Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Silicon Valley vs. Wall Street - boj o moc

Silicon Valley vs. Wall Street - boj o moc

30.11.2015 15:50
Autor: Pavel Petr, Patria Online

V pátečním článku TopFiveTech jsme použili v nadpisu příměr Wall Street vs. Silicon Valley. Jednalo se víceméně o to, že IT firmy přetahují zkušené a dobré lidi wallstreetským bankám.

Protože mi přišlo, že na tomto tématu něco je, začal jsem se pídit po tom, jestli existují i nějaké další projevy. Odpověď je ano a jeho jméno jste již určitě slyšeli - je to bitcoin. Je to trojský kůň sektoru informačních technologií.

Od doby skončení zlatého standardu má moc nad penězi a jejich multiplikací systém centrálních bank spolu s komerčními subjekty, které se podílí na tvorbě peněz. Řada lidí považuje bitcoin za nástroj, který vyrve moc z područí finančního sektoru.

Zprvu nikdo bitcoin moc vážně nebral. Byl to údajně prostě vtip. Byla to totální novinka a všichni si mysleli, že to bude jedna velká pyramida, která se rozsype, zakladatel vydělá balík a všichni, kdo přišli příliš pozdě, jen spláčou nad výdělkem. Je to kolem dvou let a bitcoin je tady s námi pořád.

Zprvu neměl bitcoin žádnou cenu ale absolutně žádnou. Pak jsme zažili jeho brutálně prudký růst a následně rychlý propad. Znovu všichni věstili bitcoinu krátký život.

Ale myšlenka digitální měny rezonovala zejména IT společností velmi silně. Všichni byli fascinováni touto technologií. Tenhle “vtip” jak ho na začátku někdo označil, se nyní stává něčím, co berou světové centrální banky a wallstreetské banky smrtelně vážně.

Prestižní plátek The Economist dokonce předpověděl, že bitcoin změní všechny sektory ve které je základní esencí důvěra. Důkazem, že tento vtip přestaly brát banky na lehkou míru je to, že snad každá banka na Wall Street má nějaké oddělení, které se věnuje jen a pouze technologii bitcoin - respektive blockchainům - což je ta klíčová esence co dělá bitcoin bitcoinem.

Ti nejzasvěcenější říkají, že jsme ještě neviděli plnou sílu bitcoinu. Metaforou může být, že bitcoin je nyní tím, čím býval internet v roce 1994. Věděli jsme, že internet má potenciál, ale netušili jsme, jak o dvacet let později změní všechno, na co jen pomyslíme. Podobně tomu může být i u bitcoinu.

Krásou a zároveň hrozbou pro stávající systém je, že se jedná o decentralizovaný systém bez autority, která by zastřešovala nebo řídila co se děje v síti. Proto se o bitcoin zajímají zejména velké banky z Wall Street.

Už tady byly pokusy jak vyrvat strategickou výhodu bank z jejich držby. Pokusily se o to systémy jako DigiCash v 90. letech - selhaly. Následně PayPal doslova sahal na tuto metu, ale nakonec se z něj stal podnik, který velmi dobře zprostředkovává klasický platební styk ale na internetu.

Podle zakladatelů PayPal je tohle první opravdu reálná šance, jak v USA zbavit banky a další finanční instituce takové moci a výhody, kterou si stále udržují. Je to poprvé co má někdo šanci vytrhnout kontrolu nad platbami a depozity bankám z rukou.

Banky to samozřejmě nenechají jen tak. Namísto toho, aby se snažili bitcoinu konkurovat rychle se technologii blockchainů (nebo-li digitálních tokenů) učí a chtějí vytvářet podobné systémy jako je sám bitcoin.

Možnosti této technologie jdou mnohem dále, než si myslíme. Třeba taková burza Nasdaq nedávno představila svůj blockchainový systém pro provádění obchodů. Burza se také chystá spustit trading akcií soukromých společností na svém vlastním systém napodobující technologii za bitcoinem. A nekončí to u akcií. Nasdaq chce tuto technologii použít i pro obchodování dluhopisů a posílání velkých objemů peněz.

Důvod proč jsou lidé tak strašně vášnivý okolo bitcoinu je vlastně spíše blockchain. V podstatě je to komunitně spravovaná síť uchovávající záznamy o všech transakcích – absolutně o všech, které kdy byly v síti provedeny. Tudíž vše, co teď bylo uchováváno v soukromých centralizovaných databázích, může nyní být ohroženo blockchainem. Krásou toho řešení je, že všichni vidí kolik bitcoinů je na jaké adrese uloženo, odkud přišly apod. Jen nikdo neví, čí jsou.

To je sice ještě hudba budoucnosti, ale to je to co reálně dělá z bitcoinu tak zajímavou věc i když je to zatím jen prostě digitální měna.

Klíčová je důvěra
Ať chceme nebo ne. Digitální měny už tu s námi jsou. Není mnoho lidí na světě, kteří by používali bitcoin k nákupům online. Ale jsou jich miliony, kteří používají vlastní kreditku a tak i systém kreditních karet. Lidé, co je používají, mu věří a věří, že dostanou, za co zaplatili. Bitcoin je jenom variance na současný platební systém, který funguje díky vlastnímu zájmu spotřebitelů.

