Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tak začíná válka...

Tak začíná válka...

27.11.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Slova o "křehkém míru" se už nezdají metaforou. Válečné konflikty mezi státy - a to i mezi těmi, jejichž vůdci nedávno podepisovali dohody o spolupráci - se rozhořívají tak náhle, že nelze uhodnout, co bude zítra. Válka v Sýrii se tak může stát bodem, za kterým už může začít velká světová pohroma. Tedy pokud se politici a vojáci nedokážou včas zastavit, varoval ruský internetový list Gazeta.ru v souvislosti se sestřelením ruského bombardéru tureckou stíhačkou.

V reakci Rusko poslalo do Sýrie protiletadlový raketový systém S-400. Raketový křižník Moskva zaujal pozice u pobřeží. Turecko zase poslalo k syrské hranici dalších 20 tanků.

Ještě včera byli Turci skoro spojenci, každopádně nebyli nepřáteli. Ale dnes, soudě podle ruské televize, jsou zrádci a podporovatelé teroristů. Rusko na tureckých obrazovkách vypadá jako agresor, bombardující v Sýrii mírumilovné Turkmeny. Na turecké velvyslanectví v Moskvě letěly kameny a vajíčka, v Istanbulu se protestovalo před ruským konzulátem a tolik se skandovalo "Rusko je vrah, táhni ze Sýrie!", že jej musela chránit speciální jednotka.

Právě tak, po krůčcích, začíná válečná mela, a to i tam, kde se zdálo, že vůbec nehrozí. A když konfliktů přibývá (válka na Ukrajině zdaleka neskončila), vzrůstá pravděpodobnost nepředvídatelné řetězové reakce, která může spustit velkou válku.

Kdo může zaručit, že se ruské rakety nedostanou do rukou syrských teroristů, jako se rakety Buk dostaly do rukou těch, kdo sestřelil civilní letoun nad Donbasem? Nemluvě o tom, že boje na více frontách řádově zvyšují možnost, že se politici a vojáci rozhodnou chybně.

Po posledních teroristických útocích mnohá západní média, citující papeže, psala, že třetí světová válka už zčásti začala. Papež před rokem, během mše za padlé v první světové válce a v jasné narážce na rusko-ukrajinský konflikt uvedl, že válka dokáže zničit i pouto mezi bratry a že důvodem k nové válce je chamtivost a touha po moci.

O to více šokuje nedávné prohlášení hlavního muftího v Rusku Talgata Tadžuddina, že navrhl Vladimiru Putinovi "postupovat se Sýrií a Izraelem stejně jako s Krymem, ale Vladimir Vladimirovič odmítl".

"Prezident to považoval za žert," řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Co kdyby to za žert nepovažoval? Vždyť boje na Donbasu by před třemi lety připadaly lidem jako pouhé fantazírování. Chápou teď lidé, zvláště ti schopní ovlivnit široké masy, odpovědnost za svá slova a činy?

Zdá se, že případ sestřeleného bombardéru pobouřil Rusy víc než katastrofa civilního letadla, které teroristé vyhodili i s 224 lidmi nad Egyptem do povětří. Lidé se bojí války, ale podvědomě ji skoro čekají (asi lepší strašný konec, než hrůza bez konce).

Po prvním přímém střetu ruských sil se silami jedné ze zemí NATO začali Rusové na sociálních sítích jeden přes druhého vzpomínat na školní lekce civilní obrany. Jak si vyrobit masku z gázy, jak si zařídit kryt na chatě a jak se zásobit pro každý případ. Ani se nedá vyznat, zda je v tom více strachu z války, anebo vytahování se.

Ozvěna války zní i v prohlášeních státních představitelů. Bývalý hlavní hygienik, nyní premiérův poradce Gennadij Oniščenko tvrdí, že "každé koupené turecké rajče přispěje na raketu, která poletí na naše chlapce". Předseda ústavního soudu Valerij Zorkin na zvěst o sestřeleném letadle vyzval v zájmu bezpečnosti omezit jiné svobody a zpřísnit ruský právní systém "s válečnou přísností".

