Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Končí role zlata jako bezpečného přístavu v bouři?

Končí role zlata jako bezpečného přístavu v bouři?

23.10.2015 15:49
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Zlato bylo po léta vnímáno jako bezpečný přístav, kam mohli investoři vplout v případě politické nejistoty či finanční nestability. Během poslední fáze explozivního desetiletého růstu drahého kovu ale investoři zlato nekupovali s vidinou bezpečného útočiště pro své úspory, ale spíše zisku. Ti, kteří hromadili zlato v době, kdy se jeho cena blížila rekordním 1920,30 dolaru za unci, nehledali ani ochranu ani možnost diverzifikovat. Chtěli jen sbírat rychlé zisky a ze zlata se tak stal jen další finanční instrument vystavený stejným faktorům jako jiné investiční nástroje typu akcií bez tradiční podpory, kterou bezpečnému přístavu přinášela politická a bezpečnostní i finanční rizika ve světě.

Výstup zlata do závratných výšin na přelomu milénia odstartovalo několik událostí v čele s prasknutím technologické bubliny, teroristickým útokem 11. září v USA nebo americkými sazbami, které spadly v roce 2003 na historická minima. Byla to právě účast ziskuchtivých investorů, která pomohla vyhnat ceny zlata hlavně v letech 2008 až 2011 divoce vzhůru. V tomto období cena žlutého kovu rostla v průměru dokonce o 183 dolarů za unci. Roční zisk zlata z let 2001 až 2007, který v průměru dosahoval „pouhých“ 80 dolarů, se tak rázem jevil jako zanedbatelný. Každá éra růstu však obvykle jednou musí skončit a zlato nebylo žádnou výjimkou.

Po dosažení cenového vrcholu v roce 2011 začalo v roce 2012 klesat a kolísat. Jeho cena však v tomto roce nepokořila hranici 1500 dolarů, k tomu došlo až v roce následujícím, kdy drahý kov zahájil téměř volný pád a propadl se nejen pod 1500 ale dokonce i 1200 dolarů za trojskou unci. Jen v roce 2013 tak cena zlata odepsala téměř 30 procent. Americký Fed totiž právě v tomto roce oznámil, že by mohl brzy začít zužovat program nákupů dluhopisů. Tuto zprávu trh přijal jako předzvěst počátku zvyšování sazeb a zlato, které nenese žádný úrok a v případě zvyšování sazeb tak značně ztrácí na atraktivitě a navíc je negativně korelováno k potenciálně sílícímu dolaru tak zamířilo strmě směrem dolů. Letos žlutému kovu nezůstala svatá dokonce ani hranice 1100 dolarů.

Gold od 2011.png
Cena zlata od roku 2001 až do současnosti. Z rekordního maxima v září 2011 se doposud drahý kov propadl o zhruba 40 procent a momentálně kolísá okolo 1170 dolarů za trojskou unci.

Jsou to právě obavy o načasování zvyšování sazeb americkou centrální bankou, které si i v letošním roce značně pohrávají s cenou drahého kovu a limitují jeho případné zisky. Jasným znamením omezení role zlata jako bezpečného přístavu byly koneckonců i událostí poslední doby na geopolitické scéně. Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou, bezpečnostní rizika na Blízkém Východě nebo řecká úvěrová krize jsou přesně události, které by v minulosti pomohly zlatu k ziskům. Ve skutečnosti však s drahým kovem příliš nepohnuly. Vzhůru letící cena zlata zkrátka přitáhla na trh žlutého drahého kovu mnoho nových investorů, kteří věřili v jeho růstový potenciál daleko více než jeho roli bezpečného útočiště.

Proti růstu zlata v krátkodobém nebo střednědobém horizontu mluví v současnosti například i zpomalení růstu na rozvíjejících se trzích, které nepodpoří poptávku po drahém kovu a hrozba zvyšování amerických sazeb je v současnosti spíše jen otázkou načasování. Zlatu nepomohly vzhůru ani obavy o zdraví čínské ekonomiky a nejnižší tempo jejího hospodářského růstu za poslední čtvrtstoletí vedoucí ke strachu o potenciální vyvolání další finanční krize. Přetavily se tak jen v další náznak skomírání role zlata jako bezpečného uchovatele hodnoty.

Osud zlata mají ve svých rukou i burzovně obchodované fondy fyzicky kryté tímto kovem. A zlaté ETF zaznamenaly v poslední době silný odliv. Z rekordních 76 milionů uncí zlata držených v burzovně obchodovaných fondech v prosinci 2012 se držba zlata v ETF snížila o více než 40 procent na 42 milionů uncí. Právě doslova exploze „zlatých“ burzovně obchodovaných fondů byla dalším znakem dekády do roku 2013.

Proti zlatu jako formě zajištění před riziky a nejistotou mluví i nedávný výzkum ekonomů Britské centrální banky. Závěry jejich studie jsou totiž v přímém rozporu s obecným pohledem na zlato jako aktivum, které nabízí vysokou míru jistoty a to v tom smyslu, že jeho zisky jsou proticyklické.

Zdroj: RTRS, BBG


Čtěte více:

ECB poslala dolů euro, dluhopisům a akciím naopak přináší růst
22.10.2015 16:25
Klíčovou dnešní událostí pro trhy bylo jednání ECB. V jeho stínu zůsta...
Nálada v eurozóně se zlepšuje, euru to však nepomůže
23.10.2015 10:27
Nálada mezi podnikateli v eurozóně (PMI) se vylepšuje a ukazuje na pok...
Čína snižuje úrokové sazby, akciové trhy jásají
23.10.2015 13:42
Čínská centrální banka (PBoC) se dnes rozhodla pro další uvolnění měno...

