Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Temná hmota krotí medvědy

Temná hmota krotí medvědy

20.03.2015 18:45

Temná hmota je označení hypotetické formy hmoty. Její existence by vysvětlovala nesrovnalosti mezi některými skutečně pozorovanými a vypočítanými hodnotami. O povaze temné hmoty existuje množství teorií, většina z nich se shoduje na faktu, že temnou hmotu lze ve vesmíru pozorovat jen díky jejímu gravitačnímu vlivu na okolní objekty tvořené běžnou „svítící“ hmotou“ (zdroj: Wikipedia). Ti, kteří se pohybují na trhu a hledí na fundament, ohodnocují firmy, srovnávají valuace a věnují se podobným činnostem, ví, že na akciových trzích také existuje temná hmota. Říká se jí riziková prémie trhu, či MRP. A ta by mohla vyprávět ... a v tomto článku také bude.

U dluhopisů lze rizikové prémie jednoduše měřit, jednoduše si na ně „šáhnout“. Každý dluhopis má totiž v daném okamžiku jasný výnos a tudíž i jasnou rizikovou prémii k obligaci méně rizikové. U akcií se předpokládá, že jejich relativně vyšší rizikovost sebou musí nést vyšší požadovanou návratnost – tedy také onu rizikovou prémii. Protože ale u nich není znám očekávaný tok hotovosti, není znám ani „výnos“ a tudíž ani výše MRP. Pokud chceme MRP odhadnout, musíme učinit nějaký předpoklad ohledně budoucího cash flow, které budou akcie generovat. Pokud se akcie obchoduje za 100 a my očekáváme, že vynese ročně dividendu ve výši 10 , obchoduje se s požadovanou návratností 10 %. Pokud jsou bezrizikové výnosy 4 %, je riziková prémie u tohoto titulu 6 %. Jde o princip, který často používám v sérii Zaostřeno na blue chips. Podstatné je, že MRP můžeme také vlastně pozorovat jen díky „gravitačnímu vlivu na jiné předměty“ – srovnává nám totiž vztah mezi cenami, očekávaným CF a bezrizikovými výnosy.

A nyní se už konečně dostávám k jádru věci – aktuálním odhadům naší akciové temné hmoty od CSFB. Nejde pouze o sousto pro ty, kteří se aktivně věnují valuacím. MRP totiž může sloužit jako valuační měřítko – pokud jsou prémie neobvykle vysoko, značí to silný pesimismus a averzi k riziku. Návrat ke standardu by tak přinesl posílení cen na trhu. Pokud jsou prémie naopak nízko, na trhu vládnou býci a pokud to přeženou, je jasné, jak to skončí. Přesně to je perspektiva, kterou chci dnes na MRP hledět.

aa

Podle odhadů banky se MRP během sílící dot.com bubliny propadala až do záporných hodnot. To znamená, že od akcií se z hlediska návratnosti požadovalo méně než od bezrizikových aktiv. Můžeme se bavit o tom, jak používané metodologie a vstupní proměnné (očekávaný růst CF) křiví jednotlivé odhady, ale nastíněný vývoj je určitě v souladu s intuicí. Po prasknutí bubliny se prémie zvedly, ale stále se držely na relativně nízkých úrovních. Po poslední krizi se posouvají nad historický standard. A dnes jsou cca na mediánu. Jinak řečeno, temná hmota povídá, že ceny na americkém trhu jsou cca na svém – investoři netrpí ani přílišným optimismem, ani přílišným pesimismem, či přesněji řečeno averzemi k riziku.

Při temněhmotné povaze MRP ale nesmíme nikdy zapomínat na Churchilla a jeho poznámku o nedůvěře ve statistiku, kterou si sám nezfalšoval. Následující čtyři obrázky ukazují odhady MRP pro různé trhy od Natixis. Porovnání s odhadem pro SPX z výše uvedeného grafu ukazuje určité rozdíly, vybrané časové období pak dokonce implikuje, že dnes jsou rizikové prémie nestandardně vysoko. Jinak řečeno, averze k riziku je stále dost vysoko a ceny tudíž nestandardně nízko. Zde je ale problém třeba s tím, že průměr, s kterým je současný stav porovnáván, v sobě zahrnuje hodně vychýlený konec dot.com bubliny.

bb

I když odmyslíme od obraz křivící technologické bubliny, nezdají se podle dalších grafů být současné prémie v USA, UK, eurozóně a Japonsku nijak mimořádně nízko (tj., ceny vysoko). Nejde o žádnou podružnou informaci – znamenalo by to, že současné relativně vysoké valuace (PE) jsou odrazem nízkých bezrizikových výnosů a růstových očekávání. Pověstná a potenciálně ničivá honba za výnosy (obvykle spojované s monetárním uvolňováním) se podle obrázků na akciích nekoná. Pesimismus prý prodává lépe a permamedvědi mají nakonec vždy pravdu stejně, jako ji mají dvakrát denně stojící hodiny. Trhy sice mohou být našponované, já tak často zmiňovanou monetární superbublinu na akciích, datech a v temné hmotě ale stále nevidím.

 


Čtěte více:

Německo zvažuje zdanění emisí CO2, špatná zpráva pro energetiky (+ komentář analytika)
20.03.2015 11:14
Německo uvažuje o zavedení daně za nadměrné vypouštění CO2. Tento krok...
TopFiveTech - Apple (DIP) vstupuje do klubu výjimečných DJIA
20.03.2015 13:00
Tento týden byl zase nabušený novinkami v rozžhaveném světě technologi...
Týden technicky - Volatilní týden za námi, zisky sbíralo zlato, SPX stojí těsně pod vrcholem
20.03.2015 15:45
EURUSDDosud suverénní dolar utrpěl v průběhu tohoto týdne ztráty rovn...

Váš názor
  •  
    22.03.2015 19:19

    http://blog.moneymanagedproperly.com/?p=4140(Share
    edy
  • POZOR! POZOR!
    20.03.2015 20:59

    Putinovske Rusko vyviji novy transportni utocny letoun, schopny prepravit az 5 utocnych agresorskych teroristickych tanku. Sankce nejsou dostatecne ucinne, musime pritlacit, aby na to nemeli penize. Ja se strasne bojim, k nam stihnou doletet za 15 minut, ty stroje na smrt budou nadzvukove. Snad nas Martin Stropnicky, jakozto akcni hrdina ze serialu ochrani na vecne casy.
    Mezernik
    • Re: POZOR! POZOR!
      21.03.2015 11:55

      Je zrejme symptomaticke, ze ta vase odruda je primo posedla utkvelymi valecnymi predstavami. Tvuj soucvok 'jarku' zde informoval o novem ruskem raketovem pohonu na bazi studene fuze. Nevis o tom nahodou neco blizsiho, kdyz mate ty vase perfektne informovane a zarucene nezavisle zdroje?
      hm
    • Re: POZOR! POZOR!
      21.03.2015 11:02

      Mladý šulínek ejakuluje.
      VM
      •  
        21.03.2015 12:05

        Ty už ejakulovat nemužeš tak nezavid magore.
        velka-m-edvedice
        • rudokopytník
          21.03.2015 12:42

          Mojí starou nepíchá celé město jako tvojí. Proč asi?
          VM
    • Re: POZOR! POZOR!
      21.03.2015 10:18

      mnohi tu bublinu vidia a veru pravom, obzlast po posilneni dolara o 30 percent za posledny rok je vlastne PE v USA este horsie nez graf. https://twitter.com/FactSet/status/579077579262464000/photo/1
      edy
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů