Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - libra před osudovými volbami pro Británii slábne - je Brexit ve vzduchu?

Rozbřesk - libra před osudovými volbami pro Británii slábne - je Brexit ve vzduchu?

04.05.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Británie má před sebou pravděpodobně jedny z nejtěsnějších voleb v moderní historii. Poslední průzkumy před čtvrtečním otevřením volebních místností předvídají netradičně patový výsledek, který může vést k neschopnosti sestavit většinovou vládu a ke zdlouhavým povolebním vyjednáváním. Něco s čím britský systém není moc zvyklý pracovat a je to vidět i na oslabující libře. Trhy by byly možná o něco veselejší v případě vítězství labouristů - ti by sice pravděpodobně o něco pomaleji snižovali deficit veřejných financí, avšak větším tématem pro investory je ale v tuto chvíli riziko vystoupení Británie z EU. Téma tzv. Brexitu totiž aktivně před volbami rozehráli konzervativci. Divokou kartou pak bude chování skotských nacionalistů, kteří zřejmě ukořistí prakticky všechna parlamentní křesla ve Skotsku.

V eurozóně samozřejmě dál budou hrát prim zprávy z Řecka. Na začátku příštího týdne se má setkat euroskupina a Řekové musí splatit MMF další pravidelnou splátku. Přes obměnu řeckého vyjednávacího týmu je zatím brzká dohoda na seznamu reforem málo pravděpodobná. Grexit tak zůstává násobně pravděpodobnější než nově skloňovaný Brexit.

V USA budou mezi tím na programu vele-důležitá čísla z trhu práce. Ty jsou hlavním magnetem pozornosti každý měsíc, ale v tuto chvíli se navíc hraje o načasování prvního růstu amerických sazeb. Ten bude (podle zápisu z posledního zasedání Fedu) záviset právě na síle amerického pracovního trhu. My odhadujeme spolu s trhem relativně silné číslo (225 tisíc), které ale nebude natolik oslňující, aby vrátilo do hry růst sazeb již na červnovém zasedání Fedu. Nejbližší termín růstu amerických sazeb je pro nás nadále září, ačkoliv rétorika Fedu je čím dál více jestřábí.

V Česku máme před sebou další zkrácený týden, ale nudit se v něm nebudeme. Ve stínu probíhajícího mistrovství světa v hokeji bude zasedat tento čtvrtek ČNB a na stůl dostane novou prognózu. V uplynulých týdnech šermovali někteří centrální bankéři zbraněmi. Zmínky o možnosti dalšího oslabení intervenčního kurzu nebo nasazení alternativních zbraní (např. záporných úroků) považujeme ale v tuto chvíli pouze za verbální intervence, které mají korunu odradit od eventuálního testování 27,00 EUR/CZK.

Region - forex
Zlotý v pátek navázal na ztráty z předchozího dne a relativně prudce oslabil. Významnou část pohybu patrně vysvětluje sváteční nízký zobchodovaný objem (asi poloviční oproti běžnému dni). Koruna naopak v pátek posílila asi o 0,3 %, zatímco kurz forintu se vůči euru příliš nezměnil.

Nadcházející týden je zajímavý i z hlediska regionálních událostí. Pozornost lokálních trhů přitahují zejména zasedání ČNB (čtvrtek) a zasedání centrální banky v Polsku. Zajímavý však bude i dnešek, neboť budou zveřejněny indexy podnikatelských nálad. Patrně nejsledovanější bude index z Polska, a to zejména ve světle posledních údajů z průmyslu (za březen), které poukázaly na velice silný růst. Podnikatelské náladě věnují pozornost i členové Výboru pro měnovou politiku NBP, takže od čísla lze očekávat i tržní dopady. Vzhledem k vnějším podmínkám a politice NBP je přitom pravděpodobné, že zlotý se pokusí korigovat páteční ztráty. Chuť k výraznějším ziskům mohou zlotému ubírat snad jen jestřábí komentáře z Fedu.

Dluhopis

Výnosy amerických dluhopisů šly vzhůru poté, co guvernéři Fedu San Francisco a Cleveland shodně prohlásili, že růst sazeb v červnu není vyloučen a bude záviset na nově příchozích číslech. Americká křivka zestrměla a během uplynulého týdne zažily americké dluhopisy nejprudší propad za poslední dva měsíce. Ještě výraznější byl pohyb na německé křivce. Delší konec vzrostl ve zkráceném týdnu o 21 bps, což je nejvíce od června 2013. Od 20. dubna tak německý desetiletý dluhopis ztratil na ceně téměř 3 %!

Tento týden bude ve znamení amerických dat z trhu práce (nejprve ADP, pak payrolls), které eventuálně mohou výprodej dluhopisů zbrzdit. Nicméně číslo na námi očekávané úrovni 225 tisíc pracovních míst nemusí být pro trh natolik špatné, aby to změnilo náladu, která jde zjevně (pro dluhopisy) medvědím směrem.


Čtěte více:

Proč se obávat Brexitu
28.04.2015 6:00
O Grexitu neboli řeckém odchodu z eurozóny se mluví již delší dobu, mo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university