Váš názor
  • Místní kašpárek pindá....
    29.10.2015 10:11

    ".... Hlavně že moje peněženka se utěšeně plní.......xiluodu "..........Tobě se plní, protože nakupuješ rubly a těch dostaneš mnohokrát vic než dolarů. Kdysi jsem pracovával jedním slovákem, který si nechával platit desetikorunama, protože si představoval že je bohatší když měl peněženku plnou peněz. tak je to i s tebou a tvojí peněženkou. Taky si připadáš daleko bohatší když jí máš plnou 2000 rublů než 20 USD i když si za to koupíš stejně a když budeš nakupovat v Rusku tak ještě mín'. To přesně odpovídá tvé mozkové kapacitě. Tím se může chlubit jen polomozek. Ale rád uděluješ tady rady o financích a invvesticích. Nenech se vysmát.
    .
  •  
    23.10.2015 20:53

    Vazena pani Zahradnikova, vzdy s pobavenim citam Vase clanky. S pobavenim preto, lebo zial, zlatu vobec nerozumiete. Zlato je skvela investicia aj uchovavatel hodnoty. Naposledy som Vam pisal v diskusnom prispevku, ze zlato bude zhruba do 23.10. stupat a potom az do decembra klesat. Podla toho som opät investoval, mam peknu short poziciu na zlato aj striebro. Predpokladam, ze najväcsi pokles mozme ocakavat buduci tyzden, kde podvodnici z FED budu tvrdit, ze urokovu sadzbu zvysia v decembri. Teraz v oktobri to nemozu urobit, lebo jednania o dlhovom strope v americkom senate iba prebiehaju. Realne si vsak myslim, ze narastu urokovych sadzieb sa v USA asi nedockame. Uvidime. Zlato je podla mna jednou z najbezpecnejsich investicii. Zijeme v Europe a nie v USA. Cena zlata v USD nie je pre mna podstatna. Podstatne su pre mna kroky ECB a PBOC. Tie maju najväcsi vplyv na to, co sa bude diat s cenou zlata v Eurach. V eurach cena zlata rastie. Zlato je mena, ktora nema riziko protistrany. Vsetky ostatne papierove aktiva toto riziko maju. Na zaver Vam opät zacitujem Nostradama: Nahrady zlata a striebra zaplavia svet, aby boli potom hodene do jazera. Zlato a striebro budu opat objavene, vsetky dlhy budu odpustene. Nostradamovo proroctvo sa tyka Zaciatku 21. storocia. Nieco pravdy na tomto proroctve pri suacsnej financnej a dlhovej mizerii bude. Ako zareagovali ludia na rozhodnutie ECB si mozte precitat v nasledujucom clanku, kde dnes denny dopyt po fyzickom zlate zaznamenal narast o 300% . Link ku clanku prikladam: http://www.goldreporter.de/ezb-ankuendigung-befeuert-gold-nachfrage/gold/53787/
    eurofisher
  • Bezpečné útočiště
    23.10.2015 18:04

    Zlato bylo, je a vždy zůstane bezpečné konzervativní útočiště. Jeho cena v dlouhodobém pohledu stoupá zhruba stejně jako cena domů .Stačí jediné číslo. Roku 1914 stály v Praze nové boty 10 korun, roku 2015 o 100 let později 2000 Korun = 200 x více. Inflace zničila hodnotu koruny za 100 let 200 krát ! Obráceně řečeno, cena zlata v ČR stoupla za 100 let 200 krát. Kdyby mi někdo dnes nabízel 1 000 000 Kč v papírových bankovkách a nebo kilo zlata ve dnešní stejné ceně, okamžitě beru to kilo zlata. Papír si nechte na záchod.
    xiluodu
  • Platí jen pro USA
    23.10.2015 17:56

    Jsem občan ČR nikoli USA. Letos je cena zlata kolem 1180 Dolarů a Dolar stojí 23 Kč. Tedy moje unce zlata má letos cenu v ČR asi 26 000 Kč. Roku 2008 stálo zlato asi 1000 Dolarů a jeden Dolar byl za 16 Kč. Cena mojí unce zlata tak byla jen 16 000 Kč !!! roku 2008. Za 7 roků 2008-2015 stoupla v ČR cena zlata o 10 000 Kč ze 16 000 na 26 000 Kč. Růst o 60 % !!! Fantastická investice ! Růst o 7 % ročně ! Jaká banka vám to dá ? Co se děje se zlatem v USA mne nezajímá. A se tam třeba staví na hlavu, to je mi jedno. Hlavně že moje peněženka se utěšeně plní.
    xiluodu
    • jen pro USA ? ))))))).
      28.10.2015 23:10

      Zase ty tvoje z prstu vycucané teorie. Kecáš a uvádíš co se ti hodí. Kolik by jsi dnes dostal za to tvoje zlato, za které jsi zaplatil před pár roky 2000.-. Asi tak 1200-1400 Do zlata se vyplatí investovat tak v Rusku, kde rubl ztrácí na hodnotě přes 50% za rok. A dolar stale posiluje. Zajímáš se vůbec a čteš něco co se týče financí nebo jen sedíš vymýšlíš si svojí propagandu. Jsi opravdu mimo mísu a to ne jen dneska. Ale hezky se čteš. Nezdávej to. Jsi názorný příklad jak se dají Zemanovci oblbnout a zvolit si svého prezidenta navzdory normálních voličů.
      .
    • Re: Platí jen pro USA
      26.10.2015 14:38

      Taky nenosím v peněžence koruna, ale zlaté mince. Jediná nevýhoda je, že v mlékárně mi za ně nechtěj prodat mléko. Taky mů j zaměstnavatel trvá na vyplácení mzdy v korunách a né ve zlatých cihlách. Někde se stala asi chyba.
      goldman
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m