Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Můžou akcie Facebooku, Netflixu, Googlu a Amazonu růst i letos?

Můžou akcie Facebooku, Netflixu, Googlu a Amazonu růst i letos?

20.01.2016 13:48
Autor: Pavel Daniel

Éra nejlepších obchodů pro investory do největších technologických firem světa odešla s rokem 2015. Od počátku nového roku burzovní statistiky ukazují, že akcie společností Facebook, Amazon, Netflix a Google Alphabet, známých i jako skupina „FANG“, zažívají doslova „hrbolaté“ časy. Zatímco akcie ve skupině FANG vloni přinesly v průměru 83% zhodnocení, nyní je situace neporovnatelně jiná.

Data z burzovního obchodování totiž ukazují, že v roce 2016 každá z akcií v populární skupině cenných papírů ztratila do středy 13. ledna více než 9 %, zatímco pokles indexu S&P 500 činil 8 procent. Otázka proto zní, dostanou investoři v roce 2016 podobné zhodnocení jako vloni? Nepsaným pravidlem z akciových trhů sice je, že akcie, které vykáží výbornou ziskovost v jednom roce, zpravidla stejný výkon v dalším roce nezopakují, ale skupina akcií FANG může rozbít zažitá klišé. Podle komentáře, který zveřejnil server Finance Yahoo! má skupina dobré předpoklady k tomu, aby se tak stalo.

FANG má dobré vyhlídky

Každá ze čtyř společností skupiny FANG i nadále dominuje svému segmentu a rostoucímu trhu: Facebook doslova panuje v segmentu sociálních sítí, Google v digitální reklamě, Netflix ve streamování videa. A Amazon? Ten dokonce ovládá dva segmenty: e-commerce a cloud computing. Čísla ukazují, že ziskovost uvedených společností zaznamenala v roce 2015 růst ve výši 3,7 procenta, zatímco růst indexu S&P 500 dosáhl 1,4 procenta. „Pokud by nebyly akcie skupiny FANG v benchmark indexu S&P 500, vykázal by za rok 2015 ztrátu.

Na druhou stranu - vynikající ziskovost sice ovlivňuje robustnost tržní kapitalizace a ocenění akcií, ale zvyšuje i riziko pro investory, kteří hledají investice do budoucnosti. A silný výkon akcií vytvořil jakýsi rovnoměrně pozitivní výhled na vývoj akcií na Wall Streetu, který ovšem může být nadměrně optimistický. Přesto z ankety Yahoo! Finance vyplývá, že ani jeden z desítky analytiků, kteří pokrývají Facebook, Google a Amazon, nedoporučuje nyní ani jednu z uvedených akcií "prodat". U společnosti Netflix dokonce doporučují „prodat“ akcie jen 3 ze 42 oslovených analytiků.

Vývoj cen akcií skupiny FANG v roce 2016

FANG-1 

Zdroj: Yahoo! Finance

Co do tržní kapitalizace, dosáhly akcie Googlu z celého kapitálového trhu tržní kapitalizace ve výši 488 miliard dolarů, Apple a Amazon 273 miliard a Facebook 270 miliard dolarů. Uvedené cenné papíry pak skončily v TOP10 akcií s největší tržní kapitalizací v USA. Akcie Netflixu zakončily rok s tržní kapitalizací 45 miliard dolarů.

„Je to výzva, když investujete do společností, které jsou obecně v pořádku a předvádějí dobrý výkon," řekl k akciím skupiny FANG Tony Ursillo, akciový analytik Loomis Sayles. Podle něj sentiment trhu naznačuje, že dobré valuace v krátkodobém horizontu by mohly pokračovat dále. Pro investici do skupiny FANG mluví i to, že analytici a investoři s dlouhodobým výhledem říkají, že i přes nedávné poklesy cen zmíněných čtyř akcií, zůstávají stále v nákupním hledáčku investorů. „Rostou koneckonců i akcie jiných technologických firem a žádné známky recese se dosud neobjevily,“ doplnil Ursillo.
Nutné je počítat i s riziky

Analytici ale říkají, že ani příznivá očekávání nemusejí znamenat, že volatilita uvedených akcií nebude pokračovat. Do popředí obav se totiž stále více dostávají názory o zpomalování globální ekonomiky, která prý navíc může sklouznout do recese. Podle Petera Bourbeau, ze společnosti ClearBridge Investments zůstává investice do akcií skupiny FANG jasnou dlouhodobou volbou.

Nepodceňujte rizika, radí analytici

Mezi rizikové faktory, které mohou ovlivnit ziskovost akcií skupiny FANG, patří hlavně rozhodnutí amerických a evropských regulátorů o dalších akvizicích. V minulosti se zejména Facebook a Google spoléhaly na důležité akvizice, včetně Instagramu, YouTube a Androidu. Větší dohled regulátorů by tak mohl plánům na růst firem udělat čáru přes rozpočet, soudí experti.

Kritickým bodem pro příznivé nahlížení analytiků na hospodaření firem může být aktivita v technologických projektech, jako je např. samořiditlené auto, které vyvíjí společnost Google. „Riziko, že generální ředitelé neuhlídají smysluplnost velkých investic je proto vysoká,“ řekl Tony Ursillo. A ekonomický růst se vrací obloukem zpět i pro společnost Netflix, která právě oznámila, že její přítomnost dosáhla už 130 trhů světa. Pokud by ovšem došlo k problémům ve světě s růstem, investice firmy by se mohla dostat do problémů. Investoři se proto mohou začít ptát: „Co přijde dál? Podle RBC Capital Markets se na trhu rodí nová zajímavá skupina akcií, totiž místo FANGu to bude BAGEL, tedy Alibaba, Amazon, Expedia, Google a LinkedIn. Někteří experti, které citoval server Yahoo! Finance vidí příznivou i investici i do společnosti Microsoft, či Priceline Group.

Zdroj: Reuters, Yahoo! Finance


Čtěte více:

Dnešní černá labuť na padajícím trhu? Akcie ASML rostou o 2,5 %
20.01.2016 11:49
Výsledky za čtvrtý kvartál loňského roku dnes oznámil holandský dodava...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m