Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ve jménu Miltona Friedmana

Ve jménu Miltona Friedmana

04.03.2015 17:10

Minulý týden jsem se zde rozepisoval o tom, že „v Evropě je to nyní jen o penězích“. Inflace i deflace, potažmo růst nominálního produktu jsou totiž dány „jen“ tím, kolik je v ekonomice peněz a jak rychle se tyto peníze otáčí (kauzalita je ale obousměrná). Poslední data každopádně skutečně potvrzují, že v eurozóně je v této oblasti namístě optimismus. Jak je patrné z následujícího grafu, agregáty zvyšují tempo růstu, které se tak dál zvedá ze dna dosaženého cca v polovině minulého roku. Toto tempo růstu se nyní pohybuje kolem maxim roku 2013, po nichž ale přišel opětovný útlum. Doufejme, že nyní tomu tak nebude. I toto naše doufání by mělo mít reálný základ pramenící hlavně z toho, že ECB se snaží plně změnit svou strategii:

streda

Netradiční monetární politika a zejména kvantitativní uvolňování bývá často prezentováno jako nezodpovědné kroky ekonomických nedouků, nezodpovědných nevzdělanců a státních aparátčíků, které nutně povedou k vysoké inflaci. Jak zde někdy tvrdím, jde o hodně extrémistický pohled. Je založen na selektivním pohledu do historie i teorie. A nese sebou i některé tragikomické jevy. Na jeden z nich bych dnes i v souvislosti se změnou strategie ECB a vývojem v útlumy postižené eurozóně rád poukázal.

Jako myšlenkový protipól oné skupiny zatracenců prosazujících „nezodpovědnou“ monetární politiku si můžeme lehce představit Miltona Friedmana – muže hájícího svobodu, volné trhy a neúnavně bojujícího proti státnímu aktivismu ve všech možných a občas i nemožných oblastech. A jeho jméno je tak skutečně používáno. Problém je pouze v tom, že pan Friedman byl zastáncem svobody a také velkým zastáncem kvantitativního uvolňování a jednoznačně ho doručoval třeba japonské centrální bance v době, kdy si seděla na rukou (mimo jiné viz třeba: „Milton Friedman Supports Ben Bernanke on Quantitative Easing“).

K nesmyslné myšlenkové zkratce „Friedman = opozice proti QE“ došlo možná tak, že tento ekonom byl známým kritikem politiky, která pravděpodobně přispěla k vysoké inflaci sedmdesátých let. Ekonom Noah Smith v této souvislosti dává k dobrému jeden příběh. V roce 2013 jel na nějakou konferenci a taxikář mu začal vyprávět o tom, jak šílená je současná monetární politika a že je třeba vrátit se k tomu, co prosazoval Milton Friedman, včetně zlatého standardu. Když mu pan Smith sdělil, že Friedman byl v podstatě ten, kdo kvantitativní uvolňování navrhl a že Velké depresi se podle něho šlo vyhnout použitím QE, taxikář prostě odmítl mu uvěřit. Dodal bych, že taxikáři jsou evidentně dobrým indikátorem bublin na akciovém trhu a také pochybných strategií.

Pokud by se čtenář domníval, že jména nejznámějšího monetaristy už bylo zneužito dost, mýlil by se. Je totiž poměrně jednoduché si všimnout, že argumenty proti QE a pod. nejsou ve skutečnosti monetaristické (naopak), ale nesou se silně v duchu rakouské školy. Jinak řečeno, nesou se v duchu „vše je třeba nechat vyhnít“. Výše uvedené je tak završeno tím, že při ohánění se Friedmanem je mu implicitně podsouváno členství ve škole, se kterou si moc nerozuměl. Na Hoover Institution býval jeho rozhovor z roku 1998 (nyní už je z nějakého důvodu nedostupný). V něm mimo jiné z ekonomových úst zaznělo:

„Domnívám se, že rakouská teorie ekonomického cyklu světu dost uškodila. Pokud se podíváme na třicátá léta, která jsou hodně dobrým příkladem, zástupci rakouské školy seděli v Londýně, byl to Hayek a Lionel Robbins. A tvrdili, že prostě musíme nechat všechno zkolabovat. Musíme vše nechat, aby se to dalo samo do pořádku, my sami s tím nemůžeme nic dělat, protože bychom vše jen zhoršili. Rothbard tvrdil, že bylo velkou chybou, že jsme nenechali zkolabovat celý bankovní systém. Podle mne tím, že podporovali tento pasivní přístup, napáchali v USA a Británii škody“. Spojování Friedmana s rakouskými recepty na ekonomické problémy, zlatými standardy, utaženou monetární politikou v pasti likvidity a ekonomického útlumu a podobnými návrhy je tedy asi tak podobné, jako kdybychom se jím oháněli při prosazování marxismu leninismu.