Je třeba zmínit, že bitcoin se posunul od toho, že nemá hodnotu k tomu, že má nějakou hodnotu. Jak ale byla vytvořena taková důvěra, kde se vzal ten síťový efekt, který láká další uživatele?

Paradoxně - zájem vytvořil elektronický obchod zvaný Silk Road - doslova eshop s drogami. Bylo to první místo, kde akceptovali bitcoiny a také ověřili, že technologie funguje. To byl zlom, který z nulové hodnoty udělal nějakou hodnotu. Cena jednoho bitcoinu šla z 50 centů na 30 dolarů za jeden bitcoin.

Bitcoin umožnil něco, co do té doby nebylo možné - například zaplatit z USA do Amsterdamu za heroin. Můžete to vnímat jako temné období bitcoinu v jeho historii, ale ukázalo se díky tomu, že bitcoin je schopen provozu.

Aktuální cena bitcoinu je 376 USD. V roce 2015 se již cena stabilizovala a oscilovala mezi 200 a 400 USD za jeden bitcoin.

xbt

Zdroj: WEF, Bloomberg


Čtěte více:

Zasedání ECB, inflační čísla v Evropě, americký trh práce a zasedání OPEC … týdenní výhled
30.11.2015 11:00
Klíčovou událostí týdne bude čtvrteční jednání ECB. Navýšení měnového ...
Závody o osídlení Marsu mají v USA přinést nové pracovní místa a investice
30.11.2015 14:38
Americká National Aeronautics and Space Administration (NASA) mění str...

Váš názor
  •  
    01.12.2015 13:59

    Nuz dnes sa kazda velka banka venuje blockchainu, lebo distribuovana databaza je technologia ktora zmeni svet medzibankoveho clearing. Velke banky poznate podla toho ze ani netusite ze banka s takym menom jestvuje. VISA uz dnes robi kroky aby bola pri tom. Ak sa bitcoinova komunita nespamata a neprestane susnit svojho 1/4 BTC v penazenkach, do dvoch rokov tu bude system vychadzajuci z blockchainu a fungujuci pre banky. Tak ako banky velmi rychlo presli pred 25 rokmi z vlastnych kablov na TCPIP, prejdu aj na blockchain. Je btc dost silna aby to ustala? http://cointelegraph.cz/news/115759/proc-by-bitcoin-nemel-stat-vic-nez-300-eur-aneb-o-btc-trochu-jinak
  • Bitcoin nemá šanci na úspěch
    01.12.2015 9:50

    Bitcoin je nezávislá měna na všech bankách a vládách. A to je právě kámen úrazu. Žádná vláda se nenechá okrást o své daně, protože s čeho by žila? Taktéž žádná banka se nenechá okrást o své zisky, z čeho by žila? A tak jednoho dne dojdeme do bodu, kdy bude Bitcoin zrušen. Příměr z internetem je na snadě. Svoboda internetu po 20 letech skončila. Vlády zakazují některé články. Policie si tě dohladá podle IPO. Jsou mazány některé články, které se vládám nehodí atd. atd. atd.
    Bitcoin
  • Blockchain není bitcoin !!!
    30.11.2015 22:13

    Dobrý den. Díky za celkem pozitivní článek, ale některá tvrzení jsou zcela nepravdivá Tvrzení 1) „…každá banka na Wall Street má nějaké oddělení, které se věnuje jen a pouze technologii bitcoin - respektive blockchainům - což je ta klíčová esence co dělá bitcoin bitcoinem“. Toto není pravda. Co dělá bitcoin bitcoinem je to, že tento systém zúčtuje transakce bez centrální autority. Pro zápis do účetní knihy (zmíněného blockchainu) nepotřebuje banku! Nebo obecně řečeno: dosažení konsensu při zúčtování transakcí mezi subjekty a to bez centrální autority je to, co je naprosto unikátní a na bitcoinu klíčové. Blockchain je jen jedna ze „součástek“ inovace Pokud z bitcoinu vyjmete proces decentralizovaného dosažení konsensu, jste tam, kde jste byli. Potřebujete třetí stranu k uskutečnění transakace - banku. A je jedno, jestli budete používat účetní knihu postavenou na současných databázích nebo postavenou na databázi s názvem blockchain. Pak už jen srovnáváte v čem je klasická databáze lepší než blockchain databáze. Banky se defacto snaží vylepšit stávající stav bankovnictví použitím jinak fungující centrální/distribuované databáze zvané blockchain což s Bitcoin blockchainem má máloco společného . Zmíněný článek v The Economist to taky plně nedal, ale nevadí…už jsou blízko. Tvrzení 2) „Bitcoin je jenom variance na současný platební systém, který funguje díky vlastnímu zájmu spotřebitelů“. Variance to rozhodně není. To je vynález na nobelovu cenu za ekonomii. To je fundamentální změna. Digitální keš je tu poprvé v historii. Jak Funguje Bitcoin na 1xA4 naleznete třeba zde - BITCOIN PRO LAIKY I - http://jakfungujebitcoin.blogspot.cz/2015/08/bitcoin-pro-laiky-i.html Český překlad originálního textu "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" jehož autorem je Satoshi Nakamoto, vynálezce Bitcoinu nalezente zde http://jakfungujebitcoin.blogspot.cz/2015/06/slovo-vynalezce-bitcoinu_14.html
    Jak Funguje Bitcoin
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data