Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
TopFiveTech - Apple (DIP) vstupuje do klubu výjimečných DJIA

TopFiveTech - Apple (DIP) vstupuje do klubu výjimečných DJIA

20.03.2015 13:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Tento týden byl zase nabušený novinkami v rozžhaveném světě technologií, když se Apple dostal do klubu výjimečných a doplňuje váhu tech sektoru v indexu. Microsoft uvolnil další novinky o chystaných Windows 10 a radost budou mít zejména piráti. Facebook se vrhá na trh mobilních plateb, kde už začíná být těsno a během týdne jsme si mohli udělat obrázek o kondici dvou stálic a to Oracle Corp a Adobe Systems Inc.

 

  • Apple (DIP) byl zařazen do indexu DJIA po uzavření trhu 18. března. Vystřídá tak dlouholetého konstituenta AT&T v indexu a váha v indexu bude 4,6 %. Změna doplní pětku technologických firem - Microsoft, Intel, IBM, Cisco a Visu. AT&T odchází po propadu 4,5 % v roce 2014, což byla poslední kapka. V Dow indexu by měly být zastoupeny dominantní firmy z různých sektorů, Apple bez rozporů je dominantní hráč na poli mobilních zařízení a jeho zařazení těžko někdo může zpochybňovat. Technicky vzato místo pro Apple umožnil stock-split akcií Visa v poměru 4 ku jedné, čímž klesla váha technologického roku. Vstup do DJIA je dalším argumentem pro zařazení akcie do seznamu DIP analytického týmu Patria Finance. Novinek kolem Apple se každý týden objeví dost a dost. Z posledních důležitých je možný start vlastní TV služby. Alespoň to říká WSJ a jejich zdroj uvnitř firmy obeznámený s celou věcí. Podle zdroje je možné, že Apple představí tuto službu již tento rok na podzim. Podle informací Apple již vyjednával s Walt Disney, CBS Corp, 21th Century Fox a dalšími. Na zprávu reagovali i akcie Netflix, byla by to konkurence s těžkým kalibrem. Naopak lákadlem se může Apple TV stát pro marketéry při pomyšlení na v Americe všudypřítomné iPady a iPhony v kapsách spotřebitelů. Applu by větší diverzifikace příjmů také prospěla. V současné době velká váha leží na klíčovém iPhonu a jakákoliv chyba u tohoto produktu bude více znatelná.

 

  • Oracle (DIP) Corp v tomto týdnu vyhlašoval svoje výsledky a překvapil silnými čísly o růstu jak tržeb, tak zisku na bázi stálého měnového kurzu. Silný dolar jinak tato pěkná čísla kazil a u některých položek dokonce kompletně vymazal. Oracle se povedlo konečně rozhýbat model SaaS. Firma se také rozhodla zvýšit kvartální dividendu z 0,12 USD na 0,15 USD. Více v článku zde.

 

  • Kromě Oracle šel s kůží na trh také Adobe Systems Inc. To už dávno cestu obchodního modelu SaaS nastoupilo a tak tržby i zisk předčily očekávání a tržby přesáhly horní okraj očekávání samotného Adobe. Silný dolar pro Adobe není takový problém, protože kolem 60 % tržeb pochází z USA. Adobe pro další období očekává podobný výkon jako v uplynulém čtvrtletí - více informací v článku zde.

 

  • Microsoft nabídne zdarma upgrade systému Windows na verzi Windows 10 uživatelů i pirátům. Pokud například využíváte Windows 7 nebo 8 získáte tak možnost upgradeovat svůj systém výše bez ohledu jestli jste za něj zaplatili nebo ne. Firma tento krok učinila jako gesto pro piráty, který chce ukázat výhody legálního využívání software. Samozřejmě dá se na to dívat i optikou z druhé strany, kdy platící zákazníci se mohou cítit poškozeni, protože se chovali podle pravidel a ještě jsou v podstatě potrestáni za tuto čestnost. Podle mě je tento krok jen logickým vyústěním obrovského tažení Applu a Google, který prodává svůj hardware s perfektním operačním systémem zdarma a následně vydělává na prodeji obsahu přes iTunes nebo Google Play. Uživatelé berou OS zdarma už jako standard a nejsou ochotní za něj platit. Ve Windows 10 by se měl nalézat už klasický obchod s placenými aplikacemi jako Office a další software dalších vývojářů. Z hlediska udržení podílu na trhu OS je to také logický krok. Na Windows dotírají operační systémy Apple, Google ale i třeba linux jehož nejvíce uživatelsky přívětivá verze Ubuntu se blýskla projektem na Kickstarteru. Zároveň na mobilních aplikací bude dostupná verze Win 10 pro dosavadní uživatele Android. Microsoft se tak snaží nabídnout uživatelům alternativu k dominující mobilní platformě a získat tak větší podíl na trhu mobilních operačních systémů. Bohužel oba dva systémy na jednom zařízení mít nelze, hardware tzv. dual-boot neumožňuje.

