Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pravá tvář socialismu 21. století

Pravá tvář socialismu 21. století

29.05.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Když jeden podnikatel, kterého osobně znám, před dvaceti lety zakládal svou firmu, určitě si nepředstavoval, že nakonec skončí ve vězení kvůli toaletnímu papíru. Jenže ve Venezuele se běžně dějí věci, které jsou jinak považovány za nepředstavitelné. Problémy onoho podnikatele začaly ve chvíli, kdy se odboráři rozhodli, že v souladu s kolektivní smlouvou budou požadovat, aby na toaletách byl vždy k dispozici toaletní papír. Jenže ve stavu všeobecného nedostatku veškerého základního zboží nebyl k dostání ani toaletní papír. A když se podnikateli podařilo nějaký sehnat, zaměstnanci jej okamžitě ukradli a odnesli si ho domů. Taková krádež by běžně nebyla ničím významná, jenže v této situaci kvůli ní nedošlo k naplnění podmínek kolektivní smlouvy. Hrozila tak stávka a nakonec znárodnění socialistickou vládou, v jejímž čele stojí prezident Nicolas Maduro.

Náš podnikatel se tak vydal na černý trh, kde našel dodavatele, který byl schopen prodat mu zásobu na několik měsíců. Cena byl vysoká, ale jiná možnost neexistovala, protože jinak by byla ohrožena celá firma. Problém se ale nevyřešil. Ihned poté, co dodávku přivezl, objevila se ve společnosti tajná policie. Ta podle oficiálního prohlášení zabránila obrovskému hromadění zásob. Takové hromadění je podle prezidenta součástí Američany podporované ekonomické války, která představuje „pravou“ příčinu ekonomických problémů země. Podnikatel a vrcholné vedení státu tak čelí žalobám a možnému vězení.

Podobných příběhů najdeme ve Venezuele celou řadu. Pro nás může jít o zábavné čtení o toaletním papíru, ovšem pro místní obyvatele na tom nic vtipného není. Experiment se socialismem 21. století skončil ekonomickou katastrofou. Rozvíjející se země jsou samozřejmě náchylné k tomu, aby dělaly spoustu chyb. Tak nějak se u nich čeká, že si projdou obdobím ekonomických propadů. V případě Venezuely ale nepokoje, nedostatek zboží či výpadky elektrické energie, které má řešit dvoudenní pracovní týden pro státní zaměstnance, ukazují na něco jiného. Tam probíhá něco výjimečného. Nejde o nic jiného než o kolaps velké, bohaté a v podstatě moderní a demokratické země.

K podobnému kolapsu s výjimkou válečných konfliktů možná ještě nikdy nedošlo. Prudce se zvyšuje mortalita, vládní instituce přestávají jedna za druhou fungovat, inflace dosahuje trojciferných čísel, 70 % populace se nachází pod hranicí chudoby, zvedla se vlna kriminality, lidé se drží raději doma nebo stojí dlouhé hodiny v řadách na základní potraviny. Malé děti umírají ve velkém, protože není dostupná ani základní zdravotní péče a léky. To samé platí o starých lidech a o chronicky nemocných.

Venezuela sedí na jedněch z největších zásob ropy na světě. V posledních 17 letech tam díky prodeji ropy přitekl více než jeden bilion dolarů. Nyní sice ceny ropy klesly, ale tím nelze popsané problémy vysvětlit. Ty totiž začaly mnohem dříve a už v roce 2014, kdy byly ceny ropy ještě vysoko, panoval nedostatek základního zboží, včetně chleba a toaletních potřeb. Podstatou problémů je filozofie vládnutí, kterou prosazoval Chavez a nyní na ni navázal Maduro. Ta má neuvěřitelný sklon k mrhání se zdroji, k investování do nesmyslných projektů, destrukci institucí a zlodějství. Příkladem jsou státem stanovené ceny, které mají udržovat zboží dostupné, ale v praxi tento systém vede k tomu, že zboží není žádné.

Venezuelské rodiny se každý den starají hlavně o to, jak naplnit své základní potřeby. Například čtrnáctiletý Maikel Mancilla Pena trpěl epilepsií a jeho rodina se všemožně snažila o to, aby pro něj zajistila potřebný lék Lamotrigine. Na počátku února mu jeho matka dala poslední dávku, kterou sehnala. Všechny další pokusy o získání dalších dávek už byly neúspěšné. Mnoho dalších Venezuelanů umírá proto, že nejsou dostupné jinak běžné léky. Socialistická vláda ale měla donedávna peníze třeba na to, aby podporovala Pastora Maldonada v závodech Formule 1. Venezuelská státem vlastněná ropná společnost PDVSA dávala na jeho sponzoring 45 milionů dolarů ročně, přestože Maldonado ve většině závodů havaroval. Vedle toho Venezuela podporuje řadu levicových stran po celém světě včetně Španělska či Argentiny.