Ale přejí si Rusové válku, anebo genetická paměť (v prvních dvou světových válkách jejich země ztratila více než jiné státy) nedovolí nechat se vtáhnout do nové světové katastrofy?

Jestli se politici a diplomaté nedokážou dohodnout, historici v budoucnu povedou spory, který den považovat za začátek třetí světové války: začátek amerického bombardování Sýrie, teroristické útoky v Paříži, anebo úterní sestřel ruského bombardéru? Také sečtou ztráty, budou hádat, zda válku šlo odvrátit, a hádat se, kdo ji zavinil.

Výraz druhá světová válka se poprvé objevil v červnu 1939 v časopise Time. Psali, že nejspíše brzy začne. Bohužel, měli pravdu.

Když si 25. listopadu 1867 nechal Alfred Nobel patentovat dynamit, věřil, že strašlivá zbraň odradí národy od válčení. Brzy se přesvědčil o krutém omylu. I my jsme si ještě nedávno mysleli, že nás před třetí světovou spolehlivě chrání jaderný arsenál, schopný vyhladit celé lidstvo. Také omyl?

Zdroj: ČTK, Gazeta.ru

 


Čtěte více:

Míra nezaměstnanosti v Japonsku na dvacetiletém minimum
27.11.2015 8:27
Míra nezaměstnanosti v Japonsku v říjnu klesla na dvacetileté minimum...
Rozbřesk – Francouzská nezaměstnanost na historických maximech
27.11.2015 9:10
Francouzský prezident Hollande má o starost navíc. I když se ekonomice...
Shanghai Composite spadl -5,5 %; srpnová panika v živé paměti
27.11.2015 9:07
Čínské burzy zažily poslední den týdne solidní nervy. Index Shanghai C...

Váš názor
  • cizinec není našinec
    27.11.2015 20:22

    https://www.youtube.com/watch?v=b94lK0GfZBk
    sgt.Mike
  •  
    27.11.2015 12:46

    Třetí světová válka určitě bude. Před 50 lety byla na světe 1. miliarda lidí. Dnes je jich tu 5. miliard. Ti co nebudou mít vodu, potraviny a blahobyt, půjdou tam kde jim ji nabídnou. Zatím nabízí jen Merklová. Až začnou ve jménu solidarity, xenofobie nabízet svou pohostinnost i jiné evropské státy a budou se sem valit další miliardy z blízkého východu, pak z dalekého východu, pak z blízké Afriky a pak z daleké Afriky. Pak bude možná pozdě se ptát a co naše děti, mají si kde hrát.
    sibila co na Evropu nablila.
    •  
      28.11.2015 22:19

      Sibilo, nemluv nesmysly! Před 50 roky na Zemi žilo min. 3 mld lidí ! Takové "experety" mám opravdu nejraději. Šíří nesmysly (možná, že jim sami věří)a přitom se zaklínají čertem i ďáblem.
      Babel
    •  
      27.11.2015 13:52

      OSN říká že přez 3 miliardy lidí chce do Evropy ,a co ta s tím ? není nafukovací !
      dh
    •  
      27.11.2015 13:06

      Doufám že začne až týden potom, co natáhnu brka :-))
      Jesse
      •  
        27.11.2015 13:48

        ... tek těch pár měsíců ještě počkáme, to nás nezabije.
        ☺lolek☺
  • Válka žačne
    27.11.2015 12:13

    jen v tom případě, když zfetovaná soudružka ze STASI požene své islámské hosty zpět kam patří a světové velmoci je izolují od světa. Tosem zvědav, jak se to těm nenažrancům bude chtít udělat.
    Jesse
    • pardón, Válka nezačne
      27.11.2015 12:14

