Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruský medvěd začíná hladovět, obavy o vleklé ekonomické problémy Ruska sílí

Ruský medvěd začíná hladovět, obavy o vleklé ekonomické problémy Ruska sílí

05.03.2015 10:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Židle, stoly, designové lustry a obrovská růžová lampa ve tvaru hlavy medvěda - to vše bylo součástí luxusních moskevských restaurací The Red Fox a Lazy Hound, které jako mnoho dalších ve městě musely v únoru ukončit svou činnost. A nyní je potřeba to všechno prodat. A překvapivě se dostavilo mnoho Moskvanů, kteří hledají výhodné levné nabídky, píše agentura AP.

Garážový prodej byl dlouhou dobu v Rusku raritou. Deset let silného ekonomického růstu udělalo z Rusů jedny z největších gurmánů a kupců luxusního zboží na světě. Nyní se však znovu vrací na scénu skromnost a začínají se šířit obavy, že těžké časy hned tak neodejdou, protože konec západních sankcí je v nedohlednu a k tomu se přidává bolestivý pokles příjmů z prodeje ropy. Ceny v obchodech prudce rostou a růst by si měly udržet i v dalších měsících. Firmy zase plánují propouštění, aby se lépe vyrovnaly s očekávanými hubenými časy.

Anna Seržantovová a její manžel Sergej, kteří dorazili na výprodej nábytku z restaurací, nikdy předtím použitý nábytek nekupovali. Když však na podzim dokončili renovaci svého bytu, hodnota rublu prudce klesla natolik, že si mohli koupit zhruba polovinu toho, co původně chtěli. Jedinou dostupnou možností byly obchody IKEA, i ty však kvůli devalvaci rublu v prosinci zvýšily ceny.

Seržantovovi našli garážový prodej prostřednictvím internetových stránek, které poskytují zájemcům o levné nákupy informace o zavíraných restauracích. "Stále ještě musíme koupit naši ložnici. Ale bohužel, nemyslím si, že ji najdeme, pokud se nezačnou zavírat také hotely," dodává Anna.

Kritička restaurací Olga Ovčarovová je spoluzakladatelkou internetových stránek garážového prodeje. Podle ní je nyní mnohem více firem, než v minulosti, které zavírají a rozprodávají své zboží. "Mzdy lidí klesají, zatímco vše kolem zdražuje," uvádí.

Prezident ruské federace restaurací a hoteliérů Igor Bucharov řekl AP, že očekává, že letos zavře v Moskvě zhruba 20 procenta restaurací kvůli slabé poptávce a rostoucím cenám. Podle společnosti 2GIS, která na internetu zveřejňuje seznamy restaurací, zažila Moskva v období listopad až leden poprvé za dva roky čistý pokles počtu restauračních zařízení. Celkem jich zavřelo 46.

Restaurace byly první na řadě a nejvíce postižené. Kolaps rublu a oslabení poptávky se však šíří i do dalších sektorů hospodářství, jako jsou prodejci oděvů a dokonce i zpracovatelský sektor.

Nevládní organizace zastupující zájmy malých firem OPORA odhaduje, že až 30 procent zpracovatelských firem plánuje propouštění, aby získaly peníze, když se jim zastavil příliv peněz z úvěrů. Poskytování úvěrů se stalo velmi vzácné, protože finanční systém zamrzl.

Prodejci módního zboží se pak musí vyrovnávat i s dalšími problémy. Kromě poklesu výdajů spotřebitelů je to i skutečnost, že musejí nakupovat značkové kolekce v eurech nebo dolarech, jejich kurz se však za poslední měsíce zdvojnásobil.

Ke zmírnění krize se snaží přispět i ruské úřady. Vláda slíbila poskytnout 2,3 biliony rublů (880 miliard Kč), avšak nejméně polovinu utratí na podporu bank. Centrální banka si pak musí vybrat mezi podporou rublu a ekonomiky. Vyšší úrokové sazby mohou podpořit měnu, ale poškodí ekonomiku, protože zdraží úvěry. Centrální banka se nyní podrobuje tlaku vlády a podnikatelů, aby snížila základní úrok, který v prosinci prudce zvýšila na 17 procent. Nedávno ho proto snížila na 15 procent, a naznačila tak, že přijímá pokles rublu.