Čtěte více:

Henkel v 2014: výsledky smíšené; negativní dopad konfliktu na Ukrajině
04.03.2015 10:44
Tržby společnosti dosáhly v roce 2014 hodnoty 16,42 mld. EUR (+3 % yo...
Začátek roku je pro evropské maloobchodníky ve znamení růstu
04.03.2015 11:09
Maloobchodní tržby v eurozóně v lednu příjemně překvapily, když vzrost...
Mám zítra ještě chodit šéfe? – RBS propustí 14 000 zaměstnanců
04.03.2015 13:55
Royal Bank of Scotland osekává stav svých zaměstnanců v divizi investi...

Váš názor
  • Co jsou tohle za cinty.
    05.03.2015 11:01

    Současný systém je v agónii od přelomu tisíciletí. Toto prodlužování je pouze logické hledání samotné meze. Podobných odborníků je v republice většina a vůbec jim nevadí, že jejich "analýzy" dávají čím dále menší systém (vytvoří novou). Já tady nejsem od toho někoho poučovat a vysvětlovat jejich nechápání toho, proč něco je a není a kdy se co objeví. Nemusím se naštěstí živit psaním fantaskních článků nebo provádět nekonečné souboje na chatech. Panu pisateli bych doporučil si koupit krýgl a několikrát s ním bouchnout do hlavy, třeba se mu rozsvítí a ještě v nastávající krizi spasí alespoň svoje konto..
    Pibik
  • Kurz měny
    05.03.2015 10:37

    TO :Kalka Ano, s kurzem měny máte pravdu. Nyní se naši politici bijí do prsou, že nám loni - "V korunovém vyjádření" stoupl HDP o 2 %. To je sice hezké ,ale mezinárodní srovnávací tabulky o velikosti HDP se vedou v Dolarech nikoli v Korunách. Naše Kč se za poslední rok propadla proti Dolaru o 25 % !!! = z 19,80 Kč na dnešních 24,80 Kč = o 5 Korun ! Co to znamená?? Roku 2008 ,když byl v létě 1 USD za 15 Kč jsme měli HDP - 235 miliard dolarů, nyní máme asi 180 miliard Dolarů. V mezinárodním srovnání se tedy během 6 let 2008-14 náš HDP snížil o 55 miliard Dolarů = asi čtvrtinu ! Ve světových tabulkách velikosti ekonomik tak padáme stále hlouběji a hlouběji. A to je to podstatné.
    xiluodu
    • Re: Kurz měny
      05.03.2015 12:16

      Tak my jsme exportní země a potřebujeme konkurenceschopnost. Devalvaci měny považuji za přecijen sociálnější než propouštění či snižování mezd napřímo. A lidé utrácí většinou v korunách. A ceny se přizpůsobují poptávce.
      Vasek218
      •  
        05.03.2015 12:17

        Navíc pokud někdo má zainvestováno do zahraničních akcií (například USA), tak vydělává i na kurzovém pohybu. Ale pokud člověk netočí miliony, ale dělá obchody třeba jen za desetitisíce, tak mu asi nezbývá nic jiného než nějaký podílový fond (a tam bývají mastné poplatky). A tady je zase poplatek za každý obchod v NewYorku minimálně 14,90 USD, a to už dost sráží výnos, navíc těžko drobný investor postaví dostatečně diverzifikované portfolio. A na české burze, kde je to z hlediska poplatků únosné, jsou zase jen maximálně 2-3 tituly, do kterých by se dalo investovat dlouhodobě. A to se ještě objevují takové speciality jako NWR či O2 (kterým jsem se naštěstí vyhnul), kde to tunelují majitelé.
        Vasek218
  • TRH
    05.03.2015 10:26