Caracas je nyní podle některých odhadů nejnebezpečnějším městem na světě, venezuelskému venkovu zase vládnou drogové mafie. Právní systém se rozpadá a okrádány jsou i děti na ulicích. Programy potravinové podpory nefungují, protože vláda není schopna zajistit pro ně potraviny. K tomu všemu Venezuela čelí jedné z nejhorších epidemií vyvolaných virem Zika. Její rozsah není vláda schopná ani odhadnout, o boji s ní nemluvě. Nefunkční infrastruktura naopak celý problém jen zhoršuje. Venezuelané musí například pracovat se zásobami vody, kterou obvykle drží v kbelících. Jenže tomu by se právě u nákazy přenášené komáry měli co nejvíce vyhýbat.

Jestliže někdo situaci v této zemi sleduje, podobných příběhů a příkladů kolapsu slyší mnohem více. Ta lepší fáze experimentu se socialismem 21. století tam skončila, nyní přišla fáze rozpadu, kterou ale stále doprovází silně levicová rétorika. Pokud na to hledíme ze zahraničí, jsme jen překvapeni rozsahem a hloubkou kolapsu. Pro Venezuelany jde ale o každodenní boj.

Autory jsou Moises Naim a Francisco Toro.

Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

Jan Bureš exkluzivně pro Patrii: Stoleté dluhopisy potvrzují, že investoři nemají strach z inflace
28.05.2016 14:00
Irsko a Belgie vydaly stoleté dluhopisy. Dá sečekat, že díky měnové e...
Project Syndicate: Vystoupení z EU a jeho dopady na obchod
26.05.2016 16:00
„Brexitýři“ – tedy lidé, kteří si přejí vystoupení Velké Británie z Ev...
Hrozba vesmírných válek sílí
28.05.2016 6:00
Sovětský svaz poslal v roce 1957 do vesmíru první satelit a doposud se...

Váš názor
  • .
    22.07.2016 15:02

    Jako obyčejně se socialističtí revolucionáři trochu zmýlili. Není žádný Socialismo o Muerte (Socialismus nebo Smrt). Ale jen Socialismus a Smrt.
    QEntity
  •  
    02.06.2016 13:02

    ví někdo, jak chce USA splatit svůj obří dluh ?
    T815
    •  
      19.07.2016 10:09

      To Vás nemusí trápit. Jde především o vntřní dluh. Například Čína drží jen cca 6% amerických vládních dluhopisů. A historicky už USA byly v období po druhé světové válce podobně zadlužené a přesto dokázaly dluh eliminovat.
      QEntity
  • Velice zajímavé jak si po přečtení
    30.05.2016 17:03

    zdejšího článku s několika příspěvky a po přečtení článku se skoro stejnou tematikou i s mnoha vice příspěvky na "Novinkách", připadám jako v úplně jiném světě. Kde dělají soudruzi chybu :o)))). Ještě že tady máme Kalku a Xioulouda.
    Sokol
  • opravte si
    30.05.2016 15:09

    Prosím vás, opravte si "vrcholné vedení státu" na "vrcholové vedení firmy". Znehodnotíte tím celý článek. (Originál zde: http://www.theatlantic.com/international/archive/2016/05/venezuela-is-falling-apart/481755/)
    Niemetz
  • tejape!
    30.05.2016 14:57

    Nevytahuj se! Moc toho o filosofii nevíš. Jen papouškuješ fráze z VUMLu. Já jsem studoval celá léta různé filosofické směry. A marxismus-leninismus, který jediný zmiňuješ, je jen slepencem jiných materialistických, ale i idealistických(!) světových názorů. Především si Marx s Engelsem osvojili a přizpůsobili dialektiku Hegelovu. Nicméně bez ohledu na to, zda je názor marxistů komplexní či nikoli, je to slepá ulička. Zatímco jiné filosofické směry neměly šanci na vyzkoušení v praxi (bez násilí je aplikace složitější a pomalejší), nebo si ani na praktické využití nečinily nárok (byly popisem existujícího světa), tento měl možnost aplikace v praxi v desítkách zemí a po desítky let, a přesto nikde neuspěl. Zanechal za sebou jen spoušť milionů zničených životů, lidských duší i přírody...
    Niemetz
    • Niemetz
      30.05.2016 19:56

      A co 2. sv. válka? Její vznik na komanče nelze hodit? Evropský kapitál „západního typu“ pomohl Hitlerovi vyzbrojit Německo a tudíž se podílel na 60–ti milionech zabitých a několika stovkách milionů zbídačených lidí. Evropskému kapitálu „západního typu“ můžeme vděčit i následně za 40 let komunismu.....
      tejape
      • Re: Niemetz
        19.07.2016 10:13

