Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zápis ze zasedání Fedu - nesourodost členů v otázce data zahájení normalizace

Zápis ze zasedání Fedu - nesourodost členů v otázce data zahájení normalizace

08.04.2015 20:51
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Americká centrální banka dnes zveřejnila zápis ze svého březnového zasedání. Právě na něm přitom Fed v otázce normalizace měnové politiky opustil svůj „trpělivý“ postoj. Alespoň tedy rétoricky. Ve skutečnosti totiž rozhodnutí o zvýšení sazeb nadále trpělivě posuzuje na základě reálných dat z ekonomiky. Ostatně potvrzuje to (nikterak překvapivě) i dnes zveřejněný zápis.

Z něj mimo jiné vyplynulo, že Fed na trhu práce nadále vnímá pokračující zlepšení, když autorita zdůraznila příznivý vývoj ve většině sledovaných parametrech. Jedním dechem však musíme dodat, že členové výboru na minulém zasedání postrádali nejnovější data z trhu práce. Právě minulý týden pak ze zámoří dorazila neuspokojivá čísla, když v březnu přibylo pouze 126 tisíc pracovních míst (konsensus počítal s 245 tis) a klesla o něco níže míra participace. Někteří členové zároveň zdůraznili nepříliš překotné tempo růstu mezd, které by je mohlo vést k přehodnocení úrovně míry přirozené nezaměstnanosti. V tomto směru opět stojí za podotknutí, že právě růst mezd minulý týden svou akcelerací na meziročního 2,1 % příjemně překvapil.

Zápis opět věnoval pozornost také utlumenému růstu cen. Na něj doléhá vliv stlačených cen ropy. Proces hledání cenového dne by pak podle Fedu nemusel být s ohledem na přebytečné zásoby u konce a nevylučuje tak další tlak na ceny ústící do pokračujícího osekávání investic s cílem omezit produkci. Autorita nicméně kvituje, že se nižší ceny začínají pozitivně přelévat do kupní síly domácností. Ačkoliv prozatím u domácností, kterým klesají náklady na pohonné hmoty, sledujeme spíše tendenci „přebytečné“ peníze spořit, Fed ve zprávě avizoval, že pozoruje indikace pro postupný nárůst osobních výdajů. Nedávný útlum ve spotřebě přičítá především tranzitivním vlivům v čele s nezvykle chladným počasím. Případný rychlejší růst spotřeby by pak jakožto hlavní komponent hrubého domácího produktu mohl pomoci posílit dynamiku expanze amerického hospodářství, která v prvním čtvrtletí čelila ochlazení (annualizovaný HDP rostl o 1,6 %). Členové výboru tak i nadále počítají s rychlejším růstovým tempem u hrubého domácího produktu ve srovnání s expanzí potenciálu. Jinými slovy by tak mělo (normalizaci měnové politiky navzdory) dojít k postupnému uzavírání mezery výstupu a posunu míry nezaměstnanosti k přirozené úrovni.

V otázce dolaru pak nepanuje mezi členy výboru jasná shoda.
Někteří upozorňují na pokračující tendence americký měny posilovat vůči zahraničním protějškům v důsledku uvolněných politik tamějších centrálních bank. Jiní tyto kroky vnímají jako možnou růstovou podporu zahraničních hospodářství, jejichž důsledkem by mohla poptávka po výrobcích a službách amerických exportérů přilákat dodatečnou poptávku.

Jak jsme již v úvodu naznačili, samotné zvýšení sazeb zůstává podmíněno přicházejícími daty z reálné ekonomiky. O načasování pak v tomto směru nepanovala mezi členy jasná shoda. Několik zástupců Fedu považuje přicházející data a hospodářský výhled za dostatečný testament pro červnové zvýšení sazeb. Jiní však s ohledem na nižší ceny energií a silný dolar, které společně stlačují růstovou dynamiku v cenách, nepovažují zvyšování sazeb za vhodný krok dříve než v pozdějších měsících letošního roku. Našli se pak i takoví, kteří normalizaci hodlají odsunout do příštího roku. Nicméně na neshodu v načasování zvýšení sazeb poukazoval již zápis z lednového zasedání a výstupy některých členů v médiích. I proto dnešní zasedání vyznívá spíše jako potvrzení názorové nesourodosti uvnitř výboru. Poměrně bezpečně pak lze odhadovat, že Fed bude v otázce normalizace spíše opatrný a nebude chtít klíčový krok uspěchat. Nadále tak platí, že se pravděpodobnost zvyšování sazeb přesouvá spíše k zářijovému termínu.




Čtěte více:

Fed odložil
18.03.2015 20:01
Americká centrální banka dnes po dvoudenním jednání oznámila, že se v ...

Váš názor
  • 21. srpen
    09.04.2015 7:08

    V normální slušné zemi začíná normalizace hned 21. srpna, ne? ;-) Jinak vážněji, dolar jim posílil jako hovado, kdyby v nich bylo alespoň smítko našich Singerů a Hamplů a podobných, určitě by normalizovat nikdy nezačli a naopak by začali tiskat dolar a hordovat rezervy v cizích měnách, aby dolar oslabili.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m