      Válka nezačne
      Jesse
  •  
    27.11.2015 11:44

    ....dynamit s jadernými zbraněmi bych nesrovnával....účinky dynamitu jsou omezené, účinek jaderné zbraně může být celoplanetární, schopný ohrozit toho, kdo ji použije.....myslím, že tohle všichni zodpovědní vědí....použití jaderné zbraně bych čekal od pominutých bradatých teroristů ....
    keris
    • Bohužel
      27.11.2015 12:08

      také sdílím stejný názor. Jen si nejsem jistý, jestli takhle uvažovat dokážou někteří politici nebo armádní špičky. Častokrát jim je to lautr jedno, co se stane pak ....
      hb
    •  
      27.11.2015 12:07

      Poslední větou se dotýkáš cti muslimů a urážíš tak jejich náboženské cítění:-):-)
      Jesse
  • Tentokrát
    27.11.2015 11:33

    dávám Parte palec nahoru. Je to pěkně napsané varování před nezodpovědností a chamtivostí politiků a zelených mozků.
    hb
    • Re: Tentokrát
      27.11.2015 12:06

      Parte se tiskne až po úmrtí :-)
      Jesse
      • Nějak
        27.11.2015 12:09

        mi ten háček vypad. Sry.
        hb
        • Re: Nějak
          27.11.2015 12:10

          přece smajlík, ne?:-)
          Jesse
          •  
            27.11.2015 12:35

            ... HB je strašrybka bez špetky humoru.
            ☺lolek☺
            • Toto je
              27.11.2015 13:20

              humor. Osmanští janičáři pustili do gatí a suspendovali všechny lety nad Syrií i ty co pravidelně bombardovali Kurdy. A Kurdové se chechtají. Tedy zatím. Situace se může vyvinout všelijak. http://www.hlavnespravy.sk/turecko-dostalo-strach-letectvo-pozastavilo-lety-nad-uzemim-syrie/714108
              hb
              • Re: Toto je
                27.11.2015 13:51

                ... to od těch Kurdů nebylo moc pěkné, že děleli tu genocidu na těch Arménech, viď. No, tak již se tam formují dva nové státy, jeden buduje ISIL, druhý budují Kurdové. Tam bude ještě veselo.
                ☺lolek☺
                • Zopakovat
                  27.11.2015 14:15

                  si historii by nezaškodilo. Genocidu na Arménech provedli Turci, nikoliv Kurdové. Máš to v hlavě trochu popletené. https://cs.wikipedia.org/wiki/Arménská_genocida
                  hb
                  • Re: Zopakovat
                    27.11.2015 14:27

                    ... ne-ne, já to nemám v hlavě popletené. Samozřejmě, že arménskou genocidu dělali Turkové. Ale velmi přinlivě jim asistovali Kurdové.
                    ☺lolek☺
                    • ... kurdské čistky
                      27.11.2015 14:37

                      Poté, co ofenzíva vedená Kurdy vytlačila ozbrojence Islámského státu z iráckého města Sindžár, se rozhořely staré etnické spory. Část kurdských bojovníků začala rabovat v domech sunnitských Arabů podezřelých z napojení na islamisty, tvrdí Arabové. Týden nato Kurdové vyhnali okolo šedesáti sunnitských rodin, které zůstaly v ruinách vesnice v provincii Kirkúk, na pomezí mezi arabskou částí Iráku a Kurdistánem. O července prý Kurdové na znovudobytých územích vyrabovali či částečně zbourali více než padesát arabských vesnic. Také v Sýrii si podle sunnitských Arabů Kurdové počínají jako dobyvatelé. Kurdské a Íránem podporované skupiny vyhánějí původní obyvatele nebo jim brání v návratu do jejich domovů, tvrdí místní obyvatelé a jejich sova potvrzují i někteří kurdští bojovníci. Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/kurdove-zneuzivaji-boj-proti-is-k-dobyvani-novych-uzemi-tvrdi-arabove-1248981#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink
                      ☺lolek☺
Aktuální komentáře
01.05.2024
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba