Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko ztrácí svou rajskou zahradu

Rusko ztrácí svou rajskou zahradu

12.04.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Když byla před několika dny ohlášena v Lausanne dohoda týkající se íránského jaderného programu, našel se jeden diplomat, který z toho moc velkou radost neměl. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jeho odpovědi novinářům sice vyznívaly pozitivně, dohoda ale v podstatě znamená, že Spojené státy mají nyní o jeden problém méně a mohou se tak více věnovat tomu, co se děje u hranic Ruska. To sice nemá žádný zájem na tom, aby v jeho blízkosti byla země s jadernými zbraněmi. Vyhovovalo mu však, když se Washington musel intenzivně věnovat jednání s Íránem.

Rusko se velmi snažilo, aby dohodu mezi USA a Íránem zkomplikovalo. Íránu nabízelo obranné systémy, tým ruských expertů povzbuzoval íránský zájem o civilní využívání jaderné energie tím, že nabízel budování dalších reaktorů. Ruské banky zase hrály roli při obcházení finančních sankcí uvalených na Írán. Rusko nechtělo, aby tato země získala jaderné zbraně, ale snažilo se jí využít k tomu, aby dostalo Spojené státy k jednání a ústupkům v jiných oblastech. Plán ale evidentně nevyšel, protože Spojené státy a Írán se nakonec spojily, aby klíčové spory vyřešily samy. Nyní tyto dvě země míří k normalizaci svých vzájemných vztahů, zatímco Vladimír Putin čelí domácí ekonomické krizi, boji o moc a odporu západních zemí.

Pro Rusko to nevypadá dobře ani v otázce energetiky. Americko-íránská dohoda zvyšuje pravděpodobnost uzavření konečné smlouvy v létě letošního roku. Ta by pak měla zvýšit prodeje íránské ropy na světových trzích, což se projeví negativně na její ceně a také na kurzu ruského rublu. Íránská ropa sice trhy nezaplaví okamžitě, ale uvolnění sankcí se na nich projeví. Evropští a asijští investoři budou stát v čele těch, kteří se budou podílet na opravách těžebních zařízení a infrastruktury.

Obnova íránského energetického sektoru bude sice jen postupná, ale i tak bude komplikovat ruské snahy o využívání ropy a zemního plynu k prosazování svých zájmů. Rusko je pro Evropu klíčovým dodavatelem. Jeho podíl na dodávkách dosahuje 29 % u zemního plynu a 37 % u ropy. Zemní plyn je možné dovážet z USA, ale ruský plyn je levnější. I tak se tyto dodávky pravděpodobně zvýší, protože bezpečnostní rizika převýší ekonomické náklady. Baltské země už pracují na konkrétních plánech v této oblasti, podobně postupuje Polsko.

Energetická hra byla minulý rok rozehrána i na Ukrajině. Kyjev byl závislý na sousedních zemích ohledně zpětných dodávek zemního plynu, které mu umožnily čelit ruskému tlaku. Nové LNG terminály a nová infrastruktura se i zde projeví menší závislostí na ruském plynu. Rusko se také domnívalo, že si udrží svůj vliv nad jižní Evropou díky vybudování mamutího plynovodu South Stream. Ten měl také odříznout Ukrajinu, ale klesající ceny energií a neochota EU podpořit další projekt, který by zvyšoval moc Ruska, ho poslala do hrobu.

Rusko pak přišlo s alternativním plánem jménem Turkish Stream. Ten počítal i s využitím existující infrastruktury, která měla závislost na Rusku naopak omezovat. Tento brilantní plán měl tedy po utichnutí tenzí na Ukrajině nakonec posílit pozici Ruska v evropské energetice tím, že využije Turecko. Objevují se v něm ale díry v podobě nevyjasněného financování a pravděpodobné neochoty evropských zemí odebírat plyn z nového plynovodu, když už existuje jeden plně funkční. Rusko není v pozici, kdy by mohlo dodávky plynu odmítat. Zoufale potřebuje příjmy z prodeje ropy a plynu. Může blafovat, ale Evropa mu na to neskočí. V delším období bude jeho vliv klesat. Své energetické exporty zvyšuje Ázerbajdžán, rostoucí ochotu v této oblasti ukazuje i Turkmenistán, který je ale stále zranitelný, co se týče ruského vlivu.

