Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Evropa se musí rychle probudit, jinak jí uteče velká příležitost

Víkendář: Evropa se musí rychle probudit, jinak jí uteče velká příležitost

16.08.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Zdá se, že všichni nyní zkoumají, co by jim z ekonomického hlediska mohla přinést „jaderná“ dohoda uzavřená s Íránem. Není divu, protože íránská ekonomika je větší než hospodářství Austrálie a měla by poměrně rychle růst. I ty nejkonzervativnější projekce hovoří o tom, že Írán by měl v následujících deseti letech přispívat ke globálnímu růstu stejně jako Itálie. Atraktivní jsou jeho rezervy ropy a plynu, ale i domácí poptávka, která po celé roky trpěla kvůli mezinárodním sankcím.

Očekává se, že v čele íránské „zlaté horečky“ budou stát evropské firmy, protože vztahy mezi Evropou a Íránem nebyly tak vyhrocené jako v případě USA. Evropa je také z historického hlediska významným dovozcem íránské ropy, před sankcemi do ní proudilo asi 600 000 barelů denně, a to zejména do Itálie, Řecka a Španělska. Íránské rezervy zemního plynu jsou druhé největší na světě a pravděpodobně si budou postupně nacházet cestu do Evropy. Té by mohly pomoci zbavit se energetické závislosti na Rusku.

Plynovodu z Íránu do Evropy stojí v cestě řada překážek, existují ale i levnější alternativy včetně námořní dopravy LNG. Modernizace íránské infrastruktury také vyžaduje vysoké investice. Odhaduje se, že ty by mohly dosáhnout asi 100 miliard dolarů a v této oblasti by mohlo těžit zejména Německo, které se zaměřuje na strojírenství a příbuzná odvětví. Příležitostí pro evropské firmy je ale mnohem více. Týkají se i sektoru spotřebního zboží, velice atraktivní by íránský trh mohl být zejména pro německé a francouzské automobilky či výrobu letadel. Írán totiž bude v následujících deseti letech potřebovat minimálně 300 nových strojů a to může být velká příležitost pro Airbus.

Bohužel se zdá, že Evropa je současným vývojem trochu zaskočena. Může to být řeckou ságou, ale ať už je příčina jakákoliv, konkurence z jiných zemí již začíná mít navrch. Mohlo by se zdát, že se to týká zejména amerických společností, ale ukazuje se, že hlavními soupeři budou pro Evropu Čína a Rusko. Íránské vztahy s Ruskem nebyly vždy ideální, prezident Vladimír Putin se pro něj ale stal partnerem, protože obě země bojují proti sunnitským vojenským silám, jako je Islámský stát. Rusko navíc tlačilo na uzavření dohody s Íránem a není zřejmě pochyb o tom, že Írán je mu za to vděčný.

Možná se ale nakonec ukáže, že ještě těžším soupeřem bude pro Evropu Čína. Ta se s Íránem shodne mnohem snadněji než Rusko, protože má neutuchající hlad po energiích. V roce 2014 dosáhla hodnota obchodu mezi Íránem a Čínou 44 miliard dolarů, což představuje asi třetinu celkového zahraničního obchodu Íránu. Ve srovnání s rokem 2005 došlo v této oblasti k čtyřnásobnému růstu. Ještě důležitější než obchod jsou pravděpodobně přímé zahraniční investice, ale zde žádná oficiální čísla k dispozici nejsou. Některé informace ukazují, že Čína investuje zejména v oblasti dopravy, výroby elektrické energie, těžby a výroby automobilů.

Západ by mohl chování Číny z posledních let brát jako porušování embarga a mezinárodních dohod. V očích íránské vlády byly ale čínské investice velkou pomocí, která udržovala íránskou ekonomiku při životě v těžkých časech sankcí. A Číně už se částečné odměny dostalo tím, že nyní může pracovat na infrastrukturních projektech v hodnotě miliard dolarů. Vztahy mezi oběma zeměmi také posiluje to, že obě společnosti mají hluboké kulturní kořeny a obě mají pocit, že jsou oběti západního imperialismu.

Západ má technologie, které bude Írán potřebovat k tomu, aby znovu postavil na nohy svou ekonomiku. Mezi Íránem a Západem ale zároveň panuje nedůvěra. Evropa je na tom v tomto ohledu o něco lépe než Spojené státy. Nicméně sleduje podobnou politiku jako USA a je tak pro ni těžké soupeřit o íránskou důvěru s Ruskem a Čínou. Pokud Evropa chce z nové situace těžit, musí velmi rychle vytvořit strategii, která důvěru obnoví. Pochybuji ale o tom, že se tím v Bruselu někdo zabývá.

Autorkou je Alicia Garcia Herrero.

Zdroj: BeyondBrics


Čtěte více:

Ekonomická pohádka na víkend
14.08.2015 17:45
Ekonomický vývoj posledních let přinesl řadu podnětných úvah, ale také...
TopFiveTech - Google (DIP) a jeho “Abeceda” a insider trading hackerů hýbal tímto týdnem
14.08.2015 17:00
Tesla Motors chce prodat další akcie. Společnost včera před startem ob...

Váš názor
  • Nebojme se, ono to neni tak jednoduché
    17.08.2015 10:08

    Obchodování s Íránem má svá pravidla a určuje je íránská strana. Vypravoval mi před lety jeden český exportér: "Opustili jsme jednu naši investici v Íránu. tedy spíše jsme utekli. S nimi se nedá pracovat, nemůžeš nic naplánovat. Poslední kapka byla pokuta za nesplnění termínu ze strany íránské strany (snad nějaké ministerstvo). Dovezli jsme do přístavu poslední části zařízení, roury, pár armatur. Teď jsme to potřebovali proclít, dopravit na staveniště a pak zamontovat a bylo by hotovo. Ale, on byl nějaký náboženský svátek, o kterém jsme nevěděli, nebyl ve smlouvě (ve smlouvě jsm eměli všechny svátky, zavřené dny, atd, abychom to mohli plánovat), a asi dva týdny to všechno leželo v přístavu a úředníci seděli doma a neclili. Pak nám to proclili, ale zase dopravci měli nějakou slavnost a tak zboží na půli cesty hodili na zem a jeli domů. A takto těch posledních pár kousků putovalo snad dva měsíce, takže pak jsme pracovali dnem i nocí. My pracovali, protože polovina íránců jsou flákači a neumí nic, druhá půlka je kooperativní, chytrá, se zájmem, ale i tato půlka tu první nedokopala k tomu, aby s sebou hodili. Takže jsme dostali od investora pokutu, tak velkou, že jsme jim řekli "toto vše si vemte, dostavte si to, my padáme". A nechali jsme tam mnoho miliónů. Co jsem měl hlášení, tak dva roky poté, to ještě nebylo dostavěné, nefungovalo, prý se tam nějací dělníci motali po stavbě." Takže obchodovat s náboženským a totalitním státem má své záludnosti. Nebál bych se, že Evropě ujede vlak.
    Ales Muller
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m