Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské HDP zpomaluje překvapivě málo, máme mu věřit?

Čínské HDP zpomaluje překvapivě málo, máme mu věřit?

19.10.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Čínský drak dál zpomaluje. I když o něco méně, než trhy očekávaly (6,9 %), je to poprvé od roku 2009, kdy dynamika čínské ekonomiky spadla pod magickou laťku sedmi procent. Růst pod sedmi procenty přitom Čína za posledních 23 let pamatuje jen ve třech kvartálech. Je navíc otázka, do jaké míry se dá současným číslům věřit. Průmysl vzhledem k tomu, že klesá spotřeba elektřiny a prudce padá železniční doprava, zpomaluje překvapivě opatrně (stále se drží v blízkosti 6 %). Za druhé, zrychlení služeb ve třetím kvartále také vypadá podezřele a to především ve světle výrazných propadů akciového trhu. Na začátku roku totiž službám pomáhal zejména prudký nárůst byznysu brokerů spojených s boomem na akciovém trhu. Těm se v druhé polovině roku muselo dařit o poznání hůř. A třetí pochybnost ohledně čínských statistik je patrná při porovnání nominálního a reálného HDP - čínský růst neočištěný o růst cen (nominální) zpomaluje totiž o poznání rychleji (na 6,6 %). Čínské firmy sice čelí deflaci výrobních cen, spotřebitelská inflace ale dál zůstává kladná. I proto má řada hráčů na trhu obavy, že jsou reálná čísla kosmeticky vylepšena výraznějším poklesem cen (zápornějším deflátorem HDP).

Čínská čísla, ať už jim věříme více či méně, dnes po ránu přinesla na trhy zatím spíše uklidnění. Na americké půdě je v tomto týdnu kalendář událostí hubenější a pozornost přitáhne spíše výsledková sezóna. V Evropě bude hlavním trhákem týdne zasedání ECB. Nepočítáme zatím s dalším uvolněním měnové politiky. Pokud se ale Fed neodhodlá v tomto roce ke zvýšení sazeb a euro se bude obchodovat spíše u silnějších úrovní (poblíž 1,15 EUR/USD), může ECB na svém prosincovém zasedání natáhnout svoji politiku kvantitativního uvolňování za horizont roku 2016.

Region - forex
Kurzy regionálních měn se vůči euru v pátek hýbaly jen minimálně. Forint sice oslabil asi o 0,3 %, ale vzhledem k předchozímu posilování zakončil týden v plusu.

Nadcházející týden je z hlediska regionu poměrně zajímavý. Dnes budou zveřejněna další zářijová data z Polska (průmysl, maloobchod). Případné mírné zklamání z průmyslu by mohl tlumit zářijový rychlý růst mezd, který byl ohlášený minulý pátek.

Hlavními událostmi týdne však asi budou zasedání maďarské centrální banky (úterý) a ECB (čtvrtek), která koketuje s možností natažení programu QE. A to je z hlediska regionálních centrálních bank samozřejmě velice důležitý faktor.

Dluhopisy
Výnosy dluhopisů šly v pátek v Německu lehce dolů (-1 bps) s tím, jak finální inflace v eurozóně zůstala v září pod nulou. Nijak povzbudivý pro ECB není ani pohled do inflačních střev - hluboko pod 2%ním inflačním cílem zůstávají prakticky všechny složky spotřebitelského koše (až na tabák a alkohol). I když věříme, že v září bylo dosaženo v eurozóně inflačního dna a inflace by se měla na konci roku především díky dopravě šplhat vzhůru, ECB bude pravděpodobně hodně vážně zvažovat jak na říjnovém (tento čtvrtek) tak na prosincovém zasedání další uvolnění měnových kohoutů. I když Mario Draghi bude zdůrazňovat holubičí postoj bankovní rady, čekáme, že si eventuální změny v nastavení měnové politiky schová až na prosinec.

Komodity
V pátek sice cena ropy Brent poměrně výrazně vzrostla, ale korigovala tím pouze část předchozích ztrát a za týden poklesla o 4,2 %. K růstu pomáhala mimo jiné klesající aktivita amerických těžařů.

Dnes ráno zajímají komoditní trhy zejména data z Číny. Růst HDP poklesl podle oficiálních údajů těsně pod cílovou úroveň 7 % meziročně (na 6,9 % y/y) a průmyslová produkce v září rostla o trochu pomaleji, než se čekalo. Ceny komodit dnes po ránu mírně klesají.


Čtěte více:

Asie otevřela týden smíšeně
19.10.2015 8:12
Čekání na čínská makrodata ovlivnila podle hodnocení agentury Bloombe...
Souhrn pátečního dění na světových burzách
19.10.2015 8:34
ČRPraha v pátek následovala pozitivní sentiment na hlavních evropských...

Váš názor
  • Jak typické
    19.10.2015 10:06

    Je úsměvné projevovat nedůvěru k údajům o Čínské ekonomice a současně si s důvěrou všímat prezentace údajů o EU a USA ekonomice. Ve světle Enronů, Freddy Mac a Fanny Mae, nebo "strukturovaných" USA hypoték, podvodů ve výkaznictví států EU (Řecko,Itálie, Španělsko atd.) Celý svět lže jak když tiskne, proč by Čína měla být jiná. Číňané jsou velmi učenlivý národ. :)
    hb
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data