Po mnoho let byl Blízký východ pro Rusko rajskou zahradou. Využívalo ho k tomu, aby si vynutilo jednání se Spojenými státy, či k tomu, aby na ně podle potřeby útočilo. Rusko zde bude dál nabízet prodej zbraní, protože je to pro něj politická i ekonomická nutnost. Bude také podporovat vládu v Sýrii, ale její svržení není cílem Washingtonu. A země jako Egypt budou za prioritu vždy považovat vztah s USA. Ruský vliv na Blízkém východě rychle upadá. Děje se tak ve stejnou dobu, kdy se Evropa začíná vymaňovat z ruské energetické dominance. Rusko má méně a méně možností, jak postupovat dál. U Spojených států platí opak jak na Blízkém východě, tak v Evropě. Pro Vladimíra Putina je to nevýhodná situace, ale ty možnosti, které zbývají, by měly Spojeným státům i tak způsobovat starosti.

Zdroj: Reva Bhalla, Stratfor


Čtěte více:

Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 – Ekonomika
10.04.2015 11:00
Včera jsme v tomto článku zveřejnili zhodnocení (mimořádně úspěšných) ...
Proč rubl posiluje, když Rusko čeká recesi?
10.04.2015 11:16
V prosinci loňského roku prošel rubl měnovou krizí, kdy oslabil proti ...
GE prodá GE Capital Real Estate za 26 mld. USD; plánuje buyback v objemu až 50 mld. USD
10.04.2015 12:51
General Electric Co říká, že prodá skoro vše co má v portfoliu své Cap...

Váš názor
  • wow 50 z 34 před rokem
    15.04.2015 18:04

    no to je důvod k oslavě a co zítra. Jako když jedeš na dovolenou na 3 neděle a bereš si na sebe šaty podle toho jaký je počasí dneska. Moc chytrý. Taky určitě půjdeš vítat ruský gangstery s praporem CCCP. Hlavně že jsou dneska jiný.
    Sekera
  • sekerko, sekerko,
    15.04.2015 17:53

    To ze USD je silnejsie voci € a CZK neznamena silnejici dolar ! To len dokazuje ze EU sa obesila! pzrime sa na 1 Americký dolár / Ruský rubeľ =50,5331245 A bude hůř pro dolar.
    jářku
  • nejnovější zprávy
    13.04.2015 21:43

    Zeman zve ruské "investory" k investování v ČR. Obce Prameny na Karlovarsku se 151 obyvateli dostane 90 mil. Pan president ted' dělá pradlenku špinavých peněz. Další hnízdo špionů a zase bude mít Putin koho přijet ochran'ovat. Jsme opravdu národ telat.
    ..
    • Re: nejnovější zprávy
      14.04.2015 5:42

      Buď nečítaš noviny,alebo čítaš selektívne.Nie je nijakým tajomstvom,bežne sa o tom píše že v tom vašom knedlolande majú tajné služby us a izraela raj!Česká tajna služba vie čo robia a nemôže zakročiť,lebo zmluvy sú nastavené tak.Zato v us česká tajná služba si nemôže ani prdnúť,lebo zmluvy sú nastavené tak.Kuwa ale ste dopadli:-) :-) :-) :-) muhehehe,ale muhehehe,vítajte v nato:-) :-) :-) :-) :-)
      Čierne Krušovice 12°
  • Tady jsou fakta
    13.04.2015 18:57

    řada důvodů, proč by trend měl pokračovat nadále. Je to třeba silná poptávka po americké měně, která bude podporovat apreciaci dolaru, protože svět jako takový je „strukturálně short“ na dolaru, alespoň podle investora a bývalého ekonoma MMF Stephena Jena. Věřitelé mimo USA dluží rekordních 9 bilionů v americké měně, mnoho z tohoto objemu bude muset být zaplaceno v nadcházejících letech, jak ukázala data Bank for International Settlements. Zdroj: Bloomberg
    Sekera
  • Čobolák Jářku by se měl radši starat
    13.04.2015 18:31

