Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
KLDR oznámila test vodíkové pumy

KLDR oznámila test vodíkové pumy

06.01.2016 8:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Severní Korea dnes sdělila, že provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy. Překvapivé oznámení podle agentury AP pravděpodobně prohloubí mezinárodní izolaci země a vyvolá tlak na další sankce v rámci OSN. Japonský premiér Šinzó Abe označil zkoušku za "vážnou hrozbu" pro bezpečnost jeho země, vláda v Jižní Koreji pokus odsoudila a svolala na dnešní ráno krizovou schůzku. Odpoledne se podle agentury Reuters patrně sejde Rada bezpečnosti OSN. Jihokorejská tajná služba mezitím oznámila, že podle ní možná nešlo o test vodíkové pumy, stejně tak jihokorejská meteorologická služba prý nezaznamenala žádnou radiaci.

Bílý dům uvedl, že tvrzení severokorejského režimu o úspěšném testu vodíkové pumy nemůže potvrdit, ale odsoudil jakékoli porušování rezolucí RB OSN. Severní Koreu vyzval k dodržování jejích mezinárodních závazků. Na severokorejské "provokace" prý USA adekvátně odpoví a budou nadále "chránit a bránit" své spojence v regionu.

Zatímco jaderná bomba je založena na principu štěpení jader atomů, vodíková puma využívá energii z termonukleární fúze, tedy slučování atomových jader za pomoci vysoké teploty či tlaku. Je mocnější než jaderná bomba a je těžší ji vyrobit.

Severokorejský režim vzápětí prostřednictvím státní agentury KCNA oznámil, že bude pokračovat v posilování svého jaderného programu. Chce se tak prý bránit proti "nepřátelské politice Spojených států". Ve svém zbrojním programu prý bude Pchjongjang pokračovat tak dlouho, dokud bude Washington zachovávat svůj "agresivní postoj".

KLDR zároveň uvedla, že bude jednat jako zodpovědná jaderná mocnost a jadernou zbraň nepoužije, pokud nebude narušena její suverenita. Svůj jaderný arzenál prý také neposkytne třetí straně.

Americká geologická služba USGS zaznamenala otřesy v KLDR o síle 5,1 stupně krátce po 2:00 SEČ. Ohnisko bylo podle ní deset kilometrů pod zemí v blízkosti jaderné střelnice Pchunggje, zatímco podle jihokorejských seismologů bylo na povrchu. Otřesy ihned vyvolaly podezření, že Pchjongjang provedl jaderný test. Po zhruba dvou a půl hodinách oznámila jihokorejská televize, že šlo test vodíkové pumy. Davy lidí oblečených v tlustých zimních kabátech, kteří se shromáždili u obří obrazovky poblíž nádraží v severokorejské metropoli, podle agentury AP propukli v jásot, když moderátorka oznámení četla.

Pchjongjang provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013, všechny v Pchunggje na severovýchodě země. Kvůli svému zbrojnímu programu podléhá tvrdým sankcím USA, Evropské unie a OSN.

Analytici soudí, že Pchjongjang vlastní několik základních jaderných pum a nyní usiluje o výrobu bojových hlavic s miniaturizovanou bombou, které mohou být připevněny k raketám schopným zasáhnout americké pobřeží.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un naznačil, že Severní Korea vyvinula vodíkovou bombu, už loni v prosinci. Spojené státy a zahraniční experti byli tehdy skeptičtí. Někteří odborníci oslovení agenturou Reuters vyjadřovali pochyby ohledně úspěšného testu vodíkové pumy i dnes. "Severní Korea činila prohlášení o svém jaderném a raketovém programu i v minulosti, ta se ale nepotvrdila," uvedla Melissa Hanhamová z kalifornského střediska pro nešíření jaderných zbraní.

Podle Yanka Uka z organizace Korea Defence and Security Forum lze severokorejskému tvrzení vzhledem k rozsahu testu těžko uvěřit. "Možná testovali nějaké zařízení na půl cesty mezi atomovou a vodíkovou bombou," soudí vědec.

Zdroj: ČTK, RTRS

 


Čtěte více:

Čína se stane závislá na penězích ze Západu
05.01.2016 17:00
Změny v Číně mají významné strukturální dopady na mezinárodní monetárn...
Summary: Orange (DIP), Volkswagen (DIP) a Ferrari
05.01.2016 17:46
Francouzská telekomunikační sága opět nabírá obrátek. Orange (DIP) pot...
Wall Street dnes zabrzdila výprodeje
05.01.2016 22:02
Ani druhý obchodní den tohoto roku nedokázal přinést zotavení na akcio...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data