        Před druhou světovou válkou byly na evropském kontinentě demokratické země v jasné menšině. Tudíž se snažily nějakým způsobem existovat vedle totalitních zemí. Druhou světovou válku zapříčinilo spojenectví Hitlera a Stalina, který se skoro 2 roky koukal, jak Hitler dobývá západní Evropu a zásoboval ho surovinami.
        QEntity
  •  
    30.05.2016 14:19

    V textu článku zmíněné hromadění nadměrných zásob označované jako Amerikou podporovaná sabotáž budování socialismu ve Venezuele mi připomnělo na počátku 50. let v Plzni v dnešním hotelu Slovan pořádanou výstavu s názvem To jsou oni!, která ukazovala škůdce komunistického budování lidově-demokratického pokroku u nás. Je tomu sice již hodně roků, ale vzpomínám, jak právě zde byl pranýřován jako škůdce nejen americký brouk - mandelinka bramborová, kterého zákeřně šířili na družstevních polích vyvlastnění kulaci, ale i škůdci - křečkové, bývalí řemeslníci a živnostníci, kteří svým křečkováním narušovali plynulé zásobování pracujících produkty, které byly k dostání jinak jen na lístky nebo tzv. body (textil, obuv). Vystaveny byly kromě balonů, které k nám přinášely štvavé letáky označené symbolem rozhlasové stanice Svobodná Evropa, také sklenice se zavařeným vepřovým masem v sádle či sklenice škvarků zabavené v domácnostech rolníků, sypky a látky na cíchy, které kterási matka jako výbavu nachystala své dceři na vdávání. Pytle s moukou nalezené u vyakčněného mlynáře. Jako zlatý hřeb si pamatuji vystavenou krabici plnou kolíčků na prádlo. To vše, mimo dalšího, bylo prezentováno jako imperialistická subverse cílící na likvidaci nového společenského řádu v ČSR.
    harabaska
  • Socialismus končí
    30.05.2016 12:34

    všude stejně - po krátké euforii nepoučitelných či neinformovaných (mnohdy živené projídáním nakradeného majetku tzv. třídních nepřátel) nastává postupný rozvrat hospodářství, projevující se rostoucí mezinárodní nekonkurenceschopností, potížemi se zásobováním a vrcholící uzavřením vlastních obyvatel za ostnatý drát. Tedy ne všech, těch rovnějších mezi rovnými se to obvykle netýká.... Jak jsem kdysi kdesi četl - socialismus může jakž takž fungovat snad jen u některých nižších živočišných druhů (např. hmyzu). Bohužel, někteří lidi jsou nepoučitelní a budou to znovu a znovu zkoušet s bláhovou vírou vynálezců perpeta mobile, že až oni přišli jak na to.
    JJa
  • Venezuelčanky
    30.05.2016 11:36

    jsou nejkrásnější baby na světě :-)
    Jesse
  • země plná nešťastníků a zoufalců...
    30.05.2016 11:00

    To jsme byli po únoru 48 taky a teprve ted' se z toho začínáme dostávat. Takže Venezuela na to má ještě dalších 60-70 let. To Magurovi postačí na pohodlné stáří. Jako našim Zemanům, Mynářům, Ovečkinům a jejich partě. Lidé bděte.
    ..
    • Re: země plná nešťastníků a zoufalců...
      30.05.2016 11:35

      A kolik roků na pohodlné stáří stačilo pánům Bakalům, Tykačům apod.?
      tejape
      •  
        30.05.2016 11:37

        My jsme země, kde zítra znamená včera :-))
        Jesse
  • Venezuela
    30.05.2016 10:03

    Další země na Zemanově seznamu se kterou navázat obchodní styky. To by se to prodávalo. Eman už chystá výpavu českých podnikatelů. Ale tak daleko se asi on sám nevypraví i když tam by ho možná i pozvali, když už ho jinám nezvou. Tam by mohl ohromovat svými bonmoty a nápady. Tam je ještě neslyšeli - socialisti všech zemí......
    Che-Ge
  • Venezuela
    30.05.2016 8:20

    je země plná nešťastníků a zoufalců. Bohužel. Můžeme jen doufat, že jejich cenzurované sdělovací prostředky nepíší o ČR. Dovedu si představit, jejich propagandistické pomluvy naší země s tím, že zde žije téměř půl miliónu lidí bez práce, další desítky tisíc občanů jsou bezdomovci a jsou i tací, co mají trvalý pobyt na obecních úřadech. A budou či nebudou mít pravdu? Jak se říká: "když chceš psa být, hůl si vždy najdeš". A proto je rozumnější, zamést si nejprve před vlastním prahem. A nyní se svobodo bez cenzury ukaž......
    tejape
    • Re: Venezuela
      30.05.2016 9:07

