Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hrozba vesmírných válek sílí

Hrozba vesmírných válek sílí

28.05.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Sovětský svaz poslal v roce 1957 do vesmíru první satelit a doposud se nestalo, že by nějaký stát záměrně zničil satelit jiného státu. Roste ale pravděpodobnost, že ve vesmíru se bude už brzy skutečně válčit. Jeho militarizace začala již před delší dobou a současný technologický vývoj ukazuje, že vesmírné závody ve zbrojení nabývají na intenzitě. Washington má v této oblasti dominantní pozici a jeho strategie se opírá o vesmírný prostor. Jeho rivalové na to ale reagují a snaží se o intenzivní rozvoj tzv. protisatelitních zbraní.

Spojené státy se v oblasti vesmírných vojenských technologií nacházejí na světové špičce a těží z toho řadu výhod. Spoléhání se na tyto technologie sebou ale nese velká rizika. Nepřátelské útoky by se totiž mohly zaměřit právě na infrastrukturu, která obíhá kolem Země a na kterou jsou USA tolik závislé. Washington se tedy připravuje na možnost, že by došlo k vesmírnému vojenskému konfliktu. Ten by měl devastující dopad na obě zúčastněné strany a Spojené státy se tedy zaměřují hlavně na to, aby případné útočníky od jejich záměrů odradily.

Americká armáda se na satelity spoléhá v široké řadě oblastí od navigace, shromažďování informací a přesné cílení zbraní až ke komunikaci a systému včasných varování. Výhod tohoto přístupu si ale všímají i země jako Rusko nebo Čína. I ty se spoléhají na vesmírné technologie, ale nejsou na nich tak závislé jako Američané. Tyto státy nemají tolik satelitů na oběžných drahách kolem Země a také se mnohem více zaměřují na jejich vlastní region. Například Peking se může v potenciálních konfliktech s USA mnohem více spoléhat na pozemní radary, ale Spojené státy by v nich musely více používat své satelity.

Spojené státy mohou mít v oblasti vesmírných vojenských technologií náskok, jejich možnosti jsou ale stále omezené. Satelity se pohybují po lehce predikovatelných drahách a je těžké je bránit před útoky. Není pochyb o tom, že kdyby k nim skutečně došlo na fyzické úrovni, Spojené státy by na to okamžitě reagovaly odvetným útokem. Něco jiného je ale taktika zaměřená na rušení signálů, útoky na software satelitů či jejich senzory. Takový typ útoků už může nést přijatelnější rizika a může počítat s tím, že Spojené státy budou s odvetným opatřením váhat.

Spojené státy se snaží o to, aby své protivníky odradily od útoků na jejich zařízení ve vesmíru. Na možný konflikt se ale zároveň připravují. Jejich rozpočet na vesmírné technologie se v roce 2016 zvýšil o 5 miliard dolarů na 27 miliard dolarů. Do programu jsou zapojeny i společnosti ze soukromého sektoru, např. Virgin Galactic či Rocket Lab. Jednou z klíčových aktivit je snaha o miniaturizaci satelitů a možnost jejich rychlé náhrady v případě, že by byly poškozeny přímým útokem. Malé satelity ale nebudou schopny plnit funkci kompletních systémů a proto se investuje i do vývoje bezpilotních letounů, které by se mohly pohybovat ve velkých výškách a nahrazovat funkce poškozených satelitů.

Ve vesmírném prostoru roste konkurence a obavy z ničivého konfliktu v této sféře nabírají na intenzitě. Lidstvo se na tento prostor spoléhá v řadě oblastí, včetně komunikací či navigace. V budoucnu ho navíc možná budou využívat i jiné technologie, jako je výroba elektrické energie z energie sluneční, skladování jaderného odpadu či těžba surovin na jiných planetách. Konflikt by tak měl devastující dopady. Pokud by následně bylo zničeno více satelitů, v ohrožení by kvůli jejich troskám a zbytkům byla celá řada oběžných drah. Tím by byly napáchány velké škody v celé globální ekonomice. Výsledné náklady by se tak mohly vyrovnat potenciálním škodám způsobeným jadernou válkou.

Autorem je Omar Lamrani.

Zdroj: Stratfor, Geopolitical Weekly


Čtěte více:

Petr Míkovec pro Patrii: „Patria přispěla ke kultivaci kapitalismu v České republice.“
27.05.2016 13:45
Patria podle Petra Míkovce, generálního ředitele a předsedy představen...
Blíží se soumrak klasických tabletů?
26.05.2016 13:20
Tablety začaly jako žhavá novinka, která plnila dolary kapsy výrobců d...
Trump chce odstoupit od dohody o klimatu a chce nový ropovod
27.05.2016 8:14
Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump ve čtvrte...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m