Obchodníci se zatím snaží držet náklady dole a neodehnat zákazníky příliš rychle. Mnoho z nich však přiznává, že další růst cen je nevyhnutelný.

Spoluzakladatel digitálního mediálního holdingu Look At Media Alexej Amjotov odhaduje, že Rusové začnou opravdu cítit dopad inflace letos v létě. Jeho firma, která generuje většinu svých příjmů z internetové reklamy, zatím neviděla hromadný odchod zákazníků, mnoho inzerentů však již odmítá dlouhodobé závazky nebo investice do celoročních kampaní. "Je to jako ve filmech, kdy je hrdina zraněn, ale ještě to nepochopil a pořád běží," uvádí Amjotov. "Každý se prostě bojí podívat dolů, aby viděl, jak velká ta díra je."

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Ve jménu Miltona Friedmana
04.03.2015 17:10
Minulý týden jsem se zde rozepisoval o tom, že „v Evropě je to nyní je...
Komentář analytika k výsledkům Fortuny - slabý výhled pro EBITDA, firma výrazně sníží dividendu
05.03.2015 8:55
Fortuna dnes před trhem zveřejnila své výsledky za loňský rok. Čistý z...
Technická analýza - Eurodolar je nejníže od září 2003, cestu směrem dolů má však stále otevřenou
05.03.2015 9:02
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje hluboko pod hladinou denního pivo...

Váš názor
  • pro cetv with love from Russia
    11.03.2015 17:45

    "...Rusko zákaz dovozu potravin zavedlo loni v srpnu v reakci na sankce, které USA a EU na Moskvu uvalily kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. Embargo se vztahuje na dovoz masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. V zemi kvůli němu prudce narostly ceny některých potravin, především zeleniny. někde až pětinásobě. ..."
    ...
  • Rusové jako národ vždycky třeli bídu s nouzí.
    08.03.2015 1:13

    Finančně i s inetektuálně byli Rusáci vždycky podprůměrný a všechno doháněli násilím a silou. Jejich heslo nás mnogo mají vypálený do mozku a tím se taky řídí. Bez ohledu na to co si o nich myslí nebo dělá zbytek světa. Každý kdo viděl ty zbídačené ruské vojaky s pytli na zádech místo plné polní nebo později v 68. jejich chování a okecávání jejich přítomnosti u nás(prej nás přijeli ochránit od zlých Američanů), který ale nebyli nikde vidět a pak pro jistotu zůstali, kdyby se ti Amíci přece jen objevili. Vždycky lhali a stale lžou a oblbují jen aby dosáhli svého. Tomu se dá rozumět. Zloděj a lhář si vymyslí cokoliv aby ospravidlnil svoje lži a zlodějny, ale kolik se najde u nás blbců co jim to věří a dokonce jim fandí je pro normálního Čecha napochopitelné.
    ...
    • Re: Rusové jako národ vždycky třeli bídu s nouzí.
      08.03.2015 9:49

      takze se v tom vidis ty zbabela komunisticka hnido
      velkaamdvedice
      • ááááá náš putinův zemanoid se ozval
        08.03.2015 10:31

        Pravda tě hezky nasere co ? Taky jsi byl na hradě podpořit Zemáka - kolik vám platí na hodinu ? Je s tebou ale sranda. Každý cirkus potřebuje svýho klauna. Díky za ostarávání zdejší zábavy.
        ...
  • putin je chujlo a agresor
    06.03.2015 21:52

