Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Francouzská nezaměstnanost na historických maximech

Rozbřesk – Francouzská nezaměstnanost na historických maximech

27.11.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Francouzský prezident Hollande má o starost navíc. I když se ekonomice v tuto chvíli relativně daří a zrychluje, růst zůstává příliš slabý (lehce nad 1 %) na to, aby dokázal vytvářet nová pracovní místa. Poslední včera zveřejněná čísla z trhu práce vypadají mizerně. V říjnu přibylo na úřadech práce ve Francii více než 40 tisíc nových nezaměstnaných a jejich celkový počet dosáhl nových historických maxim - 3,6 milionu Francouzů se snaží najít zaměstnání. To není pro současného socialistického prezidenta dobrá vizitka. I když v příštím roce očekáváme zrychlení francouzského růstu (na 1,4 %), stále to pravděpodobně přispěje maximálně ke stabilizaci pracovního trhu a ne k citelnějšímu poklesu počtu nezaměstnaných. Navíc v roce 2016 asi druhá největší evropská ekonomika ukáže z hlediska svého růstu maximum možného - bez hlubších strukturálních reforem (především snižujících daňovou zátěž) asi na lepší výsledek pomýšlet nemůže. A to i když v tuto chvíli nechá trochu víc rozjet veřejné výdaje.

Prezident Hollande navíc otevřeně řekl, že nebude znovu kandidovat na prezidenta, pokud se mu nepodaří snížit počet lidí bez práce. Popularita prezidenta i jeho socialistické strany proto v posledním roce setrvale klesala a v blížících se regionálních volbách (6. prosince) by pravděpodobně socialisté utrpěli jasnou porážku. Jejich šance teď trochu vzrostly s pařížskými útoky, které sjednotily Francii za prezidentem Hollandem. V důležitějších prezidentských volbách za 2 roky ale pravděpodobně bude opět hrát prim ekonomika a neutěšený stav trhu práce.

Region

Obchodování se středoevropskými měnami bylo včera opět velmi klidné. Nejvýraznějším výkyvem bylo oslabení zlotého vůči euru o 0,1 %. Ve včerejším rozhovoru se hlavní kandidát na křeslo guvernéra ČNB Jiří Rusnok do žádných zvláštních dobrodružství nepouštěl a zopakoval, že v současnosti vypadá jako pravděpodobná varianta opuštění intervenčního režimu na konci roku 2016. Rusnok nicméně zopakoval, že důležitou roli v rozhodování ČNB bude hrát zasedání ECB (3. prosince), zatímco očekávanému zvýšení sazeb ze stranu Fedu příliš velkou váhu nepřikládal. Připomeňme, že pravděpodobnost opuštění intervenčního režimu za stále probíhajícího kvantitativního uvolňování ECB je malá. A právě prodloužení QE se od prosincového zasedání ECB očekává.

 
Dnes je v centru pozornosti zejména revize českého HDP. Vzhledem k bezprostřední blízkosti koruny k intervenční hranici výraznější dopad na spotový kurz nečekáme.

Dluhopisy

Díkuvzdání snížilo obchodní aktivitu na většině trhů včetně evropských dluhopisů. Pohyby byly minimální a investoři spíše vyčkávají na zasedání ECB v příštím týdnu. Dnes americké trhy otevřou jen krátce a obchodování opět bude slabší. Dluhopisům by však obecně měl hrát do karet prudký propad čínských akcií nastartovaný nečekaným poklesem korporátních zisků v druhé největší světové ekonomice.

Cena ropy Brent se včera vydala směrem dolů a poklesla asi o 1,5 %. Týden před zasedáním OPECu se sice objevily informace o tom, že zástupci Ruska a Saúdské Arábie (SA) sice plánují vytvoření speciální pracovní skupiny pro spolupráci v oblasti trhů s ropou a se zemním plynem, nicméně tyto zprávy na cenu na rozdíl od komentářů SA o ochotě debatovat o stabilizaci trhu žádný (pozitivní) dopad neměly. Ceny základních kovů včera naopak vesměs rostly, v průměru asi o 2 %.

 
 

Čtěte více:

Jiří Rusnok exkluzivně pro Patria Online: Po uvolnění kurzu koruny nepřipustíme žádné skokové posilování
26.11.2015 11:00
Přesné načasování konce režimu devizových intervencí není podle Jiříh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m