Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Noble – investiční kamikadze?

Noble – investiční kamikadze?

16.04.2015 17:45

Takový 20 % dividendový výnos může mít za sebou hodně zajímavý fundamentální obrázek. Ukázali jsme si to minule na společnosti Transocean. Co když se ale posuneme k trochu menšímu extrému – dividendovému výnosu ve výši „pouhých“ 11 %? Ten najdeme u další vrtné firmy – Noble. Vývoj cen jejích akcií jsme zkoumali minule spolu s Transocean, dnes se na úvod na srovnání jejich valuací – násobků hodnoty společnosti a zisku EBITDA:

bch1

„Vrtači“ mají podle tabulky celkově dost široký rozptyl valuace: Od EV/EBITDA na 2,37 u malého Paragonu po 8,12 u největšího Seadrillu. Už to samo o sobě ukazuje, jak problematické by bylo odhadování investiční atraktivnosti jen na základě podobných násobků. Transocean (3,35) je pak znatelně levnější, než Noble (5,3). Druhá společnost by tak měla být méně rizikovější, mít lepší růstový profil a/nebo by měla mít lepší poměr toku hotovosti k EBITDA (její EBITDA by byla „výživnější“). Noble má skutečně znatelně nižší betu (1,36 ku 1,88) a zbytek napoví následující řádky.

Tržby dovedla Noble do roku 2013 zvyšovat, minulý rok už spíše stagnovaly, ale čistá ziskovost rostla. S návratností to také není tak tristní jako u Transocean, ROE se pohybuje na 12,5 %, ROI na 6,5 %.

bhc2

Zdroj: FT

Pohled na tok hotovosti ale budí ještě větší rozpaky, než tomu bylo u Transocean. V tom smyslu, že zatímco Transocean „jen“ vyplácí dividendy, na které z části nevydělává, Noble nevydělává na žádné dividendy. A přesto je platí. Její provozní tok hotovosti sice minulý rok vzrostl na 3,5 miliardy dolarů, ale investice se vyšplhaly na 4,4 miliardy dolarů a CapEx dokonce dosáhl 4,8 miliardy dolarů. A nejde o nic mimořádného, protože investice převyšovaly provozní tok hotovosti soustavně od roku 2011. Firma ale i přesto vyplácí dividendu a vzniklý deficit (dividendy plus investice nepokryté provozním CF) pokrývá rostoucím dluhem:

bch3

Zdroj: FT

Kdy by byl podobný přístup přijatelný? Bylo by tomu tak v případě, že firma má příliš málo dluhu a hlavně čeká, že dojde k obratu v celkové situaci odvětví, zlepší se její provozní tok hotovosti a/nebo znatelně klesnou investice. Čistý dluh k EBITDA není na nějakých extrémních úrovních, takže nějakou kapacitu pro dotování investic a dividend společnost má. Na podobná dobrodružství, kdy firma prudce navýší dividendu v situaci, kdy se stav v odvětví zhoršuje a investice nejsou financované provozem, jsem ale já osobně příliš konzervativní.

Noble by letos měla osekat CapEx na 2,9 miliardy dolarů. Kdyby se jí to povedlo a provozní CF zůstalo na loňské (historicky výjimečně vysoké úrovni), pro akcionáře by teoreticky zbývalo 500 milionů dolarů. Na ospravedlnění současné kapitalizace ve výši 20 miliard dolarů by toto (z historického hlediska už tak vysoké) CF muselo dlouhodobě růst o 7 % ročně! Společnost prý má slušný „backlog“, možná dojde k výrazným prodejům aktiv, takže výše uvedené ani zdaleka nevystihuje celý investiční příběh. Nejlepší výchozí situace při posuzování investiční atraktivnosti toho, či onoho titulu je podle mne taková, že „trh má cenu správně“. Snažím se tak dívat i na firmu, která by podle svého názvu měla oplývat „vznešeností“. Musím ale říci, že to zde není jednoduché – takový model cash flow zavání investičním kamikadze, sázkou na převrat v Saúdské Arábii, či podobnou exotikou.


Čtěte více:

Goldman Sachs v 1Q15 - FICC zvýšila výnosy o 10 % yoy; tržby investment bankingu nejvyšší od 2007
16.04.2015 13:50
Banka Goldman Sachs (GS US) dnes oznámila svoje výsledky za 1Q15. Bank...
Citigroup: EPS v 1Q 2015 překonal očekávání
16.04.2015 14:14
Citigroup dnes zveřejnila výsledky za první čtvrtletí tohoto roku. Tře...
Nezaměstnaných v USA mírně přibylo
16.04.2015 14:35
Týdenní počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti se v týdnu konč...
Pár minut poté ... videokomentář na WTI
16.04.2015 15:56
Další ze série videokomentářů, zaměřujících se na technické signály, n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data