    SLÁVA UKRAJINĚ, UKRAJINA ZVÍTĚZÍ NA RUSKÝM KSINDLEM. RUSKÝ OKUPANT UŽ MOC KRÁT DOSTAL NA BUDKU. V VE FINSKU V AFGANISTANU VE VALCE Z JAPONSKEM V ROCE 1905 V PRVNÍ ČEČENSKÝ VALCE RUSKÝ OKUPANTY DOSTAL NA PÍČU. RUSKÝ PRASE DOSTANE NA PÍČU AJ NA UKRAJINĚ. SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM.
    bandera
  • putin je chujlo a agresor
    06.03.2015 21:46

    SLÁVA UKRAJINĚ...SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  • Rusko vypadá víc a víc jak Titanik
    06.03.2015 10:51

    Pomalu se potápí se ale na palubě pořád hraje muzika a všichni se tváří statečně a dělaj jako by všechno bylo v cajku a nic se nedělo. No a dopad bude stejnej.
    Záhorský
    • Re: Rusko vypadá víc a víc jak Titanik
      06.03.2015 11:01

      Me to spis pripomina ten starej ceskej film Hori ma panenko. Vsichni kradou, jsou netecny a raduji se z nestesti jinych. Proto jezdi Rusove radi na dovolenou k nam - stejna mentalita a problemy.
      Serjožka
  • Rusko je velká benzinka co si hraje na stát
    06.03.2015 8:26

    A nejhezčí na tom je jak se někde objeví článek, který jen informuje jak se věci mají a hned se všichni rudokopytníci staví do fronty a můžou se přetrhnout aby vysvětlovali, stejně jako pasáček hradního pána, jak to vidí oni a jak je vlastně černá barva bílá a všichni ostatní to vidí špatně protože se neumějí správě dívat. Nejhorší je když si nalhávají lidí sami sobě. Kdy už konečně otevřou oči aby viděli, že ty věčné časy už skončily a jejich idol Putitler se svojí sbornou ožralů může jen dělat bu bu bu a blafovat okupováním tak akorát nějaké bezvýznamné Ukrajiny. Na nic většího nemá a netroufne si, protože ví jak by dostal po tlamě, kdyby si něco začal. Při jeho nature a kdyby na to měl tak si něco začal už dávno. Ten má tak akorát na tu Ukrajinu, protože dobře ví že ta se nemůže bránit. Na takové dělá ramena a pouští hrůzu.
    Sekera
    • Re: Rusko je velká benzinka co si hraje na stát
      06.03.2015 10:39

      rudokopytnik to je co? treba vinetu?
      velkaamdvedice
      • chceš vidět rudokopytníka
        06.03.2015 10:43

        tak se podívej do zrcadla.
        ...
        • Re: chceš vidět rudokopytníka
          06.03.2015 10:45

          no ja nevypadam jak apac
          velkaamdvedice
          • rudokopytnik......
            06.03.2015 11:08

            No když se ti musí všechno podávat polopaticky tak to nemá s apači nic společnýho - je to rudej vůl. Tomu rozumíš ?
            ...
            • Re: rudokopytnik......
              06.03.2015 11:10

              jj takze jsi rudy vul to mi staci
              velkaamdvedice
  • putin je chujlo a agresor
    05.03.2015 20:52

    SLÁVA UKRAJINĚ...SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  • prej ruský medvěd:-))
    05.03.2015 18:01

    pchéééééé, spíš vypelichaný plyšák:-))) Americký grizzli si s takovým vypelichaným a vyzáblým smraďochem vytře v předsíni podlahu :-))) A to jsem ještě nevzal na pomoc místní Velkoumedvědici :-)))
    Jesse
    • Re: prej ruský medvěd:-))
      06.03.2015 12:13

      ...medvěd je holt medvěd, ale taky tam žije ussurijský tygr, ten když je hodně vyhladovělý dokáže zabít i medvěda....
      keris
      • A Putitler zase zabijí tygry
        06.03.2015 22:47