 

  • Facebook umožní uživatelům Facebook Messengeru posílat peníze mezi sebou. Facebook to ohlásil ve středu v tomto týdnu. Jedná se tak o další obří firmu, která vstupuje na pole online plateb nebo mikroplateb. Jedná se tak také o první reálné využití platformy Messengera od jejího oddělení od hlavní mobilní aplikace pro Facebook. Jak známo Mark Zuckerberg už ukázal, že na Facebooku chce vydělávat a tohle je další pokus o prokopnutí dalšího kanálu kudy do firmy mohou přitékat další peníze. Nejdříve si celý systém vyzkouší uživatelé v USA, kteří budou moci svůj účet spojit s platební kartou debetního typu a tak i se svým účtem. Doba transakce je standardní mezi jedním a třemi dny. Oznámení pro zasvěcené osoby není takovým překvapením, protože Facebook loni v červnu přetáhnul prezidenta Paypalu Davida Marcuse do firmy a udělal z něj šéfa vývojového oddělení pro Facebook Messanger. Celá operace koresponduje už s oznámeným testováním tlačítka “Buy” do feedu uživatelů. Facebook se tak snaží naučit své uživatele nakupovat na sociální sítí, když už tam tráví takovou dobu. Se službou posílání peněz bude ještě jednodušší uživatele přesvědčit, aby nakupovali. Zatím služba bude umět jen převody mezi uživateli, ale nebude trvat dlouho a Facebook jistě představí i možnost platit za zboží a služby pomocí Messengeru.

 

Jednou větou:

