Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Evropě se začínají rýsovat ekonomičtí vítězové a poražení

V Evropě se začínají rýsovat ekonomičtí vítězové a poražení

10.08.2015 17:05

Nouriel Roubini hovoří o tom, že rozdělení eurozóny na jádro a periferii už nemá smysl. Zmiňuje například Francii, která by měla tradičně patřit do jádra, její ekonomika se ale podle toho už delší dobu nehodlá chovat. O problematičnosti škatulkování Francie se ale ví už hodně dlouho a je to mimo jiné patrné i z pohledu na vývoj rizikových spreadů jejích vládních dluhopisů. Ty měly v posledních letech někdy vážné problémy s rozhodnutím, zda se vydat směrem, kterým mířila periferie, či směrem, kterým mířilo jádro. Osobně si myslím, že o budoucnosti eurozóny se bude nakonec rozhodovat v Itálii, Francii bych ale v tomto smyslu také nepodceňoval.

V pátek se dozvíme, jak vypadají poslední dostupná čísla týkající se růstu HDP eurozóny. Meziročně se čeká 1,3 % růst, tento agregát bude ale pravděpodobně maskovat velmi rozdílný vývoj v hlavních členských zemích. Jak je zřejmé z prvního grafu, budeme tu v Q2 mít pravděpodobně dvě jasně definované dvojice: Na jedné straně Německo se Španělskem, na druhé výše zmíněnou dvojku Itálie, Francie:

Wvropa vitez 1.png

Hledíme tu na počátek dlouhodobějšího vzorce? Jedním ze způsobů jak přistoupit k odpovědi na tuto otázku je podívat se na konkurenceschopnost jednotlivých zemí. Z hlediska nákladové konkurenceschopnosti nám může posloužit následující obrázek od Natixis. Ten ukazuje vývoj jednotkových nákladů práce ULC ve zmíněných čtyřech zemích, k tomu přidává USA a UK. V současné době by podle něho mělo být nejhbitějším ekonomickým tygrem Španělsko. Jeho ULC v posledních měsících jen mírně rostou, od roku 2009 klesly. Po Španělsku následuje Itálie, u níž je růst ULC už delší dobu prudší a pokud to tak půjde dál, její problémy se budou jen prohlubovat. Německo a Francie na tom jsou zhruba stejně a obě země lépe než USA, o UK nemluvě:

Evropa vitez2.png

Náklady včetně ULC nejsou vše – nákladově vysoce efektivní produkce trabantů pro úspěch na trzích určitě nestačí. Uchopit kvalitativní (v širokém slova smyslu) stránku konkurenceschopnosti ale není jednoduché. Natixis to v jedné z jeho posledních analýz řešil tím, že posuzoval míru sofistikace exportů (měřenou jejich cenovou elasticitou), míru automatizace výroby, či význam technologického sektoru v dané ekonomice. Jeho závěry? Nejhůře je na tom UK, někde ve středu jsou Francie, Itálie a USA. A Německo se Španělskem jsou z hlediska konkurenceschopnosti „nejnebezpečnější“.

Posuzovat konkurenceschopnost je věc ošidná, protože zabíhá od vyloženě tvrdých faktorů (náklad na vyrobenou tunu oceli) až po ty velmi měkké, včetně preference domácího zboží. Je ale minimálně pozoruhodné, že podle Natixisu jsou na tom s konkurenceschopností nejlépe ty země, které by pomalu mohly začít představovat „nové jádro“ eurozóny (viz první graf). Rád bych ale poznamenal, že u Německa, na kterém nám z evidentních důvodů asi záleží nejvíce, je to pravděpodobně hodně na vážkách.

V neposlední řadě bude v následujících čtvrtletích zajímavé sledovat, nakolik se v eurozóně hraje hra s (téměř) nulovým součtem. Tedy hra, kde úspěch není zhruba rozprostřen po celé eurozóně, ale kde ti silní těží ze slabosti těch ostatních (např. Španělsko vs. Itálie). V extrému by nakonec i Německo mohlo zalitovat toho, co z této hry, kterou do značné míry rozehrálo právě ono samo, nakonec vzejde.


Čtěte více:

Berkshire Hathaway kupuje Precision Castparts Corp. za 235 USD za akcii
10.08.2015 13:29
Společnost Berkshire Hathaway legendárdního investora a filantropa War...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m