    TO :kadanfm Máte pravdu, manželka pracuje v bance. Mají obří úložky peněz, které je ovšem skoro nemožné dostat do realekonomiky prostřednictvím úvěrů firmám- tedy kvalitním firmám. Vše je dnes podivné. Lidé mají na účtech na svých penězích v bankách většinou úrok od 0,01 % do 0,1 %, tedy pokud tam stále nepřidávají , tak jim tam peníze díky bankovním poplatkům jenom ubývají. Po pár letech tak máte na svém účtě NULU. Z mnoha důvodů jsem velký pesimista do budoucna. Uvedu jenom jeden. Ekonomika/HDP/ západních zemí je založena na růstu nákupů lidí v obchodech -to tvoří až 75 % podílu na růstu HDP. Jaká je ale naše budoucnost ? Dětí se rodí málo a přibývá a bude přibývat penzistů. Dnes je průměrná čistá mzda kolem 21 000 Kč a důchod asi 11 000 Kč, tedy poloviční. Stále více lidí v naší populaci bude tedy v obchodech utrácet těch 11 000 místo 21 000 Kč měsíčně. Leda by si všichni naspořili na důchod tolik, aby jim do smrti neklesla životní úroveň oproti časům, kdy chodili do práce. To ale nepovažuji za možné. Pokud lidé půjdou do penze v 65 a dožijí se 80 , tak je to 15 let = 180 měsíců v penzi. Rozdíl mezi platem a penzí je 10 000 Kč /21 000 - 11 000 = 10 000 Kč/. Průměrný penzista by tedy v ČR musel jít do penze s úsporou asi 1 800 000 Kč, dva manželé pak s 3 600 000 Kč. A tyto úspory by pak museli rozfofrovat tempem 21 000 Kč měsíčně do své smrti v obchodech. Kolem sebe mám spousty důchodců, čest výjimkám, ale většina z nich jezdí jen na laciné dovolené nebo žádné, nakupují jen na slevách, nosí starší obnošené šaty, .. nadávají na to, jak jsou drahé léky. Rozhodně nevypadají na to, že by utráceli jako manželé dohromady 42 000 Kč měsíčně. A populace těchto lidí stále jen poroste.
    xiluodu
  • Inflace a QE
    05.03.2015 8:08

    TO : Josef Máte pravdu. Inflace bude, až budou mít spotřebitelé dost peněz na útraty. Pracuji v maloobchodě, 5 let se u nás nezvedly mzdy. O Tescu se hovoří, že u nás zavře, Spar už zavřel ,nyní se jedná o prodeji Baumaxu,...atd. atd. To nevypadá, že by bylo mezi lidmi hodně peněz tvořících infalci. Situace finančního sektoru na světě je velmi zvláští, to tu v historii lidstva zatím nikdo neviděl ! V USA má FED úroky na NULE už od 16.12.2008 = už skoro 7 let. Další a další země své úroky snižují, nyní Polsko o půl procenta. Neuvěřitelné jsou také záporné úroky v řadě zemí /Švýcarsko/ = když si u někoho uložím peníze, tak mu ještě platím navíc. Za dveřmi je cítit smrad něčeho velkého, opravdu velkého. To , s čím zatím nikdo nemá zkušenost. Trh už neexistuje, jak by bylo možné, aby švýcarská centrálbanka dokázala během 15 minut zvednout hodnotu Franku o 39 % ???? A Japonci snížit za 2 roky hodnotu Jenu ze 76 na 120 za Dolar ? = o 70 % !!?? To už není TRH, tedy byl zničen centrálbankami a politiky. Doporučuji za těchto okolností přesunout část aktiv z papírových peněz do zlata - centrálbanky loni koupili 470 tun. Že by něco tušily ?
    xiluodu
    • Re: Inflace a QE
      05.03.2015 9:39

      Konkrétně v ČR je statisticky nadbytek prodejních ploch i ve srovnání se západními zeměmi a stále se staví a staví. A odchod řetězce neznamená zmenšení prodejní sítě, protože tato je odkoupena konkurencí. Přesycenost je veliká. Reál ekonomika stagnuje, protože lidé i státy se nasytili dluhy a nyní je umořují resp. snaží se zkrotit, tedy poptávka nechce růst. Otázkou také zůstává využívání peněz skrze dotace, které vedou k nárůstu neefektivní byrokracie a jisté strnulosti. Finanční sektor zvětšil svůj podíl na ekonomice a společně s dobrými podmínkami (QE, nízké sazby) má jako celek obrovský přebytek likvidity, o kterou není zájem v reál ekonomice - nepřenáší se do ní.
      kadanfm
  •  
    04.03.2015 21:17

    Naprostý souhlas!!! Jen hlupáci držící se rakouské školy (aniž by si to uvědomovali) byli v letech 2009 - 2011 za utáhnutí vládních výdaju a jiných mandatorních a fakultativních finančních operací. Kdyby neměl Bernanki koule, tak jsme byli dneš všichni i s našimi investicemi úplně, ale úplne v zadní části těla. Vždy jsem na mých přednáškách říkal, že nemužeme šetřit, ale stát musí dělat další a další výdaje, jinak to zabijeme!!! Velmi těžko se mi toto prosazovalo a zvlášť v České republice (na Slovensku to bylo jednodušší). Jak napsal svého času noisitel Nobelovi ceny Paul Krugman - parafrázuji "nový, inovativní přístup Centrálních bank muže zpusobit, že rust bude dlouhodobý a kontinuální i více než deset let..." Každý probém začíná u komerčních bank! Když má banka problémy, má problémy celá ekonomika! Dejte bance dostatek peněz a problémy nebudou - aspoň zatím. Co potom přijít muže, je jako hádat jak vypadá nekonečno...
    Skalar
    • Proti vyšším výdajům
      04.03.2015 22:21