    Jak hoří Putinovi nejen koudel, ale taky ta další ponorka v Petrohradě a nakonec jí museli potopit, nebo kus Sibiře a ta se potopit nedá. Mají tam hoši mužický holt problem. Ted' když zavřeli a vyhnali odborníky ze západu, který si s tím uměli poradit tak budou mít jiné starosti a bude zajímvé kolik tam pošlou kamionů s humanitární pomocí, když jim tam hoří 12 tisíc Ha a dokonce spousta celých vesnic.
    .
  • Jen si nedělat předčasně velké iluze
    13.04.2015 18:10

    jak jedno staré přísloví říká - neříkej hop než jsi nepřeskočil. Ted' když Rusko už nemá z čeho brat se tady stale víc a víc koumáků začíná spoléhat na Činu, že pomůže zachránit Putina. Na tom slavném ropovodu, ve který skládali tolik nadějí se už přestalo pracovat a jen za minulý měsíc exporty z Číny klesly o 15%. Čína sama předpovídá největší zpomalení vlastní ekonomie za posledních 12 let. Ta stále roste ale ne již tempem jako před lety. Takže žádný pečený holubi do huby ale vyhrnout si rukávy a makat. Na to ale nikdy nikde komouši nebyli.
    Sekera
    • Re: Jen si nedělat předčasně velké iluze
      13.04.2015 20:18

      Sekerka, Sekerka ty si fakt omedzený. jako by si právvě vylez z americké prdele.
      jářku
      • podle sebe soudím tebe
        13.04.2015 21:37

        umíš ty napsat něco normálního nedělej ze sebe takovýho ......
        Sekera
    • Re: Jen si nedělat předčasně velké iluze
      13.04.2015 18:12

      Ani čína nedáva slevy zadarmo..o)) Je ryze obchodnická.
      Velkamedvědice
  • Terazky Jářku
    13.04.2015 17:19

    to byla přednáška. Jak na plenární schůzi pro kojence. 80% zisku za pár měsíců. Nepřednášel ty si kdysi na VUMLu ekonomii - proto to u nás tak vypadá. Pověz nám, to jste vy Slováci všichni tak chytrý ? To musí být tou vodou nebo něčím ve vzduchu. Ty už musíš taky mít na Floridě nebo na Krymu vilu, při svém přehledu a znalostí investicí. Mohl bys nám tady poradit jak na to. Ty jsi genius.
    Sekera
    • Re: Terazky Jářku
      13.04.2015 18:06

      Ano Sekerko, niesom debil ako ty, šašku popořmáranej.
      jářku
      • Achich ouvej
        13.04.2015 18:17

        Ten šašek popořmáranej se ti poved'. Hlavně svědčí a ukazuje jak jsi na tom ty. Napiš zase delší úvahu at' je zase sranda. Ty Jářku. Ty jsi stoprocentní.
        Sekera
    • Re: Terazky Jářku
      13.04.2015 17:35

      Nie všetci!ostatní sú chytrejší:-) :-) :-) :-) :-) :-)
      Čierne Krušovice 12°
  • wow - kde mas tech 16 % ty hlavo.
    13.04.2015 16:59

    Ruský rubl posiluje o 1,4 % na 52,8 USDRUB. (Bloomberg)
    Tomahawk
  • sekerka, sekerka
    13.04.2015 10:54

    Preco mi má kalka dohovorit, ja vidim ze kalka je znamenie zemne. Na vysvetlenie zemneho znamenia len tolko, stoji pevne na zemi na nohach a je vysoko asertivny, charakterizuje fundament. urcite si neuklada peniaze vo virtualnych bankach bez majetkovej podstaty. je to zase fundament. ja sice nie som expert na financie, no mam za necely rok zisk 20 az 78% neviem ci je to malo alebo vela, no Ja nie som, ale s odratanim poplatku obchodov. neviem ci vela alebo malo, no neviem ci som spadol na hlavu? a nerobim to nejakymi prepoctami, no ani nahodne. a sledujem aj to kam som neinvastoval. tak zistim, ci mam politicko socialno ekonomicky a sociaologicky správny názor. trebars o Ceskom priemysle o slobodnom trhu proklamovanom zapadnou "demokraciou", miera korupcie, velmi dolezitej casti personalistike, ako v sucasnej dobe vzhladom na uplatnovanie autority dedicneho ziskania brzdy rozvoja a nemoznosti sa uplatnit bez korupcneho spravania ( znamosti ) . Najvecsi podiel je v peersonalnych agenturach. A toto bolo v USA hnacim motorom pre ludi suboj schopnosti a dostupnosti prilezitosti. No to sa skoncilo... Tazisko a motor pokroku , napredovania sa presunul inde. Mylim ze nie do Ruska no vy experti by ste mali vediet kam. Co je dokazom? Politika brzdenia! Keby ze ste pan sekerka trosku sa poucili, vedeli by ste nieco o periodizacii dejin, o zakone nagacia negacie, o dalsich x pravidlach ktore ked si dokazete spojit budete este uspesnejsi. Az pochpite aj zakladne pravidlo ze vzdy sa clovek boji toho co nepozna a prave preto zacina demonizovat a strasit. vy pan sekerka darmo mate slovanske meno, nepoznate slovansku dusu a preto sa tak bojite preto ze vy si myslite, ze ked niekto je proti degenerovanym slachticom, alebo anglosasom je pre vas komunista. Viete jedno dalsie pravidlo je ze vyvoj sa preskocit neda! A zatial co anglosasi Vasi "zemepani" este nahanali divoke prasata po lese s dervenym kyjakom, slovania uz mali písmo!!! A vyvoj sa preskocit neda. A vy valstne ani nechapete rozdiel madz sicializmom a komunizmom. Vy pan sekerka nikdy v zivote nepochopite podstatu veci vy ste len vyplodkonzumnej spolocnosti len vyplod co je dost smutne ze nechapete suvislosti ze nechapete co je rovnovaha a nechapete kam nerovnovaha smeruje. Mal by ste mat vlastny nazor a nepozerat CT a ani STV. Chudte hovorte zludmia rozmente tych drobakov za celok. to ze rubel posiluje je prirodzene, ze Euro klesa je prirodzene a mozete aj znasat zlate vajicka. ked ich od vas nikto nechce nenajete sa ich. mozete produkovat potravin kolko chcete ked ich nemate kam predat zhniju ... nie ste hladny, ale zhniju a na dalsi rok bude uruda mensia a dalsi mensia, leno ste nemal na ani na reprodukciu. EU stratilo najvecsi trh sveta najperspektivnejsi trh nezmyselnymi sankciami pre dobro dolaru to ako keby sa obesilo! hovorite ze EU sa stala nezavisla od ruskej energie, alebo ma vecsiu nezavislost. tak a co urobila? bude tazit bridlicovy plyn na jadrane? Mimi to ze bude drahsi znici cely Jadran chemikaliami. Ja zijem v Europe a som europan, no ja si to neprajem. A vy pan sekerka zijete kde? chodte a obeste sa ako EU pre dobro USA a obeste aj svoje deti aby sa akasi sebranka v USA mala dobre. Sekerka sekerka ty si ale Deprivant. Kalka ta sa stara ako prezit co najlepsie snazi sa nezapajat politiku a asi aj vie, ze politika ked riadi ekonomiku, nebude nieco v poriadku, lebo je to pociatok korupcie na najvyssich mezistatnych urovniach, ak chcete blokovych az po toho posledneho cloviecika. Preto ze je to tak ze kapitalizmus je charakteristikou ludstva v zravej faze... Ako " Nikdy nic nikomu inemu, ako sebe samemu" pan sekerka, myslim ze mena nema byt ani silna ani slaba ale tak akurat. tak ze ked je velk nerovnovaha napr investicie do ruska znizene na minimum tak kupim ne? prto, ze to bolo vyvolane politickym rozhodnutim, brzdenim ( starchom a demonizaciou ) - vsetko sa rozplynie a psi bresu a karavana ide dalej. Sekerka vy ste bez urazky taky pes co brese. Ale karavana ide dalej. niektore fondy keby ze ste investoval v 01/2015 do ruska a pozrel teraz,mate az 80% zisk za 3-4 mesiace... Mo povedzte de su tie bludy o pozazke rubla... Raz ked mate fundament mate vsetko, mate sa o co opret. To ze ruska ekonomika stala na surovinach, bolo pre mna a kazdeho cloviecika v EU vyhodme. Chcel odo mna tovar. no teraz? No dobre, ozeleju tie geneticky modifikovane potraviny. budu zdravsi... SEKERKOVI vy ste vlastne sebevrahovia... gratulujem Vam k uspechu!!! ALE NEHANTE LID MUJ, BO JE PROSTÝ. NEBO ZENY SPROSTY? Tewraz som naozaj na pochybach, kam sa dostalo vzdelanie a skolstvo od toho tepleho prevratu v roku 1989. Nesamotatne mysliaci, bez vlastneho usudku, povrchni a cierno bielo vidiaci, vychytrali idioti. Mozno viete hrat sach, mozno viete prefektne matematiku, mozno ste genialni, ale nepouzitelni a halvne DEPRIVANTI...
    jářku
    • Re: sekerka, sekerka
      13.04.2015 11:14

      Rusko není ani největší, ani nejperspektivnější trh svět. Rubl koriguje přirozeně po velkých ztrátách, burza, vždy přehrává a je založena na manických stavech. Pokus si tak dobrý a investoval si 1.1. 2015, gratuluji, já vrcholy a dna neumím, průměruji. A roční zisk až 80%?? o))) To si lepší než WB..
      Velkamedvědice
  • Kalka by měla Jářkovi domluvit....
    13.04.2015 9:00

    ".....Ani jedna jiná světová měna se necítí lépe v r. 2015. V poslední době se tento vzestup značně urychlil. V každém ze sedmi uplynulých dnů rostl rubl vůči dolaru o jedno procento a více... A je jedno co ropa proste V Rusku si řekly, že ich HDP nebude tvoreno z prodeje surovin a makaji na vyrobě sami sobie, jejich trh je nekonečný jako sibiř....Jářku".......
    .
  • Krásná ukázka komoušského myšlení
    13.04.2015 8:29

    Ten Jářku nám názorně ukazuje mentalitu někoho, kdo stojí na rude straně barikády. Jak může někdo po přečtení jeho žvástu ještě chtít nebo volit komunisty je opravdu záhadou. Není to polomozek ?
    Sekera
  • Jářku se raduje ........
    13.04.2015 7:04

    že jeho rubl je už jen o 50% níže než byl před rokem. Jak málo stačí někomu k radosti. A ropa, to jediné co ten rubl může zachránit jde dolů a dolů. Tak hodně štěstí a raduj se rychle nebude ti ta radost trvat dlouho. Hádal bych ten rubl na 100 rublů za jeden USdolar. Není to tak dlouho co už tam skoro byl.
    .
  • taky debil pisal tento clanok...
    13.04.2015 1:41

    To takyto idiotizmus nema ani obdoby. Nepochadza nahodou z Bieleho domu? To si fakt mysli, ze svet ?? je ciernobiely? USA nikto neveri a ked ta cierba opica povie ze vonku je tma, kazdu nech sa ide pozret. V clanku ste pan idiot zabudli na Izrael a Saudov. Ja neviem, co to za redakcia ta patria ze take vobec uverejni. Napr. Izrael je uz nasraty na USA za podporu fafistov na ukrajine. A teraz dohoda s Iranom. Si svet predstavujete jak ceskej hrdina Hurvinek válku... Proste USA je kon co zdochina a kope na vsetky strany. Alebo inak, chova sa jak hystricka baba... USA este stale su v studenej vojne, nikam sa neposunuli a ?? len cumi co to za neadertalcov cely cas pocuval....
    jářku
    • ja suhlasim s timhle a taky to tak vidim a stale vam tobopakuju. vy ste nevidomy
      13.04.2015 2:01

      V posledních několika týdnech rubl značně upevnil své pozice: od ledna se zvedla ruská měna vůči USD o 16%, a vůči euru — o 31%. V důsledku toho se mění rubl z jedné z nejvíce zranitelných měn v jednu z nejperspektivnějších ve světě. „Ani jedna jiná světová měna se necítí lépe v r. 2015. V poslední době se tento vzestup značně urychlil. V každém ze sedmi uplynulých dnů rostl rubl vůči dolaru o jedno procento a více... A je jedno co ropa proste V Rusku si řekly, že ich HDP nebude tvoreno z prodeje surovin a makaji na vyrobě sami sobie, jejich trh je nekonečný jako sibiř. Ale co západní dedemokracie? Je prošpikovaná korupcí a protekcionalismem. Staty veduv vymetené hlavy. Všichni mají hezké modré oči, pres které prosvíta prázdnou hlavou světl.
      jářku
      • Jen otázku k procentům
        13.04.2015 8:15

