Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vydělal miliardy na ropě, nyní varuje před nevratnými změnami na trhu

Vydělal miliardy na ropě, nyní varuje před nevratnými změnami na trhu

01.06.2016 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ceny ropy procházejí cykly a tento mechanismus nás vede k tomu, že v rámci cyklů přemýšlíme i o vývoji v zemích, které ropu vyvážejí. Před několika dny ale ruský miliardář Petr Aven a dva moskevští ekonomové zveřejnili úvahu, ve které hovoří o „soumraku ropných států“. Avenovy názory by neměly být brány na lehkou váhu, protože v ropném odvětví vydělal miliardy dolarů a v roce 1992 zastával pozici ministra zahraničního obchodu. S Vladimirem Putinem se dobře zná a pro Putina představují jeho predikce vážné varování.

Aven a jeho kolegové tvrdí, že ropné státy od Ruska až po Venezuelu dříve používaly „ropnou rentu“ na zvyšování svého životního standardu na úroveň Západu. Ovšem bez toho, aby se tyto státy přibližovaly hodnotám Západu, které sebou uvedený životní standard přinášejí. Nyní těmto zemím hrozí, že budou závislé na komoditě, která se bude prodávat jen s malou marží nad jejími výrobními náklady. Neviditelná ruka trhu je totiž nyní v boji proti ropným kartelům vybavena novými technologiemi a ložisky ropy.

Autoři článku se domnívají, že výsledkem budou politické a geopolitické změny. V jejich rámci se země Latinské Ameriky přesunou od levicového k pravicovému populismu, vliv Saúdské Arábie klesne a naopak posílí regionální význam Turecka, Izraele a Íránu. Irák a Sýrie se možná rozpadnou. A „užívání si západního životního stylu už nebude možné bez toho, aby byly ignorovány hodnoty, které jsou na Západě běžné“. Pouze ty země, které se otevřou modernizaci, tak budou schopny dalšího rozvoje.

Kritika korupce, klientelismu a malé efektivity se v zemích vyvážejících ropu objevuje pokaždé, když ceny ropy klesnou. Během předchozích cyklů se ale vždy počítalo s tím, že ceny zase půjdou nahoru. Dnes se však objevují hlasy, které hovoří o permanentní změně. Jinak řečeno, ceny ropy už se možná nikdy nevrátí na předchozí úrovně. Důkazy o tom, že poslední ropný boom je už za námi, ale nemáme. Pokud by tomu tak mělo být, musela by se na trh dostat nějaká převratná technologie, která by nefungovala jen na papíře, jako tomu je u baterií, které mají elektromobilům údajně umožňovat dojezd 400 mil.

Avenova analýza je ale každopádně významná. Ukazuje totiž, že v Rusku existuje vlivná skupina lidí, která není spokojena s tím, jak se tato země vzdaluje Západu. Její text nikdy přímo nezmiňuje Putina, ale autorovy preference jsou z něj jasné. Jde o autora zkušeného, tudíž se nesnaží tlačit na pilu. Chce jen, aby jeho varování bylo jasně slyšet. Další osud Ruska bude záviset na tom, zda je Putin ochoten naslouchat.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Amazon a Netflix bojují o japonský trh. Klíčem má být (zase) vlastní obsah
01.06.2016 11:50
„Mozart in the Jungle”, „Transparent“, „Ultraman Orb“, „Invisible Toky...
OPEC: Bezvýznamný ropný kartel?
01.06.2016 12:51
Již tento čtvrtek se ve Vídni sejdou přední představitelé ropných velm...
Tesla Motors vystrkuje růžky; majitelé Modelu 3 zaplatí za nabíjení na Superchargerech
01.06.2016 13:56
Tesla Motors pravděpodobně zpoplatní nabíjení jejich vozidel na Superc...

Váš názor
  •  
    01.06.2016 15:39

    Teraz keď Rusko okrem nízkych cien ropy čelí aj sankciám ma Putin jedinečnú šancu na postupnú diverzifikáciu Ruska, aby nebolo závislé len na rope. Jedinečnosť spočíva v tom, že Rusi vedia vydržať a uskromniť sa. Musia ale vidieť , že opatrenia majú zmysel. V potravinárskom priemysle už vidno pokrok k väčšej sebestačnosti a za pár rokov budú aj vývozcami potravín.V priemysle trvajú takéto zmeny dlhšie, lebo sa musí budovať aj vývojárska základňa.Myslím si , že Rusi to ale dokážu. Putin ale nesmie skočiť na lep USA a nesmie sa nechať "uzbrojiť". Chce to ale pevné nervy a risk vo vieru, že vojnu nikto reálne nechce. Potom USA "uzbrojí" hlavne Východnú Európu.
    Petrík
    •  
      02.06.2016 14:42

      S vaším návodem by bylo Rusko historicky první zemí, která by se uskromnila k blahobytu. Hospodářský růst se nedá uspořit, ten se musí zainvestovat, a to jak kapitálově, tak intelektuálně. Kapitál z Ruska prchá po celou dobu Putinovy vlády. A lidi taky.
      mirek
    • .
      02.06.2016 12:19

      Promiňte, ale Váš komentář odporuje základním ekonomických pravidlům a poučkám. Ten Váš "pokrok k soběstačnosti" ve výrobě potravin totiž není nic jiného než ochranářské opatření, které se sankcemi skončí a tím pádem se nejspíš vše vrátí do původních kolejí (s jednou vyjímkou, a sice že Rusko může být v té době daleko chudší zemi než je dnes a pak by už Rusko nezbývalo než konzumovat jen to, co si sami vyrobí, protože dovoz by neměli z čeho platit). Krom toho zatím to vypadá tak, že Putin k masivnímu zbrojení žádné USA ani nepotřebuje. On je ochoten uzbrojit Rusko sám a bezdůvodně.
      QEntity
    •  
      02.06.2016 10:25

      Mentality Rusů se bude měnit nejméně desítky let a stejně tak dlouho budou zaostávat za západem. Pokud jim tedy nepůjdeme vlastními chybami naproti.
      Míša
      •  
        02.06.2016 10:31

        JJ. A kromě toho Putin mohl a měl diversifikovat už dávno, ne až má vodu ve sklepě. Předvídavý ekonom tedy není. Lep USA?? V poměru k HDP rusi zbrojí více. I obranný systém jim vadí a chce mít na mušce Rumunsko a Polsko.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů