláždí cestu hackerům jak pro získání dat, tak pro zprostředkování útoku hackera na jiný cíl.
  • Samsung koupí mobilní peněženku LoopPay, jde o snahu podílet se na trhu mobilních rychlých plateb do kterého vehementně vstoupil velký rival Samsungu Apple se svým Apple Pay. LoopPay dokáže transformovat běžné konvenční čtecí zařízení na karty na bezkontaktní bezpečný terminál pro bezdotykové placení bez dodatečných nákladů pro obchodníka. Apple Pay využívá technologii NFC a ta v terminálech není tak rozšířená, kdežto 90 % současných terminálů může využívat systém LoopPay. Takže bude zajímavé sledovat, která technologie si vybojuje místo na výsluní. Úspěch Apple Pay zatím ukazuje ochotu obchodníků se přizpůsobit a investovat do NFC. Detaily obchodu nebyly zatím zveřejněny.

 

Jednou větou:

  • Netflix v Asii bude čelit tvrdé konkurenci joint venture společnosti telekomunikačního společnosti a několika poskytovatelů obsahu. Vstup na asijský trh se s každým měsícem ztěžuje.
  • Amazon uzavřel partnerství s třemi univerzitami a vstupuje do světa prodeje učebnic na univerzitách po vzoru Barnes & Noble, který je v tomto segmentu úspěšný.
  • Tchajvanský výrobce iPadů Mini neobdržel objednávku na nové verze populárních tabletů, spekuluje se tak, jestli Apple neukončí tuto produktovou řadu.
  • Garmin, výrobce primárně navigačních zařízení, ohlásil svoje kvartální výsledky lehce za očekáváním, akcie oslabila kvůli slabé guidance pro další období navzdory růstu dividendy a buyback programu.
  • Apple vyhrál patentový spor o zařízení připevněné na hlavu uživatele, které bude bezdrátově poskytovat 3D rozšířenou realitu. Je hodně podobné Google Glass, jejichž vývoj nepokračuje.
  • Akcie GoPro oslabují, končí lock-up období po IPO a investoři jsou nejistí pozicí jedničky GoPro. Každý s větším balíkem peněz může GoPro sestřelit z trůnu.
  • Pinterest v dalším kole financování míří k získání 500 mil. USD a hodnotě 11 mld. USD, odhadovaná hodnota odráží potenciál pro marketingový obchodní model prodeje reklamy, který služba Pinterest spustila v lednu.
  • Blackberry Passport a Classic budou dostupné ke koupi od 20. února v síti obchodů AT&T.
  • Facebook se zase snaží zlomit kralování Craigslistu, přidá do skupin funkcionalitu na vytváření zboží na prodej s lokací a dalšími údaji. Pozice Craigslistu se zatím zdá být pořád neochvějná.
  • Ruský antimonopolní úřad začal vyšetřovat Google na podnět Yandexu, největšího ruského vyhledávače, kvůli příliš velké dominanci Androidu na ruském trhu.
  • Microsoft se připojil k NSTDA (národní agentura pro vědu a vývoj technologií), aby otevřel inovativní centru pro technologické firmy a startupy. Windows 10 pravděpodobně budou podporovat funkci čtení otisků prstů obdobně jako Lenovo nebo Apple, odpadnou tak věčné problémy se zapomenutými hesly apod.

Zdroj: Bloomberg, Reuters,Yahoo Finance


Čtěte více:

Co nás čeká v příštím týdnu? - kalendář očekávaných událostí
20.02.2015 14:30
V rámci zpravodajského servisu přinášíme uživatelům www.patria.cz pra...
Hermes: Rusku chybí to, co mají USA i Čína
20.02.2015 15:00
Když se Vladimír Putin dostal v roce 2012 zpět k moci, měl kolem sebe ...
John Deere v 1Q15 očekávání překonal, titul však sráží negativní výhled
20.02.2015 14:03
Americký výrobce zemědělské techniky John Deere dnes před otevřením tr...

Váš názor
  • iCar nikdy nebude
    20.02.2015 16:38

    Že bude Apple vyrábět auta je pouhá fáma. To by byli úplní blázni. Auto trh je už takhle přeplněný, výnosy jsou okolo 7% versus 41% pro Apple. Navíc vývoj trvá dlouhé roky a stojí ziliardy. Apple pouze chystá komunikační systém pro auta.
    Dan
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data