        která zmiňuješ. Pokud investuješ do fondu nebo i sám, je to jedno (ale fondy s tímto chápáním operují neustále) a ztratíš 20% a následně 20% zase získáš, myslíš že budeš na nule nebo blízko zisku? Pro jednoduchost a názornost vezmi třeba 100,- Kč a poplatky z obchodu atd zanedbej. Jde o princip ne o číslo.
        pulec
        • Re: Jen otázku k procentům
          13.04.2015 9:33

          Jářku je trochu pomalejšího vývinu. Možná ho po porodu upustili na hlavičku nebo hodně chyběl ve škole. Hlavně při hodinách matiky. Každý průměrný pát'ák ví že když něco klesne o 50% tak aby se dostal na původní stav, musí to přibýt ne o těch 50 ale o 100% aby se to dostalo na dřívější stav. Ovšem zdejší Jářku je v myšlení hluboce podprůměrný, jak je vidět z jeho rozumování.
          Sekera
          •  
            13.04.2015 9:56

            Sekera,nepísal si tu nedávno pod iným nickom???Bol,je tu jeden nadšený obdivovaťeľ us,verím tomu že zmenil nick,ale VŽDY sa prezradí!!!!Čo sa týka Tvojho príspevku,skús nám napísať o svetlej budúcnosti a megaprosperite ktorá čaká obyvaťeľov západu všeobecne,konkrétnejšie EU a US.Bohatstvo sveta sa presúva do ázie!!Čína,India, a na 80%aj Rusko,to sú krajiny kde je budúcnosť.Západ ide do minulosti.Možno tak 30-50r.a staneme sa perifériou.Prestárnutou,zmoslimovanou,zadlženou,neefektívnou.Budúcnosť je v ázii a v Londýne ,New Yorku to už dávno vedia a už dnes podnikajú kroky aby sa im ušlo kuz z koláča
            Čierne Krušovice 12°
  • Problém je jinde
    12.04.2015 18:46

    Chameneí nepřistoupí na podmínky USA a bude velký problém pro svět.
    Václav
  •  
    12.04.2015 15:43

    souhlasím,na Kubě a ve středni a jižni americe také ztrací vliv,Obama jim vypálil rybník !
    dh.
  • Ha Ha Ha
    12.04.2015 13:01

    :o) :o) :o) Větší bláboly a otočení skutečnosti jsem nečetl. RF Ukázalo USA že bez něj se USA nedohodnou. Iránu zachovalo jaderný program a pomohlo mu zbavit se sankcí.
    martanus
    • Re: Ha Ha Ha
      12.04.2015 18:53

      Ja ti nevim Karle. To bratrickovanie s komunistami.:/Radsej by som videl dalsie embargo na 100 rokov s jeho naslednou obciou ako toto. Ved USA ako aj zapadny svet vydrzal bez tychto krajin do teraz v pohode, naco su nam teraz. Iba co tu zasmradia komunizmom ovzdusie svojou pritomnostou. Tomuto ja tlieskat nebudem...
      .
  •  
    12.04.2015 9:23

    Veľmi dobrý článok. USA sa zbavujú aktivít na blízkom východe a v celom moslimskom svete. Tam kde doteraz išli s armádou, teraz posielajú zbrane a nechávajú bojovať domácich. To im umožňuje rovnakú kontrolu nad dianím ako keby tam boli a umožňuje zahájiť ofenzívu tam, kde je nebezpečenstvo vyššie - a to je zo strany Ruska, kde im prekáža rozvoj spolupráce s EU ale predovšetkým zo strany Číny, ktorej vplyv rastie zo dňa na deň. To je z pohľadu USA veľmi správne rozhodnutie ale z môjho pohľadu je to len snaha o zachovanie celosvetového vplyvu. Ja verím, že už sa to zastaviť nedá a do 30-40 rokov postavenie USA vo svete oslabí. Sú na druhej strane sveta a rozvoj spolupráce medzi Európou a Áziou je nezadržateľný. Pevninské spojenie jednoducho dáva viac možností ako obchodovanie cez more.
    dreki
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.