Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF bere na milost záporné sazby, možná i kvůli Řecku

MMF bere na milost záporné sazby, možná i kvůli Řecku

07.04.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Šéfka MMF Christine Lagardeová vzala na milost záporné sazby. Tento týden pochválila ECB a Bank of Japan za další měnovou expanzi, a to nehledě na to, že záporné sazby s sebou mohou nést řadu negativních vedlejších efektů. Na ty upozorňují například analýzy banky pro mezinárodní platby (http://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt1603.htm), OECD nebo nakonec i samotného Měnového fondu. Šéfka MMF se ale tentokrát spokojila s tím, že vyzvala centrální bankéře, aby si na vedlejší účinky záporných sazeb dali pozor a pečlivě je monitorovali. Kde se bere větší shovívavost MMF k záporným sazbám?

Jedním z důvodů může být nárůst obav MMF z dopadů výraznějšího zpomalení Číny. Čínu jako riziko Christine Lagardeová v tomto týdnu několikrát znovu zdůraznila. MMF má strach z toho, že vyspělý svět může těžko snášet prudší šlápnutí na čínskou brzdu a v takovém případě je lepší nechat měnové kohouty co možná nejvíce otevřené. Odsud se bere i chvála na adresu amerického Fedu, který se rozhodl výrazněji zpomalit utahování měnové politiky - to ostatně potvrdil i včera zveřejněný zápis z posledního zasedání americké centrální banky.

Shovívavost vůči potenciálně problematickému snižování sazeb do záporu může mít ale i jiný důvod. Měnový fond nechce nutně kritizovat eurozónu za všechno, co dělá a být s ní na všech frontách tak říkajíc “na kordy”. Hlavním sporným bodem následujících měsíců bude totiž bezesporu otázka pokračování vzájemné spolupráce MMF a EU při záchraně Řecka. Měnový fond na této frontě chce hrát tvrdší hru a snaží se dotlačit evropské věřitele k výraznějšímu odpuštění řeckého dluhu. Angela Merkelová zatím zarputile tvrdí, že to odporuje německé legislativě. Současně ale chce, aby se Měnový fond účastnil dalších záchranných prací. Spor mezi MMF a EU může naplno vybublat v létě, kdy mají Řekové splatit ECB více než 2 miliardy eur.

Region - forex
Nedávné snížení úrokových sazeb ze strany ECB či NBP neudělalo na polské centrální bankéře nijak zásadní dojem, takže se NBP nehodlá těmito expanzivními akcemi inspirovat a bude držet oficiální úrokové sazby beze změny. Toť závěr z včerejšího jednání Výboru pro měnovou (RPP) politiku NBP. Výbor rovněž netrápí přetrvávající deflace v Polsku, neboť jak uvedl na tiskové konferenci prezident NBP Belka jde o globální fenomén, kterému musí čelit většina centrálních bank. Jak také vyplynulo z komentáře k rozhodnutí NBP, polská centrální banka je smířena s tím, že růst spotřebitelských a výrobních cen bude stále negativní, neboť půjde o důsledek vlivu externích faktorů (především nízkých cen surovin). Dodejme pak, že prezident Belka explicitně vyzdvihl ještě jeden rizikový externí faktor pro polskou ekonomiku - hlasování Velké Británie o setrvání v EU. Jinak ovšem jak z tiskové konference (které se účastnili i noví členové RPP), tak z komentáře NBP jasně vyplývá, že centrální banka považuje stávající úroveň sazeb za optimální a tudíž jejich úroveň by se v krátkodobém horizontu neměla měnit. To je pochopitelně dobrá zpráva pro zlotý, který v reakci na výstupy zasedání RPP viditelně posílil.

Dluhopisy
Zápis z posledního zasedání Fedu potvrdil, že centrální bankéři sledují vedle vyhlídek pro americkou ekonomiku také poměrně bedlivě globální rizika a globální finanční podmínky. Někteří centrální bankéři hovořili o tom, že by úrokové sazby mohli jít nahoru již v dubnu. Daleko větší část si ale zjevně přeje pomalejší postup a duben by z jejich pohledu dal trhům nežádoucí signál, že Fed je pod tlakem jednat rychle. V tuto chvíli je pravděpodobnost dubnového růstu sazeb soudě podle trhů mizivá (blízko 0 %) a nijak vysoké nejsou ani sázky na růst sazeb v červnu (okolo 20 %).

Komodity
I přesto, že úterní data API ukázala na výrazný pokles amerických zásob ropy, tak po potvrzení tohoto výsledku z oficiálních zdrojů EIA cena ropy vystřelila vzhůru o 5 %. To je zajímavé, neboť výsledek šel do velké míry na vrub vcelku výrazného poklesu dovozů ropy do USA a významného nárůstu využití kapacity rafinerií (zejména na východním pobřeží a v oblasti Mexického zálivu). S tím šel ruku v ruce i nečekaný nárůst produktů, takže z našeho pohledu vyzněl report spíše jen mírně pozitivně.

Kromě čísel z USA však Brentu pomáhaly ještě zprávy o chystané údržbě na některých klíčových severomořských ropných polích (v květnu a červnu) s přímou vazbou na Brent. Tyto zprávy dále podpořily ceny ropy a pozitivní sklon forwardové křivky se v očekávání nižší produkce významně snížil. Rozpětí mezi cenou měsíčního a dvanáctiměsíčního kontraktu se na podobných úrovních pohybovalo naposledy vloni v květnu.

Náš výhled na ceny ropy na následující týdny však zůstává stále negativní. Zajímavý v tomto ohledu bude příští týden, kdy budou zveřejněny měsíční reporty z trhu s ropou (EIA, IEA).

 
 

Čtěte více:

Fed se v březnu shodl, že úroky v dubnu ještě nezvýší
07.04.2016 8:16
Na březnovém zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) s...
Výsledky VIGu za loňský rok odpovídají březnovému profit warningu
07.04.2016 8:36
Výsledky VIGu za finanční rok 2015 byly v souladu s warningem firmy, k...
Technická analýza - Dolar je po zveřejnění zápisu z FOMC v defenzivě
07.04.2016 9:02
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje při hladině 1,1447 EURUSD. Oscilá...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data