Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato se vzpamatovává díky poptávce po bezpečném přístavu a Fedu

Zlato se vzpamatovává díky poptávce po bezpečném přístavu a Fedu

20.08.2015 17:14
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Zlatu včerejší zápis ze zasedání amerického Fedu, který vyzněl spíše v neprospěch zářijového zvyšování sazeb, viditelně svědčí. Investoři již tolik nesázejí na brzké zvyšování sazeb v USA a žlutý drahý kov se dnes šplhá téměř ne pětitýdenní maximum, poté, co se americká měna uvolnila a proti euru ztrácí kolem 0,8 procenta.

Představitelé americké centrální banky dali najevo obavy spojené s nízkou inflací a zároveň chtějí vidět ještě větší zlepšení situace na americkém trhu práce. Alespoň to vyplynulo z včerejšího zápisu z červencového zasedání centrální banky. Podle dat Bloombergu z pohledu traderů klesla pravděpodobnost zářijového termínu zvyšování sazeb z úterních 48 procent na 38 procent. Ačkoliv by si někdo mohl myslet, že samotný směr (zvyšování sazeb dříve nebo později) je pro zlato důležitější než jeho načasování, současný vývoj ceny zlata naznačuje něco jiného.

Vyšší sazby by rezem ubraly zlatu na přitažlivosti, protože drahý kov nevyplácí žádné úroky jako jiná aktiva, například dluhopisy. Není to jen pro zlato relativně příznivě vyznívající prohlášení Fedu, které kovu v posledních dvou dnech pomáhá k růstu. K největšímu měsíčnímu zisku od ledna zlato směřují obavy plynoucí z oslabování měn od Číny po Kazachstán, které nastartovaly poptávku po žlutém kovu jako bezpečném přístavu. Již čínská devalvace měny v minulém týdnu zlatu pomohla vzhůru, včera před zápisem ze zasedání Fedu zlatu prospěl i nejistý výhled čínské ekonomiky založený na nepříznivých datech. Investoři kupovali nejvíc zlata ve fondech krytých fyzickým zlatem za poslední týden.

Co se týče držby burzovně obchodovaných fondů krytých žlutým kovem, tak ta se k včerejšímu datu zvýšila o 3,4 metrické tuny na 1514,6 tuny. I tak se pořád blíží nejnižší úrovni od roku 2009. Růst ceny fyzického zlata však snížil i fyzickou poptávku po drahém kovu ze strany čínských a indických kupujících.

gold 3day.png
Vývoj ceny zlata za poslední 3 dny.

S tím jak se snižují očekávání zářijového zvyšování sazeb, se pozornost trhu přesouvá na prosincový termín a děje se tak ve prospěch zlata. Cena žlutého kovu se dnes vyšplhala i nad 1150 dolarů za trojskou unci a obchodoval se odpoledne okolo 1149,9 dolarů za trojskou unci. Zlato se tak konečně vzpamatovává o téměř 6 procent ze zhruba 5 a půlletého minima 1077 dolarů, na které spadlo během propadu ke konci července. Po nejdelší šňůře ztrát od roku 1999 nyní komodita může uzavřít již druhý týden ziskem.

Zdroj: BBG, CNBC, WSJ


Váš názor
  •  
    24.08.2015 5:01

    Zlato pujde pomalu nahoru nekam ke hranici 1500 a pak udela sesup dolu az nekam pod 600 za unci
    Dolar
    •  
      24.08.2015 10:28

      skor si myslím, že sa vráti k 1200 dolárom za unci a bude vyčkávať, čo urobí čína
      milota
  • Chtěl bych tímto poděkovat Patrii..
    21.08.2015 8:14

    že po několikáté urgency konečně odstranili tu pozvánku na seminář pana Žabžy který se konal v červnu. Jen je otázkou proč to udělalí až po tak dlouhé době. Kontroluje tam někdo co a kdy je něco oznamováno. Třeba by se měla postarat jistá Kalka, která je na jednání Patrije tak citlivá a dokonce dotovaná za psaní svých mourostí a udržování diskuze i když někdy dost křečovitě.
    Darwin
  •  
    20.08.2015 18:58

    A nebo má paní zahradníková instrukce od KBC, potažmo ČSOB, ktera dostala od EU 7 miliard EUR aby přes noc nekrachla, aby hájila zájmy centrálních bank, které již několik let manipulují ceny zlata opcemi, které nejsou žádným zlatem kryty aby se neprovalil fakt, že jak USD, tak EUR jsou v konečném vyúčtování bezcenné papíry, podložené jen důvěrou v centrální banky, která brzo zkolabuje?
    jj
  •  
    20.08.2015 18:45

    Kam vítr, tam pláštˇ minulý tyden paní zahradníková psala, že zlato už přestalo být spolehlivým přístavem a že o něj nemá nikdo zájem. Dnes je vše jinak. Jak to bude zítra? Tak "fundované" komentáře může psát jen někdo, kdo o zlatě neví vůbec nic, kromě toho že si umí přečíst čísla a říct vám, jestli cena jde nahoru, nebo dolů. Vše ostatní kolem je mlžení a zaplňování prostoru nic neříkajícím povídáním, aby řeč nestála. Patria by mohla ušetřit náklady na paní Zahradníkovou napsáním malého prográmku, který by dělal stejnou službu a stál by jednorázově pár korun.
    jj
    •  
      20.08.2015 21:26

      Kde jsou ty časy, když ještě za Bakaly, který dnes u ženevskeho jezera chová kozy,se tu daly zjistit užitečné informace. Dnes je tu servírijí stejný eurojogurt jako na webu každé EU, či WS banky, ktery je občas trochu jinak našlehaný a je oslazený nějakým jiným sladidlem. Pokud se chcete dozvědět, jak se věci mají, sledujte třeba Zerohege.com, Paulcraigroberts.com, DavidStockman.com a podobně. K tomu je ale třeba trochu angličtiny, ale předpokládám, že aspoň půlka z vas s tím bude mit problém, jinak byste asi tenhle eurojogurt nekonzumovali. V tom případě uděláte líp, když půjdete nakrmit labutě nebo kachny na Žofín.
      A1
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.