        Takže je nejvejš a na něj nemá už nikdo. Alespon' si to myslí on sám a má spoustu fotek aby to všem dokazoval.
        Slídil
  •  
    05.03.2015 13:16

    ako hladuje keď nikde si nechce ZDôRAZŇUJEM NECHCE požičiavať a tak to koná už PäŤ ROKOV. Vydržal by americký rozpočet bez vydavania dlhopisov aspoň rok ? Ako môže hladovať keď maďarom postavy atomku za ruske ruble . Ešte jeden pohľad, europa keď dopackala južný prúd zo svojej nafukanosti mala by si pohnuť zo stavbou plynovodu do turecka . Turecko žiadať o pripojenie je to Turecko ktore niekoľko rokov naťahovala o vstupe do europskej únie .
    TONO
    • nechce požičiavat ? to myslíš vážně ?
      06.03.2015 10:23

      čet' jsi vůbec ten článek, nebo tady jen plácáš jako obvykle nesmysly co se ti líhnou pod beranicí. Oni by si rádi požičiovali jenže jim nikdo požičiovat nechce. Požičioval bys ty cigošovi na hrací automat ? Jen blbeček jako ty nevidí že jsou nadně a melou z posledního. Ted' ještě navíc vedou válku, která je přivede zase tam kde byli před tím než začali vystrkovat růžky. A ty těmi svými kecy na tom nic nezměníš kdyby ses stavěl na hlavu a jen tady ze sebe děláš blba těma svýma výmyslý. To ti za to někdo platí nebo jsi opravdu tak omezenej. Bež si na svojí slovenskou kecárnu a nám dej pokoj. Nikdo tady o ty tvoje kecy nestojí. Bež si zajánošíkovat nadovolenou a pomoc žoldákům na Ukrajinu. Takový tam potřebujou.
      Sekera
    •  
      05.03.2015 16:53

      Rusko není žádný stát blahobytu (a ani nikdy nebylo). Produkt Ruska je na úrovni Itálie, to hovoří za vše. Vydávání dluhopisů není ukazatel stavu ekonomiky a normální ekonomika vyspělého státu nemá sazbu centrální banky 15%. Tak se uklidni.
      sgt.Mike
      •  
        05.03.2015 16:57

        ty jsi taky produkt
        velkaamdvedice
        •  
          05.03.2015 16:59

          Rozhodně hodnotnější než tvůj "argument" :-)
          sgt.Mike
          •  
            05.03.2015 17:31

            viskolik stoji treba v rusku 1kg pomerancu? vis kolik bere delnik ve stavebnictvi? tak napis at se muzeme bavit dal
            velkaamdvedice
            •  
              05.03.2015 18:04

              A víš ty trdélko, kolik vypěstují pomerančů na hlavu?:-)))) Nauč se počítat brambory do desíti. Ty se ještě nenaučili ani pěstovat. Všechno žrádlo musí dovážet, páč regionální produkt venkova stačí uživit pouze a zase jen ten venkov.
              Jesse
              •  
                05.03.2015 18:10

                ja ti rozumim ,ze te rus mucil,ale asi sis to zaslouzil....1 kg pomerancu stoji 20rublu a to je 8 kc a octavia 1,4tsi ambition 400 000kc a prej se maji spatne ,blboooost
                velkaamdvedice
                •  
                  05.03.2015 18:11

                  a jeste jsem zapomnel ze delnik ve stavebnictvi ma kolem 19 000kc to na ostravsku muzou zavidet rusum
                  velkaamdvedice
                  • bolševik Cetv
                    05.03.2015 18:41

                    Tak se tam odstěhuj ty bolševickej primitive. Kdo má ty tvý rudý kecy pořád číst demente.
                    VM
                    • Re: bolševik .
                      05.03.2015 18:44

                      ty kryploide sam jsi bolsevik a jeste multinick a nikdo te nenuti cist,ale chapu ze jsi zaostaly a potrebujes se necemu priucit ,tak se uc
                      velkaamdvedice
                      • bolševik Cetv
                        05.03.2015 19:02

                        Jak nenutí soudruhu. Agituješ od rána do večera bolševická děvko. Posllední hovado z Stb.
                        VM
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m