      v krizi bych nic neměl, kdyby na ně bylo našetřeno v dobách růstu. To se nedělo. Předkrizový růst byl z nemalé části hnán zadlužováním na úkor produktivity. Lidé se nasytili hypotékami, dluhy narazily na strop a nyní přišla doba jejich pomalého umořování. Podobně vlády, ty ale většinu prožraly. Půjčka nebo odkup aktiv v rámci QE není řešení - v budoucnu to bude jen další brzda. Dlouhodobě může ekonomika růst jedině růstem produktivity.
      kadanfm
      • Re: Proti vyšším výdajům
        04.03.2015 22:26

        Dodám, že peníze samy o sobě nemají hodnotu. Jsou pouze měřítkem hodnot. Nalévání peněz a zvýšení inflace dělá radost dlužníkům, ale znehodnocuje pohledávky věřitelům. Problém se tak přelije od jedné skupiny k druhé a nic se nevyřeší. Pouze se zvýší cenová hladina, produktivita zůstane stejná.
        kadanfm
        •  
          04.03.2015 23:57

          To, co píšete zní velmi logicky. Ale jak je tedy možné, že v Japonsko, které začalo jako první s tím uvolňováním, nedošlo k vysoké inflaci? A prý nedošlo ani k zásadnímu oslabení jenu, tedy ani k vnější inflaci. Jak je možné, že v USA nezápasí s vysokou inflací a mají problém splnit inflační cíl 2%? Někdy v roce 2010 mi jeden zastánce rakouské školy říkal, že v USA bude inflace nejméně 30%. Já mu argumentoval keynesiánsky větším využitím zdrojů (že ekonomika je pod potenciálem) a tak vysokou inflaci jsem nečekal. Ale nečekal jsem ani dnešní stav, kdy vyspělé ekonomiky zápasí s deflací. Jak je to teda možné? Sám nevím.
          Vasek218
          •  
            05.03.2015 1:02

            Detaily japonského nalévání peněz neznám, budu se muset doučit. Ale o tom v USA a obdobě v EU vím jedno určitě - QE není rozdávání peněz, jak je nám často mylně prezentováno, ale je to odkup aktiv držených komerčními bankami bankou centrální. Primárně tedy dochází ke kvalitativní změně bilance bank. Sekundárně dochází i ke kvantitativní změně - banky jsou ochotny poptávat více státních dluhopisů (proto mají tak nízké úroky i přes vysoké zadlužení), kupují akcie (proto indexy pořád rostou), ale proti tomu stojí zadluženost domácností, které umořují dluhy nebo snaha vlád omezit výdaje a tím se vyvažuje chování bank. Efekt může snižovat i to nakupování akcií - část nákupů určitě probíhá mezi bankami, tedy dochází k prohození peněz mezi bankami. Tedy dá se říci, že inflace se neprojevila v reál ekonomice, ale na finančních trzích. Smyslem QE je překonat období bankovní nedůvěry po otřesech na trzích, aby se nezastavil bankovní tep. V USA to tak udělali. V EU mají zpoždění nejméně 5 let a tedy postrádá smysl. Jednou bude muset přijít také opak QE. Pokud se provede necitlivě, budeme zpátky na začátku.
            kadanfm
          •  
            05.03.2015 0:37

            Nepřekvapuje mne, že vyspělé ekonomiky zápasí s deflací. Inflace je definována jako růst spotřebitelských cen. Pokud spotřebitelé nemají peníze, nemůže být ani inflace. Natištěné peníze z QE směřují především na trh cenných papírů (tam je inflace vysoká), nikoli do spotřeby. Dříve byla vyšší inflace v důsledku úvěrové expanze. Peníze z úvěrů jdou přímo do spotřeby. Dnes je většina po uši v dluzích, proto úvěrová aktivita klesá. Roli hraje také vývoj výrobních technologií. Roste produkce zboží při téměř stagnujících mzdách. Zaměstnavatelé nemají důvod zvyšovat mzdy, když dokáží vyrábět se stále menším počtem zaměstnanců. Pokud budou plné regály zboží a lidé budou mít prázdné kapsy, inflace nebude.
            Josef
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university