      Není důvod zametat. V ČR vládnoucí rudoši jedou stejný postup jak ve Venezuele.
      Ford
      • Ford
        30.05.2016 9:53

        Základem vládnutí komunistů je 100% státní vlastnictví výrobních prostředků. Marx-leninská filozofie totiž pokládá soukromé vlastnictví za nástroj vykořisťování zaměstnanců majiteli firmy, prostřednictvím vyprodukované tzv. nadhodnoty. Podle ML filozofie se jedná o část zisku tvořenou prodejem práce dělníků a rolníků. Rozdělení zisku záleží na libovůli majitelů, kteří si jeho část ponechají ke své potřebě (nadhodnota) a zbytek slouží na mzdy. Proto komunistická ideologie tolik nenávidí tržní hospodářství. Jelikož zde proběhla privatizace státního majetku, nedá se mluvit o vládnutí komunistů. Na to by potřebovali mnohonásobně více voličů. Lidé často plácají nesmysly, protože neznají historickou podstatu různých filozofických směrů.
        tejape
        • Re: Ford
          30.05.2016 19:33

          ....ale nepleteš si filosofii s politickou ekonomií, že ne?....ML o kterém mluvíš měl 3 základní součásti, kromě uvedených ještě vědecký komunismus......mmch. na tvrdohlavé realizaci zásad této pavědy včetně striktního uplatnování principů pol. ekonomie - zejména největší přednosti soc. hospodářství, plánovitého řízení, soudruzi pohořeli.....holt trh je trh, marná sláva, bez něj to nejde.
          keris
          • keris
            30.05.2016 20:09

            Bez trhu to nejde a pouze s ním také ne. Permanentní netržní zásahy centrálních bank jsou toho jasným důkazem.
            tejape
            • Re: keris
              30.05.2016 20:17

              Zase odvádíš pozornost od svého plácání. Keris je znalec, uvařil tě...
              VM
              • .
                30.05.2016 20:34

                A můžeš mně např. prozradit, co je tržního na účelovém "tisku" peněz a ovlivňování směnného kurzu měn centrálními bankami?
                tejape
                • Re: .
                  30.05.2016 20:45

                  O tom řeč nebyla. Jen odvádíš pozornost. Pleteš si filosofii s politickou ekonomií. Řeč byla o komunistech. Pokaždé, když si lapen, změníš téma. U žvanilů klasika.
                  VM
        • Re: Ford
          30.05.2016 11:24

          Tak jak neexistuje čistý introvert nebo extrovet, tak neexistoval a neexistuje čistě socialismus. I před 89 existovali soukromníci a tedy soukromé vlastnictví výrobních prostředků. Nerozhoduje co říkají a že se nejmenují komunisti , ale co dělají. Pokud jeden nařizuje druhému co a jak má dělat se svým výrobním prostředkem tak ten druhý zcela jasně nedisponuje vlastnickým právem k výrobním prostředkům. K tomu je přidat i přerozdělování výnosu - dotace. Takže to co je tady je socialismus jen složky jsou v tochu jiném poměru než byly před 89.
          Ford
          •  
            30.05.2016 12:24

            Ano, bruselští byrokraté a jejich celá slavná EU může v mnohém směru připomínat bývalou RVHP se socialistickými manýry.
            tejape
        • tady
          30.05.2016 11:08

          woe u nás vládnou ti nejhorší komouši to jsou ti kteří se naučili využívat všech pozitiv demokracie a trž.hospodářství překrucují si je ke svým zájmům
          Mike -Green D. is killing Europe
          • Mike
            30.05.2016 11:24

            Ty, které máš na mysli nejsou a nikdy nebyli komunisté. Jen se za ně vydávali v době, kdy z toho měli prospěch. Nyní mají užitek zase z něčeho jiného, tak toho využívají stejně, jako před tím. V roce 1989 "přes noc" položili stranické legitimace a začali privatizovat. No a pokud se budou mít lépe s čertem, půjdou dokonce i za ním....
            tejape
            • Re: Mike
              30.05.2016 15:20

              Jasně a fašisté se jen vydávali fašisty..Byli to ti nejhrubější komanči, co si nahrabali a za úpomocé stbáckých dat obsadili a rozkradli co šlo. A jejich děti.
              Velkamedvědice
              •  
                30.05.2016 19:38

                Píšeš o těch, co pouze byli v určitou dobu u komunistů. Nyní jsou z nich podnikatelé a akcionáři. Kovaní komunisté zůstali v jejich straně i po roce 1989 a pokud nezemřeli, jsou tam dodnes.
                tejape
        • Re: Ford
          30.05.2016 10:39

          Nesmysly plácáš Ty. V Čině vládnou evidentně taky komunisté.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení