Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Ekonomická data staví americké indexy na rozcestí

Summary: Ekonomická data staví americké indexy na rozcestí

01.06.2015 17:20
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

USA:

Svému (snad) už finálnímu rozřešení došla sága o možné akvizici společnosti Altera výrobcem čipů Intel. Americký gigant souhlasil s cenou 16,7 mld. USD a do svého portfolia tak přiřadí mimo jiné čipy určené na zrychlení webového vyhledávání. Finální nabídka 54 USD/akcie představuje prémii 10,5 % oproti páteční závěrečné ceně. Spojení tak navazuje na další obchod v polovodičovém sektoru dojednaný v minulém týdnu, v jehož rámci Avago Technologies kupuje za 37 mld. USD Broadcom. Spojením společností vznikne šestý největší výrobce čipů dle tržeb. Pro Broadcom, který se specializuje například na čipy k přenosu signálu Wi-Fi v mobilním zařízení, je dohoda cestou k rozšíření záběru svého podnikání, na nějž negativně doléhá tlak konkurenčního Qualcommu. Celkově pak obě dohodnuté spolupráce umožní vzniklým entitám zvýšit efektivitu procesu výroby a urychlit cyklus prodejů/dodávek. Výsledkem by měl být menší tlak na hrubou marži, který se může projevovat při případném zpomalení poptávky (především z Asie). Kromě této „defenzivní výhody“ pak naopak při akceleraci poptávky po čipech (odhady pro letošek mluví o zhruba 4 %ním globálním nárůstu prodejů čipů) výše zmíněné zapůsobí jako podpůrný faktor pro profitabilitu. Akcie Altera rostou o 6 % na 51,8 USD. Intel ztrácí procento.

Zajímavé statistiky dnes dorazily z amerického hospodářství. Především květnový index ISM v průmyslu na hladině 52,8 b. (proti konsensu 52 b.) potěšil. Na akcie výsledek měkkého indikátoru, který zvyšuje šanci na lepší dynamiku růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí, dopadá skrze dva protisměrné vlivy. Pozitivní vliv v podobě expanze hospodářství, s nímž je spojena vyšší spotřební (prozatím stále tlumená, což dokazuje dubnová stagnace v osobních výdajích) a investiční aktivita, může dopomoci firemním ziskům a podpořit tak valuaci. Za situace, kdy se americký akciový trh proti svému historickému průměru jeví nadhodnocený, a tedy neexistuje příliš velký prostor pro plošný nárůst valuačních multiplikátorů, je taková zpráva obzvláště přívětivá. Na druhou stranu proti tomuto efektu působí výhled měnové politiky. Její utažení, kterému zlepšování dat může nahrát (za předpokladu, že dojde ke zlepšení na trhu práce), totiž nejen začne případně tlumit ekonomický růst, ale taktéž technicky sníží akciové valuace skrze vyšší diskontní faktor. Je však potřeba dodat, že samotný Fed k normalizaci měnové politiky nepřistoupí dříve, než si bude kondicí americké ekonomiky zcela jistý a hrozba výrazného „podvázání“ hospodářství je tak minimální. Velkou nápovědu o možném termínu zahájení procesu utahování měnových podmínek přinesou v pátek data z amerického trhu práce. Americké akciové indexy zatím obchodují pouze s mírnými změnami (lehce v záporu).

Ostatní:

Další dramatickou seanci letošního roku má za sebou čínský akciový index Shanghai Composite. Během prvního obchodního dne nového týdne připsal takřka 5 %. Pozitivní sentiment rozproudila zpráva, podle které čínská vláda zvažuje rozšíření „swapového“ programu, v jehož rámci transformuje dluhy lokálních provincií. V zásadě tak starší půjčky, často s nevýhodnějšími podmínkami (tedy sjednané za vyšších sazeb), vymění za obchodovatelné dluhopisy za zvýhodněných podmínek (nižší sazby). Tyto dluhopisy by následně měly odkupovat především čínské banky. Proces tak má zamezit infrastrukturální hrozbě plynoucí ze skutečnosti, že lokální provincie ve snaze financovat investiční projekty přistoupily v minulých letech na nadměrné zadlužování. Celkově pak „swapový“ program doplňuje uvolněnou měnovou politiku čínské centrální banky.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.


Čtěte více:

PPF požádá Cetin o úvěr a nabídne další odkup akcií O2 (+komentář analytika)
01.06.2015 8:43
Investiční skupina PPF požádá společnost Cetin, která má v pondělí 1. ...
Tankery varují ropné býky
01.06.2015 14:15
Ropa se už čtvrtým měsícem zvedá z nejhlubšího cenového propadu za pos...
Květen živí šanci na obrat - index ISM poprvé od října roste
01.06.2015 16:21
Index ISM z amerického průmyslu se poprvé od loňského října dokázal zv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data