  • Xiaomi chce stále vstoupit na trh s chytrými hodinkami po vzoru svých větších konkurentů. Na CeBITu svoje chytré hodinky představil Alcatel. MO cena v ČR by měla atakovat hodnoty pod 3000 .
  • Apple (DIP) nabízí dárkovou kartu k novému iPhonu za odevzdání Android telefonu nebo jiného mobilního zařízení.
  • LinkedIn kupuje start-up jménem Careerify z Toronta. Jedná se o výrobce software pro výběr zaměstnanců korporací.
  • Akcie GoPro poskočily vzhůru během úterní seance, když GoPro Channel app byla stažena více jak milionkrát na MSFT Xbox konzolích.
  • Akcie Alibaba (DIP) se propadaly na hodnotě kvůli ukončení “lock-up period”, která brání prodávání akcií po určitý čas. Fundamentálně není důvod pro prodej, ale pořád se ještě najde dostatek lidí, kteří se o fundament nestarají a prostě jen potřebují hotovost třeba na jiný obchod.
  • Trh s elektrickými vozy je vrtkavý, pouze 0,5 % vozů prodaných v USA bylo čistě bez spalovacího motoru. Částečně se také může projevit nižší ceny pohonných hmot, které spadly kvůli nižším cenám ropy na trzích.
  • Adobe Systems představuje novou službu Adobe Document Cloud; ta by měla pomoci s organizací dokumentů napříč zařízeními a také napříč prací i domovem. Nabídne i služby jako elektronický podpis, apod.
  • Yahoo testuje novou cestu jak se přihlašovat do různých služeb včerně emailu bez nutnosti pamatovat si fixní heslo. Z dvoustupňového zabezpečení odstraňuje právě první stupeň zadání fixního hesla a omezuje se jen na “on demend” zaslaný kód například na mobilní telefon.
  • LG Electronics přesouvá výrobu TV z Thajska do Vietnamu z důvodů vyšší efektivity a také jednodušší logistice. Akce se odehraje na konci dubna až v průběhu května. Objem investice ve Vietnamu se vyšplhal na 1,5 mld. USD. Továrna vyrobí 600 000 obrazovek, pracovníci v Thajsku budu převedeni do jiných provozů.
  • ILTA vyhlásila, že MobileIron se stává lídrem trhu pro správu a zabezpečení mobilních zařízení zejména pak v segmentu právních firem.
  • Grandiózní jízda Apple (DIP) může skončit s prvními čísly o prodejích. Podle zjišťování Reuters Poll po uveřejnění Apple Watch Timem Cookem nejsou chytré hodinky na nákupním seznamu u 69 % Američanů. První ostrá čísla rozhodnou.
  • BlackBerry vyrobí tablet zvaný “SecuTABLET” na platformě Samsung Galaxy Tab S 10.5 a bude chráněn technologií Secusmart. Je to odpověď na poptávku po zabezpečených zařízeních pro komunikaci mezi vládou a firmami. BlackBerry se tak snaží zajistit si místo na “niche marketu” kolem vysoce zabezpečených zařízení. Koncepce byla představena na letošním CeBITu v Německu.
  • Japonské Nintendo bude vyvíjet hry pro mobilní telefony se společností DeNA. Je to snaha Nintenda znovu se chytit na poli herního trhu, když fanoušci her začínají odkládat svoje oblíbené Nintendo konzole. Firmy koupí podíly navzájem. Nintendo koupí 10 % DeNA, ta naopak 1,2 % v Nintendu.
  • Tag Heuer, Google a Intel uzavřely partnerství za účelem vyrobit luxusní chytré hodinky, které by měly být schopné konkurovat Apple Watch.
  • Čínský e-commerce gigant Alibaba (DIP) představil zbrusu novou vychytávku. Klientům hodlá umožnit uskutečňování nákupů za pomoci skenování jejich vlastního obličeje skrze chytrý telefon. Společnost tak hledá stále usilovněji cesty k rostoucí klientské bázi využívající online obchodních portálů.
  • Šéf cutting-edge laboratoře Google X přiznal, že byla chyba nechat vyrůst očekávání okolo Google Glasses do takových rozměrů.
  • Vedení Hewlett-Packard odsouhlasilo navýšení dividendy o 10 % s účinností s další výplatou dividendy.
  • Microsoft uvolnil další model Nokia Lumia pro rozvíjející se trhy. Model 430 bude dual SIM (např. v Číně je běžné mít dva operátory jednoho na SMS druhého na volání) s retail cenou okolo 70 USD.
  • Výhled pro korporátní společností z IT sektoru se zlepšil zejména po uspokojivých výsledcích top producentů mobilních zařízení jako Samsung a dalších, když výsledky v závěru roku v řadě případů přesáhly očekávání.
  • S cenou akcií eBay (DIP) včera zamávalo rozhodnutí Piper Jaffray snížit cílovou cenu na 49 USD z 55 USD. Akcie v pre-marketu odepisovala 2,3 %.
  • Yahoo zavírá svoje vývojové centru v Číně. Říká, že rozhodnutí nebylo učiněno na základě čínského přístupu k cenzuře nebo tlaku čínské vlády. Krok se dotkne asi 200 až 300 zaměstnanců firmy.
  • Amazon (DIP) obdržel povolení pro testování provozu dronů pro doručování balíčků.
  • Jméno Uberu zabírá. Firma oznámila, že uzavřela kontrakt s Yongda Automobiles Holdings Ltd. a řidiči Uberu získají u společnosti slevu na nákup nového vozu a poprodejní servis.
  • GoDaddy, velký registrátor domén a poskytovatel dalších online služeb, se chystá na burzu. Hodnota firmy v IPO se odhaduje na 2,8 mld. USD včetně dluhu pak na 4 mld. USD.

 

 


Čtěte více:

Project Syndicate: Pomalý růst pro americké úrokové sazby
20.03.2015 11:03
Nové politické prohlášení amerického Federálního rezervního systému bu...
Just Do It s Nike - ekonomická expanze vs napnutá valuace
20.03.2015 12:13
Výrobce sportovního zboží Nike představil své hospodářské výsledky za ...
Německo zvažuje zdanění emisí CO2, špatná zpráva pro energetiky (+ komentář analytika)
20.03.2015 11:14
Německo uvažuje o zavedení daně za nadměrné vypouštění CO2. Tento krok...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m